Sikorsky olsa düşmeyebilirdi

Sikorsky olsa düşmeyebilirdi

Emekli Korgeneral İsmail Hakkın Pekin, 13 askerin şehit düştüğü helikopter kazasını değerlendirdi: Pilot gece karanlığında teli son anda fark ederek 3-4 metre kala kaçınma manevrası yapmış olabilir ama Cougar helikopterler Sikorsky’ler gibi değil. Bunlar daha hantal.

ÖZEL HABER / EROL METİN

Şırnak’ta Tümgeneral Aydoğan Aydın ile 12 silah arkadaşını taşıyan Cougar tipi helikopterin düşme nedenlerine ilişkin tartışmalar sürüyor. Genelkurmay eski İstihbarat Daire Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, kazanın pilotaj hatasından kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Helikopterin yüksek gerilim hattına çarparak kaza kırıma uğradığını hatırlatan Pekin, yüzbaşı rütbesindeki pilotun elektrik telinin gittikleri yönde önlerinde olduğunu bilerek dikine havalanması gerektiğini düşündüğünü kaydetti. Pekin, pilotun gece karanlığında teli son anda fark etmiş olabileceğini de belirterek “3-4 metre kala kaçınma manevrası yapmış olabilir ama Cougar helikopterler Sikorsky’ler gibi değil. Bunlar komutu daha geç alıyorlar ve daha hantal helikopterler. Sikorsky’ler olsa Sikorsky kurtarabilirdi. Yani Sikorsky çok süratle geriye dönebilirdi, sağa sola dönebilirdi. Daha çabuk kurtarabilirdi” dedi.

Helikopterin telin bulunduğu irtifanın üzerine çıkmak istemiş olabileceği ihtimalinin de akıllara geldiğini ifade eden Pekin “Belki hava şartları, helikopterin performansı, irtifanın üzerine çıkmasına müsaade etmemiş olabilir. Ondan da kaynaklanan bir kaza olmuş olabilir” diye konuştu. Pekin, kazaya zemin oluşturan elektrik teline ışıldak özellikli kürelerin takılmamasının ve helikopterde engel tanıma sisteminin bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu vurgularken “Her halükarda daha dikkatli olunması gerekirdi. Pilot, telin olmadığı bir yöne doğru kalkış yapabilirdi. Yani 400-500 metre yükseldikten sonra ileri doğru gidilebilirdi, asıl istikamete dönebilirdi” ifadelerini kullandı.

PKK İDDİASI İNANDIRICI DEĞİL

  Emekli Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok terör örgütü PKK’nın düşen helikopteri kendi birimlerinin füzeyle vurduğu iddiasının inandırıcı olmadığını söyledi. Kaza anına ilişkin çekilen fotoğraflardan helikopterin tele çarptığının kesinleştiğini belirten Üçok “PKK, böylesine büyük bir operasyon yapacaksa bunun için bir istihbarat alması lazım. Yani içeriden helikopterin nereden gideceğini, nasıl gideceğini, hangi yolu takip edeceğini öğrenmesi gerekir. Eğer böyle bir istihbarat alıyorlarsa da mutlaka kameralarıyla gider oraya. Vurup da görüntülerini kaydetmek için. Bunları daha önce yaptı. PKK’nın bu söylediklerinin çok da doğru olmadığını düşünüyorum. Bu olsa bile mutlaka çekerlerdi” diye konuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN