Prof. Sultan Üzeltürk: Yargıtay kararına gerek yok

Prof. Sultan Üzeltürk: Yargıtay kararına gerek yok

Yeditepe Üniversitesi'nden Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Sultan Üzeltürk, MHP'de kurultay sürecininin mahkeme kararıyla durdurulmasını Karar.com'a yorumladı: Yargıtay'ı beklemeye gerek yok

[Karar]
KENAN BUTAKIN / İSTANBUL

MHP'de kurultay sürecinin iki mahkeme kararıyla durdurulması Ankara gündemine bomba gibi düştü. Mahkeme kararıyla gözler Yargıtay'a çevrildi. Asliye hukuk mahkemelerinin kurultay sürecini durdurma kararı verip veremeyeceği ise tartışma konusu oldu. Yeditepe Üniversitesi'nden Anayasa Hukukçusu Prof. Sultan Üzeltürk tartışmayı Karar.com'a değerlendirdi. Üzeltürk'e göre, mahkemelerin karar verme yetkisi var: 

YARGITAY'I BEKLEMEYE GEREK YOKTU

“Asliye Hukuk Mahkemeleri bu yönde karar verebilir. Ancak bence Yargıtay kararını beklemeye gerek yoktu. Çünkü bu yönde demokratik bir talep olmuşsa, tersi bir karar alınmalıydı. Hukukçular Yargıtay kararının beklenmesi yönünde iki farklı şekilde düşünebilir. Bu konuda da hukuki anlamda keskin bir ayrım yok. Ancak ben Yargıtay kararının beklenmesine gerek olmadığını düşünüyorum.”

KESİNLEŞMEDEN UYGULANAMAZ

Avukat Kezban Hatemi ise usul kanununa göre sulh mahkemesinin kararlarının kesinleşmeden infaz edimeyeceğini belirterek şöyle konuştu: "Murazanın meni. İhtiyati tedbir kararı her yerden verilir. Sulh hukuk mahkemesinin kararları kesinleşmeden infaz kabileyeti olmadığı için ihtiyati tedbir kararı verilmesi de normaldir. Yargıtay kararını verdikten sonra taraflar buna saygı duyacak ve uyacak." 

“Kişiler hukuku söz konusu, kesin karar gerek ”

Hukukçular Derneği üyesi Avukat Rıza Saka ise kararı şöyle yorumladı:

“Ankara 12.Sulh Hukuk Mahkemesi'nin verdiği karar kişiler hukuku hakkındaydı. Daha önce bu konuyu ifade etmiştim. Kişiler hukukuna ilişkin bir karar olduğu için, kesinleşmeden uygulanamayacağını düşünüyordum. Bu tedbir kararı da Yargıtay kararı kesinleşmediği için verildi.” 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN