Mahkeme MHP'de kurultay sürecini durdurdu - Bundan sonra ne olacak?

Mahkeme MHP'de kurultay sürecini durdurdu - Bundan sonra ne olacak?

MHP Genel Başkan yardımcısı Oktay Öztürk Yargıtay kararı çıkana kadar asliye hukuk mahkemesinin kurultay sürecini tedbiren durdurduğunu açıkladı. Peki bundan sonra ne olacak?

MHP'de Genel Merkez'le muhalifler arasındaki hukuk savaşı devam ediyor. Son olarak 12. Sulh Ceza Mahkemesi, olağanüstü kurultayı için tarih ve yer açıklamasında bulunmuştu.

2 YEREL MAHKEME TEDBİREN DURDURMA KARARI ALDI

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, kayyum heyetinin kararlarıyla ilgili iki ayrı mahkemenin ihtiyadi tedbir kararı verdiğini söyledi. Öztürk, "Gemerek ve Tosya'da açılan davalarda Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin atadığı kayyum heyetinin kararlarına ihtiyati tedbir konuldu" ifadesini kullandı.

Mahkeme tarafından MHP'de olağanüstü kongreyi organize etmek üzere atanan çağrı heyeti ise, MHP kongresinin 15 Mayıs 2016 tarihinde yapılacağını açıklamıştı.

MHP'Lİ OKTAY ÖZTÜRK'ÜN YAZILI AÇIKLAMASI

MHP Genel Başkan yardımcısı Oktay Öztürk Yargıtay kararı çıkana kadar asliye hukuk mahkemesinin  kurultay sürecini tedbiren durdurduğunu açıkladı.

"MAHKEME KARARI HENÜZ KESİNLEŞMEMİŞTİR"

MHP'li Öztürk tarafından kurultay sürecine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, MHP'de kurultay sürecinin durduğu bildirildi. Öztürk, kurultay sürecine ilişkin yaşananlara değinerek, "Bilindiği üzere, 8 Nisan 2016 tarihinde Ankara 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından Milliyetçi Hareket Partisi Büyük Kurultayının Tüzük değişikliği gündemiyle Olağanüstü Toplantıya Çağrılması konusunda Üç Kişilik Kayyım Heyeti görevlendirilmiştir. Ankara 12'inci Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararı hakkında Genel Merkezimiz tarafından Yargıtay 18'inci Hukuk Dairesine temyiz başvurusunda bulunulmuştur. Bu nedenle Ankara 12'inci Sulh Hukuk Mahkemesinin bahse konu kararı henüz kesinleşmemiştir. Daha önce de Genel Merkezimiz tarafından yapılan basın açıklamalarıyla vurgulandığı üzere Ankara 12'inci Sulh Hukuk Mahkemesinin kararı Türk Medeni Kanunu'nun 75/2'inci maddesi uyarınca verilmiş olup, HMK 367/2'inci maddesi uyarınca kesinleşmeden uygulanması mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

"İHTİYATİ TEDBİR YOLUYLA DURDURULMUŞTUR"

Gemerek ve Tosya'da açılan davalarda Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin atadığı kayyum heyetinin kararlarına ihtiyati tedbir konulduğunu bildiren Öztürk, "Karar henüz Yargıtay İncelenmesinden geçerek kesinleşmediği için, Ankara 12'inci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından atanan kayyım heyetinin görevi de başlamamıştır. Ancak tüm bu hukuki gerçeklere rağmen Kayyım Heyeti tarafından 15 Mayıs 2016 tarihinde Büyük Kurultayın Toplanacağı kamuoyuna duyurulmuş ve de Partimiz Delegeleri 'Korsan Kongreye' davet edilmiştir. Nitekim Milliyetçi Hareket Partisini henüz hiçbir yetkisi olmadan Büyük Kurultay'a davet etmek teşebbüsünde bulunan Kayyım Heyetinin 'kaos yaratma girişimi' birçok üst kurul delegemiz tarafından tepkiyle karşılanmış ve Genel Merkezimize ulaşan onlarca üst kurul delegesi, bu hukuksuz duruma karşı Anayasanın 36'ıncı maddesine dayalı olarak hukuki mücadele başlatmak istediklerini ifade etmişlerdir. Aynı zamanda Partimizin çeşitli kademelerinde yönetici durumunda bulunan ve üst kurul delegesi sıfatı taşıyan mensuplarımızın, bulundukları il ve ilçelerdeki Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurulara başlamış oldukları ve bugün itibariyle birçok başvurunun gerçekleştiği bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Bu başvurular neticesinde, şu an kararı verilmiş ve Genel Merkezimize ulaşmış bulunan iki adet mahkeme kararı bulunmaktadır. Nitekim Tosya İlçe Başkanımız ve aynı zamanda üst kurul delegemiz bulunan Muvaffak Etyemez tarafından Kayyım Heyeti aleyhine açılmış bulunan muarazanın önlenmesi davası neticesinde Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, Ve yine Sivas İli Gemerek İlçesi Teşkilat Başkanımız ve üst kurul delegemiz Sayın Erdal Genç tarafından Kayyım Heyeti aleyhine açılmış bulunan muarazanın önlenmesi davası neticesinde Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kayyım heyetinin yetkileri ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuş, kararın kesinleşmeden uygulanamayacağı tespit edilmiş, kongre çağrısı da dahil olmak üzere bütün işlemler ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuş ve ayrıca ankara 12'inci Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararının infazı yargıtay incelemesi sonuna kadar ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuştur" açıklamasında bulundu.

"SAYININ ARTARAK DEVAM EDECEĞİ DÜŞÜNÜLMEKTE"

MHP'li Öztürk, yazılı olarak yaptığı açıklamayı şöyle sürdürdü: "Bu iki karara ek olarak yine üç üst kurul delegemiz tarafından bir ilimizde yapılan benzer başvuru üzerine üç adet ihtiyati tedbir kararının daha verilmiş bulunulduğu ve de basın toplantısı aşamasında henüz tebliğ işlemlerinin tamamlanmamış olması nedeniyle Genel Merkezimize ulaşmadığı üst kurul delegesi arkadaşlarımız tarafından ifade edilmiştir. Bu kararlar bugüne kadar MHP Genel Merkezi tarafından ifade edildiği üzere Ankara 12'inci Sulh Hukuk Mahkemesi kararının kesinleşmeden uygulanamayacağını teyit etmiş olduğu gibi, Kayyım Heyetinin Yasal Olmayan Teşebbüslerinin de Yargı Organları eliyle durdurulması anlamına gelmektedir. Dün ve bugün Genel Merkezimizden bu konuda hukuki yardım talebinde bulunan Üst Kurul Delegelerimizin sayısı yaklaşık olarak 100 civarında olup, dün ve bugün yaklaşık olarak 60 üst kurul delegemize bu konuda Genel Merkezimi hukukçuları tarafından hukuki yardımda bulunulmuş olup, Pazartesi gününden itibaren çok sayıda üst kurul delegemiz de bu hukuksuzluk karşısında kayyım heyeti aleyhine davalar ikame etmeye devam edecektir. Şu an için 5 adet olan ihtiyati tedbir kararlarının sayısının önümüzdeki hafta artarak devam edeceği düşünülmekte olup, Genel Merkezimize ulaşan mahkeme kararları basınla ve kamuoyuyla paylaşılacaktır"

KURULTAY SÜRECİ

MHP’li muhaliflerin 1 Kasım seçimlerinden sonra başlattığı kurultay çıkışı mahkeme kararıyla amacına ulaşmıştı. Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ’ın Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye karşı başlattığı süreçte, Trabzon, Denizli, Kilis, Bilecik, Kırklareli, Ardahan, Bayburt, Elazığ, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Nevşehir, Uşak, Çorum ve Gümüşhane il başkanlarının başvurusunu değerlendiren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, olağanüstü kongre kararı vermişti.

ÜÇ KİŞİLİK KAYYUM HEYETİ

Muhalifler ve avukatları ile MHP avukatlarının katıldığı duruşma sırasında gergin anlar yaşanmıştı. Partililer arasında zaman zaman kavga çıkmış, duruşma sonunda mahkeme, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır, MHP Ankara İl Başkanı Ayhan Erel ve MHP Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç’i ‘kurultay çağrı heyeti’ olarak atadı. MHP Merkez Yönetim kurulu Üyesi Turan Yaldır da yedek üye olmuştu.

MHP'DEN KARARA İLK AÇIKLAMA

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın NTV canlı yayınından kararla ilgili şunları söyledi:

12. sulh hukuk mahkemesinin kararının uygulanamaz olduğunu ve temyiz edeceğimizi ifade etmiştik. Bizim meri hukukumuza göre bu müracaattan sonra sürecin beklenmesi gerekirdi. Yargıtay kararı ortaya çıkamadan herhangi bir kongre çağrısı olmaması gerekirdi.

Malum kayyum heyeti kendileri tarih tespit etmek ve yargıya da uymayacak bir şekilde bu karar uygulamaya yani kongreyi toplamaya çalıştılar.

İki ayrı ama birbirini doğrulayan karar alındı. Birincisi infazın tedbiren durdurulması ikincisi de çağrı heyetinin 15 Mayıs ile ilgili çağrısını iptal ediyor. Olağanüstü kongre çağrısını tedbiren durduruyor.

MUHALİFLERDEN İLK AÇIKLAMA

MHP Genel başkan adaylarından Sinan Oğan mahkemenin kurultay sürecini durdurması için "Üç dört yerden karar çıkartmanın mantığı yoktur. Bizim de itiraz hakkımız vardır. Biz de itiraz hakkımızı kullanacağız, karar hukuksuzdur" dedi.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

MHP'de kurultay sürecinin iki mahkeme kararıyla durdurulması Ankara gündemine bomba gibi düştü. Mahkeme kararıyla gözler Yargıtay'a çevrildi. Asliye hukuk mahkemelerinin kurultay sürecini durdurma kararı verip veremeyeceği ise tartışma konusu oldu. Yeditepe Üniversitesi'nden Anayasa Hukukçusu Prof. Sultan Üzeltürk tartışmayı Karar.com'a değerlendirdi. Üzeltürk'e göre, mahkemelerin karar verme yetkisi var: 

YARGITAY'I BEKLEMEYE GEREK YOKTU

“Asliye Hukuk Mahkemeleri bu yönde karar verebilir. Ancak bence Yargıtay kararını beklemeye gerek yoktu. Çünkü bu yönde demokratik bir talep olmuşsa, tersi bir karar alınmalıydı. Hukukçular Yargıtay kararının beklenmesi yönünde iki farklı şekilde düşünebilir. Bu konuda da hukuki anlamda keskin bir ayrım yok. Ancak ben Yargıtay kararının beklenmesine gerek olmadığını düşünüyorum.”

KESİNLEŞMEDEN UYGULANAMAZ

Avukat Kezban Hatemi ise usul kanununa göre sulh mahkemesinin kararlarının kesinleşmeden infaz edimeyeceğini belirterek şöyle konuştu: "Murazanın meni. İhtiyati tedbir kararı her yerden verilir. Sulh hukuk mahkemesinin kararları kesinleşmeden infaz kabileyeti olmadığı için ihtiyati tedbir kararı verilmesi de normaldir. Yargıtay kararını verdikten sonra taraflar buna saygı duyacak ve uyacak." 

KİŞİLER HUKUKU SÖZ KONUSUU

Hukukçular Derneği üyesi Avukat Rıza Saka ise kararı şöyle yorumladı:

“Ankara 12.Sulh Hukuk Mahkemesi'nin verdiği karar kişiler hukuku hakkındaydı. Daha önce bu konuyu ifade etmiştim. Kişiler hukukuna ilişkin bir karar olduğu için, kesinleşmeden uygulanamayacağını düşünüyordum. Bu tedbir kararı da Yargıtay kararı kesinleşmediği için verildi.” 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN