Sınırdaki OHAL kaçağı bitirdi

Sınırdaki OHAL kaçağı bitirdi

Suriye’den sigara, çay, mazot, silah ve uyuşturucu getiren kaçakçılar, sınırda alınan askeri ve fiziki önlemler sayesinde nefes alamaz hale geldi. Alınan tedbirler sayesinde kaçakçılığın bitme noktasına geldiği son aylarda rakamlara da yansıdı.

EROL METİN

TSK’nın, 911 kilometrelik Suriye sınırında aldığı güvenlik tedbirleri sayesinde kaçakçılık faaliyetleri de bitme noktasına geldi. Son dönemde sınır fiziki güvenlik sistemleri kapsamında inşa edilen derin ve geniş hendekler, modüler beton duvar engelleri, akordeon ve kafes tel engellerinin caydırıcı, hata yapmaya zorlayıcı özelliği, sınır birliklerine etkili ve süratle müdahale etme imkanı sağladı. 2013 yılının Ağustos ile 2014 yılının Haziran aylarında en yüksek seviyede yaşanan atlı ve araçlı kaçakçılık, 2016’da neredeyse sıfıra indi. Sadece 167 kilometrelik Gaziantep ve Kilis sınırı ile 2 kilometre uzunluğunda Hatay sınırını kontrol eden 1. Hudut Alay Komutanlığı’nın sorumluluk bölgesinde 2013’te 2 bin 423, 2014’te 3 bin 474, 2015’te 2 bin 44 kaçakçılık teşebbüsü engellenirken, 2016’da bu sayı 77’ye kadar düştü.  2015’ten itibaren ağırlık verilerek hayata geçirilen engel sistemlerinden önce at sırtında, araçlarla, yaya olarak çuvallarla sırtta taşıma, yürüterek koyun sürülerini geçirme gibi yöntemlerle kaçakçılık faaliyetleri yürütülüyordu. Ancak özellikle 911 uzunluğundaki sınırın tamamı için düşünülen ve şu ana kadar 3’te 1’i tamamlanan modüler güvenlik duvarı, önemli ölçüde caydırıcı rol oynadı. Duvar engeli nedeniyle kaçakçılar, at ve araçları sınırdan geçiremez oldu. Duvarın halen inşa edilmediği bölgelere yönelen atlı ve araçlı kaçakçılar, buralarda tetikte bekleyen TSK mensuplarınca yakalanıyor.

Suriye sınırında geçici yasak bölgelerin ilan edilmesi de kaçakçıların belini büktü. Artık ‘zayıf nokta’ olarak görülen yerler askeri yasak bölge kapsamında olduğu için kaçakçılar buralardan da umduklarını bulamıyor. Yine önceleri tarımsal sulamada kullanılan sular, mayınlı tarlalara akarak sazlıklar oluşturuyordu. Bu da kaçakçıların geçişini kolaylaştırıyordu. Dere yataklarını ıslah çalışmaları kapsamında su kontrol altına alındı ve sazlıklar kurutuldu. Böylece kaçakçıların bu şekilde faaliyetlerini devam etmelerinin de önüne geçilmiş oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN