PKK’nın hedefi karanlık kaos

PKK’nın hedefi karanlık kaos

Türkiye dün önce Elazığ ardından Bitlis’ten gelen PKK saldırıları ile sarsıldı. Toplam 11 güvenlik görevlisi şehit oldu, 217 kişi yaralandı. Başbakan Yıldırım, 4 bakan ve Genelkurmay Başkanı ile Elazığ’a gitti. Terör uzmanlarına göre darbe girişiminden sonra bir ayda 19 saldırı düzenleyen PKK’nın hedefi, FETÖ ile mücadeleye yoğunlaşan Türkiye’yi kaosa sürüklemek.

KENAN BUTAKIN – EREN TAŞAR / HABER MERKEZİ

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminde sessizliğe bürünen PKK,  kanlı yüzünü bir kez daha gösterdi. PKK son 24 saatte Şemdinli, Van, Elazığ ve Bitlis Hizan’da polis merkezleri ve askeri noktalara düzenlediği saldırılarla 11 güvenlik görevlisini şehit etti. Saldırılarda  300’den fazla kişi de yaralandı.

16-08/19/elazigharita.jpg

Terör örgütünün Elazığ’da olduğu gibi son saldırılarda darbe girişimine karşı mücadele eden emniyet teşkilatını hedef alması FETÖ bağlantısını akıllara getirdi. Son 24 saatte Elazığ, Bitlis, Van ve Şemdinli’yi kana bulayan PKK, adeta FETÖ’ye yapılan operasyonlara misilleme yaptı.

100 ARAÇ HASAR GÖRDÜ

PKK kanlı yüzünü bu kez Elazığ’da gösterdi. Kent tarihin en kanlı saldırısını yaşadı. İl Emniyet Müdürlüğü’ne saat 09.14’te terör örgütü PKK mensupları tarafından bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Malatya yolu üzerindeki dört katlı emniyet binasının yanındaki yolda meydana gelen şiddetli patlama, kentin dört bir yanından duyuldu.

16-08/19/19kr1pat.jpgSaldırıda 5 polis şehit oldu  85’i polis 217 kişi de yaralandı. Yaralı polislerden ikisinin durumu ağır.
Saldırı sonucu İl Emniyet binası ve çevredeki birçok binada büyük hasar oluştu. Emniyet bahçesindeki araçlarda çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Hem çevrede park halinde olan hem de Malatya yolunda seyir halindeki 100’den fazla araç hasar gördü. Şiddetli patlama nedeniyle ağaçlar yerlerinden sökülürken, bölgede 5 metre derinliğinde 10 metre genişliğinde çukur oluştu.

İLK BİLGİ İNTİHAR EYLEMİ

Saldırının ardından güvenlik kaynaklarının eldeki görüntü ve bilgilere dayanarak ilk izlenimi kanlı eylemin bir intihar saldırısı olduğu yönünde. Saldırının , bomba yüklü minibüsle gerçekleştirildiği saptandı. Yapılan ilk incelemede ulaşılan bilgilere göre Malatya yönünden Elazığ’a gelen bomba yüklü kapalı kasa minibüs, Çayda Çıra Kavşağı’na ana yoldan saparak, 25 metre uzaklıktaki Emniyet Müdürlüğü bahçesine girmek istedi. Yayaların kullandığı kaldırım yolunda bir kaç metre ilerleyen bomba yüklü araçtaki intihar eylemcisi, duvar seviyesi ile hemen hemen eşit olan bahçeye girip burada bombayı patlatmaya çalıştı, ancak aracın duvar ve korkuluklara çarpmasıyla birlikte bahçeye giremeden duvarın dış tarafında patlayıcı yüklü minibüsü infilak ettirdi.

HİZAN’DA KANLI BASKIN

Türkiye daha Elazığ’daki kanlı saldırının şokunu atlatmadan bir saldırı haberi de Bitlis’in Hizan ilçesinden geldi. Arazide arama tarama çalışması yapan askerlere saldıran PKK 5 askeri şehit etti 7’sini de yaraladı.

SALDIRI DALGASININ HEDEFİ

Terör uzmanları 15 Temmuz’un ardından saldırılarını giderek tırmandıran PKK’nın bu stratejinin ardında şiddeti bölgeye yayma amacı olduğunu söylüyor. Uzmanlar PKK’nın Elazığ  saldırısına ise ayrıca dikkat çekiyor. Terör uzmanlarına göre milliyetçi tabanın güçlü olduğu kentin hedef alınması ile PKK’nın bölgedeki fay hatları tetiklemeyi hedeflediğini düşünüor.

SALDIRGAN ÜNİFORMALIYDI İDDİASI

Hüda-Par’a yakınlığı ile bilinin İlke Haber sitesi ise görgü tanıklarına dayanarak yayınladığı haberinde bombalı minibüsün polis üniformalı biri tarafından Emniyet bahçesine getirildiğini iddia etti. Haberde görgü tanığı, üniformalı polisin aracı park ettikten sonra bölgeden hızla uzaklaştığını ardından da patlamanın meydana geldiğini ileri sürdü.

16-08/19/19kr11sehit1.jpg

ONA DAMATLIK YAKIŞIRDI NEDEN KEFEN GİYDİRDİNİZ

Van’da teröristlerin  polis karakoluna patlayıcı yüklü araçla düzenlediği saldırıda şehit düşen polis memuru Hacı Ahmet Öztürk, memleketi Adana’da son yolculuğuna uğurlandı. Adana’daki törende şehidin nişanlısı Sevilay Gündüz nişanlısının polis şapkasını başına takan Gündüz, “O benim aşkım. Aşkım nereye gidiyorsun? Bana nasıl sözler verdin? Benim 1 ay sonra düğünüm vardı. Her şeyimi ayarlamıştım. Ona damatlık yakışırdı. Niye kefen giydirdiniz?” diyerek gözyaşı döktü. Şehidin annesi Cennet Öztürk, oğlunun 3 gün önce Van’a gittiğini belirterek, “Fethullah’ın köpekleri yediler oğlumu. Oğluma polisliği de askerliği de yaptırmadılar. 3 gün içinde yediler Van’da. Dayanamam ben bu acıya” diye gözyaşı döktü.

FETÖ BİTTİ DEVREYE PKK GİRDİ

Başbakan Yıldırım, saldırı haberinin ardından programlarını iptal ederek beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve bazı bakanlarlaberaber Elazığ’a gitti. Yıldırım, ‘Sonu nereye varırsa varsın terörle mücadelede geri adım atmayacağız. Ya istiklal ya ölüm” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, terör örgütlerine karşı asla geri adım atmayacaklarını belirterek, “Bu konuda hiç ama hiçbir gevşeme olmayacak. İşin sonu nereye varırsa varsın. ‘Ya istiklal ya ölüm’ diye yolumuza devam edeceğiz” dedi. 

Terör saldırısının ardından tüm programlarını iptal eden Başbakan Binali Yıldırım, beraberindeki Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Elazığ’a geldi. Yıldırım ve beraberindekiler saldırının hedefi olan İl Emniyet Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Burada bir açıklama yapan Yıldırım, saldırı sonucu ilk anda 3 polisin şehit olduğunu belirterek, “Toplam 217 yaralımız hastanelere intikal ettirildi. Son durum yaralılardan 72’si taburcu oldu, ayakta tedavileri tamamlandı. 145 tanesinin de 5 hastanede tedavileri devam ediyor. Yaralıların 85’i polis, 60’ı sivil. Yaralılar içerisinde nispeten durumu ağır olanların sayısı 20. Bunların içinde 2 polisin yarası ağır. Toplam 14 yaralının diğerlerine göre durumu biraz daha ağır” dedi.

TERÖRİST DAYANIŞMASI

Bitlis’in Hizan ilçesinde devriye görevi yapan askeri araca el yapımı patlayıcı ile saldırı düzenlendiğini de anlatan Yıldırım, “Gördüğünüz gibi terör örgütleri adeta omuz omuza işbirliği içerisindeler. 15 Temmuz’da yaşanan başarımız darbe teşebbüsünden sonra FETÖ artık iddiasını yitirmiş ve görevi bölücü terör örgütüne devretmiştir. Baştan beri söylediğimiz bir şey var, bunların başında onları yöneten akıl aynı. İhtiyaca göre veriyor. Virüs tükenince diğerine görevi aktarıyor” diye konuştu.

BU YOL BAŞ KOYDUK

“Bu yola baş koyduk. Hiçbir terör örgütü Türkiye ile bilek güreşine giremeyecek” diyen Yıldırım şöyle devam etti: “Bunların çılgınlaşmasının arkasında operasyonlar konusundaki kararlılığımız var. Bu ve buna benzer olayları yine bekleyebiliriz. Ama bu bizi asla terörle mücadeleden geri koyamaz. Milletimizin duygularını anlıyoruz. Hepimizin canı yanıyor. Hepimiz bağrımızda büyük acılar yaşıyoruz. Şehit ve yaralılarımız var ama bir gerçek daha var. Bu da Türkiye’nin geleceği ve aydınlık yarınlarıdır. Mücadele bölücü terör örgütünü bu ülke topraklarında yok edinceye kadar devam edecektir. Bu konuda hiç ama hiçbir gevşeme olmayacak. İşin sonu nereye varırsa varsın. ‘Ya istiklal ya ölüm’ diye yolumuza devam edeceğiz. Bölgedeki insanların en büyük sorunu bölücü terör örgütü. Dolayısıyla bu örgütü bölge insanımızla aramızdan çıkaracağız ve el ele, omuz omuza Türkiye’nin gelecek yolculuğunda birlikte hareket edeceğiz. 15 Temmuz’da bir kez daha gördük ki hiçbir güç bu asil milleti yenemez. O gece hepimiz beraber olduk. Her siyasi görüşten ve farklı düşünceden insanımız bayrakları ile akın akın meydanlara koştu. Bugün de buradayız. CHP’den AK Parti’den her görüşten vatandaşımızla beraberiz, biriz, dayanışma içindeyiz. Konu vatan olunca, memleket olunca gerisi teferruattır.” - ELAZIĞ

PKK EMİR KOMUTAYI KAYBETTİ

Yıldırım, saldırının terör örgütü PKK ve uzantıları tarafından gerçekleştirildiği yönünde hiçbir tereddüdün olmadığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Terör örgütü artık emir komutayı kaybetmiş durumda. İçeride bulunanlar nerede imkan bulurlarsa oraya intihar saldırıları yapıyorlar. Alarm durumunu bir üst düzeye daha çıkarmış bulunmaktayız. Valimiz ve bütün sağlık ekiplerimiz 10 dakika içerisinde buraya geldi. 20 dakika içerisinde bütün yaralılar buradan alındı ve hastanelere yetiştirildi. Burada da çok titiz ve anında müdahalenin kayıpların azaltılmasına çok ciddi katkısı olduğunu düşünüyorum.”

16-08/19/1.jpg

ABD’DEN HAKKIMIZ OLANI ISTİYORUZ

Başbakan Binali Yıldırım Çankaya’da Diplomatik Misyon Şefleri onuruna verdiği yemekte konuştu. FETÖ elebaşısının iadesi için ABD’ye seslenen Yıldırım, “Türkiye hukuk devleti anlayışı içerisinde darbe girişiminin arkasında olan FETÖ elebaşının iadesini istiyoruz. Bu konuda ABD ile ikili anlaşmamız var. Adli yardım ve suçluların iadesine yönelik anlaşmamız var. ABD’den hakkımız olan bir şeyi istiyoruz” dedi. Yıldırım şöyle devam etti: “Bunun gereğini yapın. Geçici tutuklayın ve ülkenizde barındırmayın. Tek isteğimiz bu terörist başının daha fazla ABD’de kalmaması. O kalmaya devam ettiği müddetçe, eminim ki 79 milyon Türk halkının, ABD’ye karşı burukluğu devam edecek. Bir darbeyi önleyen bu milletin duruşunu, ABD de herhalde görmezlikten gelemez. Hiç kimse ile ilişkileri bozmak gibi bir niyetimiz yok. Hele hele bir terörist başı yüzünden ABD ile ilişkileri zora sokmak istemeyiz.” 

16-08/19/19krs10-kemal-dek.jpg

TERÖRÜ BİTİRMEK İÇİN HÜKÜMET NE İSTİYORSA VERMEYE HAZIRIZ

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu “Hükümet’e açık ve net bir çağrı yapıyorum; terörü bitirmek için, muhalefetten ne istiyorsanız vermeye hazırız” dedi.  KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ziyaretinin ardından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: “Terör kimden gelirse gelsin, amacı ne olursa olsun, bütün siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının hep birlikte lanetlemesi gereken bir olaydır. Teröre karşı ortak birlikteliğimizi hep sürdüreceğiz.”

TÜRKİYE’Yİ BU BELADAN KURTARIN

“Hükümetten bir şey bekliyoruz; ne istediyseniz biz size verdik, siz de lütfen terörü çözün, bitirin. Mücadeleyse mücadele yapın, yasa dediniz yasa, anayasa dediniz anayasa, her türlü imkanı sağladık. Terörle mücadele konusunda eliniz güçlü, dolayısıyla terörle mücadeleyi yapın, Türkiye’yi bu beladan kurtarın.”
‘Terörün bitirilmesi noktasında ellerinden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceklerini’ açıklayan Kılıçdaroğlu, “Terörü lanetlemek yetmiyor, terörü bitirmek gerekiyor. Dolayısıyla buna uygun politikalar geliştirmek gerekiyor” diye konuştu.

CHP ELAZIĞ’A HEYET GÖNDERDİ

CHP de, Elazığ’daki terör saldırısı nedeniyle kente milletvekillerinden oluşan bir heyet gönderdi. Heyette Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İstanbul Milletvekili Ali Özcan ve Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan’dan oluşan heyetin görevlendirildiği açıklandı.

16-08/19/19krs10-devlet-dek-son.jpg

‘ARTIK SABIR TAŞIMIZ ÇATLADI’

MHP lideri Devlet Bahçeli, PKK’nın son 24 saatte Şırnak, Van, Elazığ ve Bitlis’teki saldırılarının ‘sabır taşını çatlattığını’ söyledi. “FETÖ ve PKK Türkiye’nin bir numaralı sorunudur” diyen MHP lideri “Ve bu iki terör örgütünü maşa gibi kullanan alçaklar ülkemizin yıkımını projelendirmektedir” diye konuştu. Peş peşe gelen kanlı saldırılara tepki gösteren Bahçeli, “Terörizm şiddet ve dehşet yüzünü her gün göstermekte, Türkiye çok cepheden saldırı altında tutulmaktadır.  FETÖ’yle parçalanma ve iç savaş şartlarını oluşturmayı amaçlayan, fakat başaramayan mihraklar, PKK’yla sonuca varmanın peşindedir” ifadelerini kullandı.

FAY HATTINI DERİNLEŞTİRİYORLAR

Güvenlik Politikaları Uzmanı Abdullah Ağar: “Bu saldırılara, alana ve zamana yayılı sıralı eylemlerin katlayıcı etkisi deniliyor. Hem güvenlik kuvvetleri hem devleti hem de toplumu hedef alıyorlar. Toplumdaki tansiyonu istedikleri noktalara çevirmeye çalışıyorlar. Duygusal travma yaratmaya çalışıyorlar. Fay hatlarını derinleştiriyorlar. PKK ile FETÖ arasındaki ilişkiye gelince, aralarında hem doğrusal hem de asimetrik bir ilişki var. Şemdinli, Uludere, Dağlıca ve Aktütün olayları FETÖ’nun nasıl manipulasyonlarda bulunduğunu ortaya koydu. PKK ile FETÖ arasında bir anlaşma olduğu ifade ediliyor. Bu istihbarat raporlarına da yansıyor. Darbe başarılı olsaydı, Suriye’nin kuzeyindeki PYD’nin darbeciler tarafından desteklenmesi de söz konusu olacaktı. “

PKK KALDIĞI YERDEN DEVAM EDİYOR

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar: “15 Temmuz darbe girişiminde, PKK tarafından cuntacılara verilen bir avans vardı. Ancak öncesinde de benzer saldırlar devam ediyordu. Şimdi ise terör örgütü kaldığı yerden devam ediyor. Birbirinden faklı saldırılar değil. Daha önce Suriye ve Irak’ta öğrendikleri bombalı araç düzenekleri ile gerçekleştirdiği saldırılar bunlar. Zaman zaman intihar saldırıları ile zaman zaman da otoparklara araç bırakarak gerçekleştiriyorlar.”

DARBE SONRASI KANDİLİ SURİYE’YE TAŞIYACAKLARDI

Uluslararası Hukuk Uzmanı Prof. Mesut Caşın: “PKK 15 Temmuz’dan sonra sisteminde büyük bir değişikliğe gitti. Kış gelmeden şiddeti yeniden yükseltmek istiyor. Meskul mahallerde de harekete geçmeye başladılar. Bir yandan da motorlu mayın birliği kurup mayın yerleştirip kaçıyorlar. Türkiye, Rusya ve İran ile yakınlaşmaya başladı. Rusya, İran’da yeni bir üs  açtı. Çin de, Şam rejimine destek olmak için asker göndereceğini açıkladı. ABD ise tüm bu süreçte Kürtlerle birlikte hareket ediyor. Ayrıca darbe başarılı olsaydı Kandil’dekiler Suriye’nin kuzeyine yerleşecekti. Bu nedenle, Türkiye kendi güvenliği için Suriye’nin kuzeyine yönelik bir operasyona girmeli. Çünkü bölge kontrol altına alınmak zorunda.”

15 TEMMUZ’UN İKİNCİ PERDESİ

Terör uzmanı Süleyman Erdem: “PKK saldırıları 15 Temmuz darbe girişiminden sonraki ikinci perde olarak düşünülmeli. Darbe girişiminin ardında ABD ve Batı ülkelerden oluşan bir koalisyon olduğuna dair net bir tablo var. 15 Temmuz’un başlı başına tek bir plan olmadığı, daha büyük bir planın ilk halkasını oluşturduğunu tespit etmek yanlış olmaz. Darbe girişimi sonrası Türkiye içeriye yoğunlaşmış ve ordusu bir kırılma yaşamışken, Suriye’nin kuzeyinde Kürt koridorunun kurulması kaçınılmaz hale geldi. Bu süreç artık sadece bir zamanlama meselesi. Bunun yanında Türkiye’de artan PKK eylemleri, yakın zamanda Güneydoğu Anadolu’da da bir özerklik ilanının ön hazırlıkları olarak görülmeli bence. “

15 TEMMUZ’DAN SONRA 19 SALDIRI

15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından harekete geçen PKK, 18 Ağustos’a kadar ortalama iki günde saldırı düzenledi:

19 Temmuz Trabzon: 3 polis şehit oldu, 4 polis ile 1 vatandaş da yaralandı.

28 Temmuz Siirt: Askeri araca mayınlı saldırı. 13 asker yaralandı.

29 Temmuz Hakkari: Yol kontrolü yapan askerlere uzun namlulu silahlarla saldırdı. 5 asker şehit oldu, 8 asker yaralandı.

16-08/19/31-temmuz-ordu.jpg

31 Temmuz Ordu: Mesudiye’de 3 asker şehit oldu, 2 asker ise yaralandı.

6 Ağustos Hakkari: Tekeli üs bölgesine saldırı düzenlendi. 2 asker şehit oldu, 6 asker yaralandı.

6 Ağustos Şırnak: Yol kontrol yapan koruculara bombalı saldırı,  köy korucusu şehit oldu, 1 korucu yaralandı.

6 Ağustos Bitlis: Hizan ilçesi Nazar bölgesinde askeri konvoya saldırı. 1 uzman çavuş şehit oldu, bir korucu yaralandı.

8 Ağustos Osmaniye:  Polis aracını mayınlı saldırı. Ölen ya da yaralanan olmadı.

8 Ağustos Adıyaman: Kömür Beldesi’nde 46 yaşındaki korucu Yusuf Sönmez’in evini basarak infaz etti. 

8 Ağustos Hakkari: Aktütün’de mayınlı saldırı sivil kamyon sürücüsü Abdülmenaf Çakar hayatını kaybetti.

9 Ağustos Şırnak: Uluderede mayınlı  saldır traktör şoförü köy korucusu Yahya Arkın hayatını kaybetti.

10 Ağustos Mardin: Kızıltepe’de polis servis midibüsüne bombalı araçla saldırdı. 1 polis, 2 sivil şehit oldu. 

10 Ağustos Hakkari: Yüksekova yolu üzerinde yol kontrolü yapan askeri devriyeye mayınlı saldır, 7 asker yaralandı.

16-08/19/14-agustos-van-korucu-sehit.jpg

14 Ağustos Van: Başkale’de  bir köy korucusu şehit oldu, 2 korucu yaralandı.

16-08/19/15-agustos-diyarbakir-saldirisi.jpg

15 Ağustos Diyarbakır: Diyarbakır-Şehit Emniyet Amiri Murat Uçar Bölge Denetleme İstasyonu’na bomba yüklü araçla saldırı. 5’i polis memuru, 2 vatandaş olmak üzere 7 kişi şehit oldu. 45 kişi yaralandı.

17 Ağustos Van: İki Nisan Polis Merkezi önünde bombalı araç patlattı. Saldırıda 1 polis şehit olurken, 2 kişi hayatını kaybetti. 20’si polis olmak üzere 73 kişi yaralandı.

16-08/19/18-agustos-bitlis-saldirisi.jpg

18 Ağustos Bitlis: Hizan ilçesi Nazar köyü kırsalında terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonda çıkan çatışmada 5’i asker 1 köy korucusu şehit oldu.

18 Ağustos Hakkari: Şemdinli Emniyet Müdürlüğü binasına saldırı düzenlendi. Çatışmada iki polis memuru yaralandı.

18 Ağustos Elazığ: Elazığ İl Emniyet Müdürlüğüne bombalı araçla saldırı. Hain saldırıda 3 polis şehit olurken aralarında sivillerin de bulunduğu 217 kişi yaralandı.

 

 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN