Snapchat’in değeri ilk günde Twitter’ı 3’e katladı

Snapchat’in değeri ilk günde Twitter’ı 3’e katladı

Sosyal medya uygulaması Snapchat’in sahibi Snap halka açıldı. Hisse başına 17 dolardan yatırımcılarla buluşan şirket daha ilk günde yüzde 51 prim yaptı. Bir uygulama sayesinde 36 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşan Snap, Twitter’ı geride bıraktı.

GÜVEN ADALI

Türkiye’nin ihracatta katma değeri yüksek, teknoloji ağırlıklı ürünlere ağırlık verilmesi için pek çok hibe ve destek sağlanıyor. 2023 ekonomi hedeflerine ulaşmanın yolu ise bu destekler sayesinde doğan firmaların uzun zaman alsa da büyük birer devlere dönüşmesinden geçiyor. Bu hikayelerden bir yenisi geçtiğimiz gün Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşandı. Kullanıcıların karşılıklı yazılı metin, fotoğraf, ses veya video göndermesini sağlayan, akıllı telefonlar için geliştirilmiş, platformlar arası çalışma özelliğine sahip mesajlaşma uygulaması Snapchat’i oluşturan Snap adlı şirketin ilk halka arzı New York borsasında gerçekleşti. Hisse başına 17 dolardan halka sunulan şirketin hisseleri 2 saat sonra 25,75 dolara çıkarak yüzde 51 prim yaptı. Bu yükselişin etkisiyle Snap’in piyasa değeri yaklaşık 36 milyar dolar olurken, şirket halka arz edildiği ilk günde piyasa değeri yaklaşık 11 milyar dolar olan Twitter’ı geride bıraktı.

New York borsasında en çok tercih edilen şirketler arasında yer alan Snap’in ilk 1 saatte 100 milyon hissesi el değiştirdi. MoffettNathanson’ın Kıdemli Analisti Michael Nathanson, Snap’ı bir “Rüyalar dosyası” olarak nitelendiriyor. Güçlü büyüme tahminlerinde dahi şirketin 2020’de 22 milyar dolarlık gelire ulaşacağının tahmin edildiğini fakat halka arzı sonrasında bu gelirin beş katına ulaşabileceğine işaret eden Nathanson, “Snap başarılarla dolu olabilir fakat bu alanın en büyük iki şirketi hâlâ Facebook ve Alibaba’dır” diye konuştu.

Snap firması 2015’te 372,9 milyon dolar zarar ederken, bu miktar geçen yıl kullanıcı sayısını yüzde 48 artırarak 158 milyona çıkarsa da 514 milyon dolarlık zarar açıklayınca, halka arz artık kaçınılmaz oldu. Buna rağmen şirket geçtiğimiz yıl 404 milyon dolarlık satış gerçekleştirdiğini açıkladı. Fakat şirketin değeri gelirinin 84 katı seviyesinde. Bu oran Facebook’ta 6, Alphabet’te 14, Amazon’da 3, Netflix’te 7 kat olarak gerçekleşti. Snap’in her ne kadar gelir-değer karşılaştırmasında diğer şirketlere oranla düşük kalsa da bu şirketlerin büyümede yavaşlayan ve olgun bir pozisyona oturduğunu ifade eden Nathanson, Snap hisselerindeki büyük yükselişi de buna bağlıyor. Snap’in gelecekte yüksek büyüme ve gelir rakamlarına ulaşacağını tahmin eden Nathanson, “Yatırımcıların gözde firmaları arasında yer almaya daha uzun süre devam edecektir” diye konuştu.

26 YAŞINDAKİ CEO’YA 1 MİLYAR DOLAR BONUS

Şirket’in %22’sine sahip olan 26 yaşındaki genç milyarder Evan Spiegel her ne kadar Snapchat uygulamasının mimarı olsa da tıpkı diğer büyük şirketlerin CEO’ları gibi belirli maaş alıyor ve hedefleri gerçekleştirmesi durumunda bonus kazanıyor. Spiegel’in maaşı geçtiğimiz yıl hedeflere ulaşılması sonucunda 503 bin 205 dolara yükseltilmiş ve 1 milyon dolar bonus ile ödüllendirilmişti. Evan Spiegel’le beraber şirketin diğer önemli yatırımcıları ise onla aynı hisse miktarına sahip olan Robert Murphy, %12.9’luk hisse oranı ile Bnechmark ve %8.5’lik hisse oranı ile Lightspeed. Teknolojideki son trendleri de takip ederek Snapchat’e entegre eden Snap, geçen yıl piyasaya sürdüğü Spectacles gözlüklerin ardından şimdi de kendi ‘drone’unu üretmeye hazırlanıyor. Snapchat drone’ları hakkında henüz teknik bir bilgi paylaşılmasa drone’ların fotoğraf ve video çekerek Snapchat ile bağlantılı çalışacağı tahmin ediliyor. Aslında teknoloji arenasının dev şirketlerinin donanım üretme hamleleri son zamanlarda aşina olunan bir durum. Zira teknoloji devleri kendi drone’larını üreterek böyle bir kervan yarattı ve Snap de bu kervana katılan son üye olma yolunda.

MIRANDA DA GELDİ

Halka arz işlemleri sırasında, Snapchat’in kurucu ortakları arasında bulunan Evan Spiegel’in nişanlısı Miranda Kerr de ilgi topladı. Ünlü model çalışanlar ve arkadaşları ile bol bol snap çekerek, hesabında takipçileriyle paylaştı.

SAVAŞ BAŞLATTI

Snapchat, 2016 yılı sonunda 158 milyon günlük aktif kullanıcı sağladı. Karşılaştırma yaparsak, Instagram, muhtemelen en yakın karşılaştırma ve Snapchat’a karşı müthiş bir rakip, yaklaşık 30 milyon kullanıcıya sahipti, bu yüzden Facebook 2012’de onu 1 milyar dolarlık göz kamaştırıcı fiyat olarak kabul ettiği için satın aldı. Facebook geçtiğimiz yıllarda Snapchat’i de 3 milyar dolara satın almak istemiş fakat şirket yöneticileri bu satın almaya sıcak bakmamıştı. Fakat şirket bu tarihten sonra kendini çetin bir savaşın içinde buldu. Özellikle 600 milyon kullanıcıya sahip Instagram’ın “hikayeler” özelliğini kopyalamasıyla büyüme hızı %82 yavaşlayan Snapchat buna rağmen gelirlerini artırmış ve kullanıcı başına 1.05 dolar gibi bir seviyeye yükseltmişti. Bu sorunun önümüzdeki dönemde Snapchat’in büyümesine ve gelirine etki edip etmeyeceği merak konusu haline geldi.

17-03/04/screen-shot-2017-03-04-at-045246.png

FACEBOOK LİDER

Uzmanlar, Twitter’ın 3 yıl önceki halka arzından sonra Snap’in en büyük sosyal medya şirketi halka arzı olduğuna işaret ederek, yatırımcıların bilişim ve teknoloji şirketlerine ilgisinin büyük olduğunu vurguladı. Snapchat bu değer ile son derece başarılı olsa da 395,2 milyar dolar piyasa değeri bulunan Facebook’un hala arkasında yer alıyor. Google’ın da içinde bulunduğu Alphabet’in ise 574,31 milyar dolarlık piyasa değeri bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanıcıların ortalama sosyal medyaya yaptıkları harcama tutarı 5,83 dolar seviyesinde bulunuyor. MoffettNathanson şirketinin analizine göre, Facebook’un Kuzey Amerika ortalaması 12,81 dolar ve bu yüksek rakam şirkete hem gelir hem de büyümede ivme kazandırıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN