KOAH'ın yeni mutasyonu bulundu: 'Q0 Rize'! 44 yaşındaki astım hastasında ortaya çıktı

KOAH'ın yeni mutasyonu bulundu: 'Q0 Rize'! 44 yaşındaki astım hastasında ortaya çıktı

Kovid mutasyonlarından sonra KOAH'In da mutasyona uğradığı belirlendi. Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde astım şikayetiyle tedaviye alınan kadın hastada KOAH'a ait farklı mutasyon fark edildi. Yeni mutasyona 'Q0 Rize' adı verildi. Mustasyonu belirleyen Doç. Dr. Dilek Karadoğan, genetik çalışmasını, tıp dergisi 'BMC Pulmonary Medicine'de de yayımladı.

Rize'de 44 yaşındaki astım hastası bir kadında, KOAH'a ait yeni bir mutasyon tespit edildi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde astım şikayetiyle muayene edilen kadın hastada, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Dilek Karadoğan tarafından yapılan incelemeler sonucunda, KOAH'ın daha önce görülmemiş bir mutasyonu fark edildi.

9221433.jpgDoç. Dr. Dilek Karadoğan

Bu yeni mutasyonun tespiti için hastadan alınan numuneler, daha ayrıntılı inceleme için İspanya'daki özel bir tıp laboratuvarına gönderildi. Analizler sonucunda, dünyada ilk kez tespit edilen bu mutasyonun varlığı doğrulandı. Doç. Dr. Karadoğan, bu mutasyona 'Q0 Rize' adını verdi. Yaptığı genetik çalışma, tıp dergisi 'BMC Pulmonary Medicine'de yayımlandı.

9221437.jpg'SİGARA İÇMESE BİLE ÇOK AĞIR GEÇİRİYOR'

Nadir mutasyonların ciddi KOAH gelişimine yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Karadoğan, "Dünyada ilk kez tespit edilen bu mutasyonu 'Q0 Rize' olarak adlandırdık. Bu hastalar, sigara içmemiş veya daha az maruz kalmış olsalar bile hastalıkları çok ağır bir şekilde seyrediyor. Tütün dumanına maruziyetin önlenmesi, bu hastalığın gelişmesi ve ilerlemesinde önemli bir role sahiptir" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN