Rusya: Kırmızı hat da dahil tüm askeri ilişkileri askıya aldık

Rusya: Kırmızı hat da dahil tüm askeri ilişkileri askıya aldık

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Suriye'de olası hava kazalarının önlenmesi için açılan kırmızı hat da dahil olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri ile tüm ilişkilerin askıya alındığını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'deki Rus Filosu'nun temsilcisinin Moskova'ya çağrıldığı da belirtildi. Temsilcinin, Karadeniz Filosu ile Türk Deniz Kuvvetleri'nin faaliyetlerinin koordine edilmesi için çağrıldığı kaydedildi.

Konaşenkov'un açıklamasından öne çıkan noktalar şöyle:

-  Daha önce alınan karara göre, Rusya Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri arasındaki tüm işbirliği kanalları askıya alındı. Buna Suriye’deki terörist yapılanmalarının imhası esnasında oluşabilecek hava kazalarını önlemek için başlatılan kırmız hat da dahil.

- Türkiye, Rusya'nın askeri ataşesine Rus Su-24 uçağına yapılan saldırıyla ilgili belgeleri vermeyi reddetti.

- Türkiye Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri, Rus ataşesine F-16 pilotları ile Su-24 pilotları arasındaki konuşmaları basına vermediklerini bildirdi.

- Suriye ordusu, Rus hava güçlerinin desteği sayesinde Lazkiye'nin kuzeyindeki dağlık bölgeleri kontrolü altına aldı.

Rus hava sahası ve limanları da Türkiye'ye yasaklanıyor

Rusya Ekonomi ve Gelişim Bakanı Aleksey Ulyukayev, Rusya'nın limanları ve hava sahalarına Türk uçak ve gemilerinin girişini kısıtlayabileceğini, hatta yasaklayabileceğini bildirdi.

Ulyukaev yaptığı açıklamalarda, "Devlet Başkanı'nın talimatı ve Rus hükümetinin kararnamesi temelinde ülkenin güvenliğine ve vatandaşların çıkarları, hakları ve özgürlüğünün korunmasına yönelik önlemler alınabilir. Bu önlemler gümrük vergilerinin değişmesi, Rus limanlarına Türk gemilerinin girişinin ve Rus hava sahasının kullanılmasının kısıtlanmasını veya yasaklanmasını, turizm sektörüne kısıtlamalar getirilmesini kapsayabilir " dedi.

Mali ve ticari operasyonlar da yasaklanabilir

Ulyukaev, mali operasyonları, ticari ve yatırım operasyonlarının yasaklanabileceğini belirtti. Ayrıca, teknik ve ekonomik destek ve işbirliği alandaki programların ve uluslararası ticari anlaşmaların durdurulabileceği de bildirildi.

Ulyukaev bu kısıtlamaların uluslararası bilim ve bilim teknik programlarına yayılabileceğinin altını çizdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN