Sahte ‘Hasar yok’ raporuna ilk tutuklama

Sahte ‘Hasar yok’ raporuna ilk tutuklama

Kullanılmış araçların satışına getirilen yeni düzenlemeyle birlikte birçok yöntem artık suç sayılıyor. Önceki gün emniyet görevlileri, ağır hasar kaydı bulunan çok sayıda aracı hasarsız gibi göstererek sattıkları iddiasıyla 13 kişiyi tutukladı.

İkinci el otomobil satışa getirilen yeni düzenlemeler, dolandırıcılığında önüne geçiyor. Pazarı kontrol altına alacak olan yeni sistemle birlikte, vatandaş artık kullandığı araçlarını da kafasına göre satmayacak. Bununla birlikte galeriler de artık satış yapabilmek için bir alım satım yetkisine sahip olması gerekiyor. Araç alım satımına yetkili galerilerin listesi Gümrük ve Ticaret Bakanlığının internet sayfasında ilan edilecek. Bakanlık İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi oluşturacak. Bu sistemde yetki belgesi verilen ve iptal edilen işletmeler; mesleki yeterlilik belgesi onaylanan ve iptal edilen kişiler; hizmet yeterlilik belgesi verilen ve iptal edilen işletmeler sisteme işlenecek. Vatandaş, ikinci el aracını galeriye teslim ettiği anda kendisine taşıt teslim belgesi düzenlenecek. Bu en az iki nüsha olacak. Teslim belgesinde tarafların adı ve soyadı veya ticaret unvanı ve işletme adı ile kimlik ve iletişim bilgileri yer alacak. En önemlisi de aracın ruhsat ve kilometre bilgileri ile boyalı ve değişen parça bilgileri bu belgeye yazılacak. Tamda bu bağlamda önceki gün ağır hasar kayıtlı araçları çeşitli yöntemlerle hasarsız gibi gösterip satan bir çete çökertildi. Yeni yönetmelikle birlikte bu dolandırıcılığı yapanlarında üstüne gidilmeye başlanıyor. İnternet üzerinden ağır hasarlı araçları satan çete, 40 ilden yaklaşık 400 kişiyi dolandırıp yaklaşık 5 milyon lira haksız kazanç elde ettikleri öne sürüldü. 14 kişinin sorguları tamamlanmasının ardından, adliyeye çıkarılan şüphelilerden 13’ü tutuklanırken, biri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Mersin ve Adana’da ikamet eden bazı şüphelilerin ağır hasar kayıtlı araçları hasarsız gibi göstererek internetten satış yaptığını belirleyen Mersin İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Silifke İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri Silifke Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde çalışma başlatmış, yaklaşık 4 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından Mersin’in Silifke ilçesi ile Adana’nın Sarıçam, Seyhan, Çukurova ve Yüregir ilçelerinde belirlenen 22 ayrı adrese operasyon düzenlenmişti. Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda da 17 cep telefonu, 52 sim kart, bir ruhsatsız av tüfeği, 490 noter satış sözleşmesi, vekaletname, ekspertiz raporu ile mali nitelikte evrak ele geçirilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN