Bakanlık, 2 bin 500 yıllık tarihi kaleye çiviyle afiş astı

Bakanlık, 2 bin 500 yıllık tarihi kaleye çiviyle afiş astı

Erzurum'da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize edilen Palandöken Kültür Yolu Festivali için 2 bin 500 yıllık tarihi Erzurum Kalesi'ne çivilerle afiş asıldı. Yetkililer, kaleye çivi çakılmadığı, ip ve zımba kullanıldığını, bunun da kaleye zarar vermediğini savunsa da görüntüler yetkililerin açıklamasını yalanladı. Afişlerin tarihi yapıya bu şekilde asılması bölge halkı tarafından tepkiyle karşılandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kültür turizmini hareketlendirmek için bu yıl 11 ayrı şehir ve 500 mekanda festivaller düzenleyecek. Erzurum, Nevşehir, Trabzon, Çanakkale, Gaziantep, Ankara, Konya, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Antalya'da gerçekleşecek olan Kültür Yolu Festivali, Palandöken'de 19-27 Ağustos'ta düzenlenecek. Festival için kentin şehrin dört bir yanına afişler asıldı.

Festival için 2500 yıllık Erzurum Kalesi’nin duvarlarına çivilerle afiş asıldı. Bu durum tepkileri de beraberinde getirdi. Erzurumlular, tarihi kalenin zarar görmesini eleştirdi.

oiuf.jpg

GÖRÜNTÜLER YETKİLİLERİ YALANLADI

Artı Gerçek'te yer alan habere göre, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise afişleri Kültür ve Turizm Bakanlığı ajansının astığını belirtti. Yetkililer, kaleye çivi çakılmadığı, ip ve zımba kullanıldığını, bunun da kaleye zarar vermediğini savundu. Ancak fotoğraflar yetkililerin yaptığı açıklamayı çürüttü.

Erzurum Kalesi'nde 2017 yılında başlatılan restorasyon ve kazı çalışmaları 2019 yılında tamamlanmış ve kale yeniden ziyarete açılmıştı.

ufyu.jpg

ERZURUM KALESİNİN TARİHİ

2500 yıllık Erzurum Kalesi'nin geçmişi Urartular'a kadar uzanıyor. Bugün de varlığını koruyan iç kaleyi, milattan sonra 5. yüzyılın ilk yarısında Bizanslıların yaptırdığı tahmin ediliyor.

Kale, tarih boyunca Assurlular, Sasaniler, Persler, Araplar, Romalılar ve Bizanslılar arasında el değiştirdi. İç kalede Erzurum’daki ilk Türk-İslam eserlerinden Saltukoğulları dönemine ait Kale Mescidi ve Tepsi Minare bulunuyor.

Erzurum Kalesi, bir iç kale ile bunu çevreleyen dış kaleden oluşuyor. İç kale sağlam kalmış olmasına rağmen, şehri çevreleyen dış kale surları günümüze ulaşmadı.

Duvarları 2-2.5 metre kalınlığındaki iç kalenin 8 burcu halen ayakta duruyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN