Sigara muhbiri cebe girdi

Sigara muhbiri cebe girdi

Sağlık Bakanlığı yaptırımları neticesinde 2008’den itibaren düşüşe geçen sigara bağımlılığını komple bitirmeye kararlı! Yeni başlayan, ‘Yeşil Dedektör’ adlı telefon ve tabletlere indirilen uygulama sayesinde sigara içilen mekanlar Bakanlığa anında bildirilebilecek.

Son birkaç yıldır, sigara bağımlılığının azaltılmasına yönelik Sağlık Bakanlığı tarafından birçok yaptırım gerçekleşti ve olumlu sonuçlar alındı. Kapalı alanda sigara içilmesinin yasaklanması, sigara paketlerinin renksizleştirilmesi ve ‘beş metre kuralı’ derken şimdi de ‘Yeşil Dedektör’ uygulaması devreye girdi. Akıllı telefon ve tabletlerde ücretsiz sunulan uygulamayla sigara içen kişi sayısının azaltılması ve sigara kullanımını serbest bırakan mekanların uyarılması, cezaya tabi tutulması hedefleniyor.

Yeşilay Eskişehir Şube Başkanı Psikiyatri Dr. Sıtkı Karaca, Yeşil Dedektör uygulamasındaki amacın insanların bir kişiyi şikayet etmede çekinceli davranması ve tartışma çıkmasını istememesi olduğunu belirterek “Uygulama çalıştırıldığında çevredeki mekanların isimleri tek tek çıkıyor. Sigara içme ihlali yapan bir yer varsa oraya dokunduğunuzda Sağlık Bakanlığı’na bildirim gidiyor. Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri de o yere hemen geliyor. Uygulamada hakikatten ihlal varsa hem içene hem de iş yeri sahibine cezayı veriyor. Bu şekilde sigara içmenin önüne geçilmek isteniyor” diye konuştu.

Sigaranın sadece içen kişiye değil, çevresindekilere de zararı olduğunu dile getiren Karaca “Pasif içicilerde yüzde 15 oranında kanseri arttırıyor. Sigara, Türkiye’de yılda 108 bin kişinin ölümüne yol açıyor. Bunların 15 bini pasif içici dediğimiz hayatında hiç sigara kullanmamış kişiler. Tüm kanserlerin yüzde 53’üne direk etkisi var sigaranın. Bu nedenle de sigara hayattan, bizim hayatımızdan çıkarılmalı ve sigarasız bir hava sahası elde etmeliyiz. Sigara ayrıca en büyük çevre sorunlarından biri. 2,3 milyar kilogram tütün atık haline geliyor. Tütün üretiminde her bin kilogramda, bir kilogram kimyasal zehir veya bitkisel zehir kullanılıyor. Bu da yaklaşık 209 milyon kilogram ki bu çok yüksek bir rakam. Sadece 5-10 kilogramını bile Porsuk Çayı’na atsanız oradaki canlıları olumsuz etkiler ” dedi.

Yasakların tek başına çözüm olmayacağını vurgulayan Karaca, şöyle devam etti: “Gelecek neslimizin Kızılderililerin tabiriyle ya da onların atasözüyle diyoruz biz, dünya atalarımızdan bize miras değil, çocuklarımızdan bize mirastır. Çocuklarımıza gerçekten doğayı koruyan, çevreye sağlıklı bir şekilde ulaşabilecekleri bir hayatı yaşayabilecekleri bir çevre bırakmak. Amaç bu. Bu nedenle çocuklarımızdan miras aldığımız bilinciyle diyoruz ki en büyük çevre sorunlarından bir tanesi sigaradır. Çevre sorunlarının önüne geçmek için de sigarayla mücadele şarttır.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN