Son dakika! Kuzey Kore 3 ABD'liyi serbest bıraktı

Son dakika! Kuzey Kore 3 ABD'liyi serbest bıraktı

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un’un görüşme davetini kabul ederek başlatılan karşılıklı açılım ilk meyvesini verdi.

KARAR/ NEW YORK

ABD Başkanı Donald Trump'ın hukuk ekibinin yeni üyesi Rudy Giuliani geçen hafta yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'de cezaevinde bulunan 3 Amerikalının Perşembe günü serbest bırakılacağını bildirmişti.

ABD’nin Virginia eyaletinde otururken, Çin’in Kuzey Kore’ye sınır kenti Yanji’ye göçen ve hotel şefi olarak görev yapan 60’lı yaşlarındaki Kim Dong-chul 2015’te gözaltına alındı.

Kim, Nisan 2016’da casusluk ve hükümeti devirme suçlamalarıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer iki kişi de Pyongyang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne (PUST) bağlı görev yapıyordu.

18-05/09/donald.jpg

TRUMP KARARI TWİTTER ÜZERİNDEN DUYURDU

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Kuzey Kore ziyareti dönüşü sırasında Twitter hesabından 3 ABD'linin serbest bırakıldığını şu sözleriyle paylaştı: 

"ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun şu sıralar uçakta olup ABD'ye dönüş yolunda olduğunu mutlulukla paylaşmak isterim. Kuzey Kore ziyaretinden dönen Pompeo'ya Kuzey Kore'de gözaltına alınan 3 ABD'linin eşlik ettiğini ve sağlık durumlarının çok iyi olduğunu bildirmek isterim."

ZİRVENİN YERİ VE MEKANI BELLİ OLDU

Trumpo mesajının devamında Pyongyang'ın serbest bıraktığı 3 ABD vatandaşının 'sağlık durumlarının iyi' olduğunu belirterek Pompeo'nun Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile 'iyi bir toplantı' yaptığını ifade etti. 

Trump, Kim ile birlikte kısa süre sonra yapması planlanan tarihi zirve konusunda da '(Zirve) tarihi ve mekanı belli oldu' ifadelerini kullandı.

'ONLARI KARŞILAYACAĞIM'

Trump ikinci tweet'inde de 3 ABD vatandaşının yarın TSİ 09.00'da Washington'da olacağını söyledi.

ABD Başkanı "Bakan Pompeo ve 'misafirleri' Andrews Hava Üssü'ne yarın sabah 02.00'de inecek. Onları karşılamak için orada olacağım. Çok heyecanlı" diye yazdı.

Şu ana kadar Kuzey Kore'nin Trump'ın başkanlığı döneminde serbest bıraktığı tek ABD'li olan 22 yaşındaki Otto Warmbier 17 ay alıkonulduktan sonra geçen sene ülkesine komadayken gönderilmişti.

Warmbier ABD'ye gönderildikten birkaç gün sonra hayatını kaybetmişti.

YEMİN TÖRENİNDE GÖZALTINA ALINDILAR

İki Amerikalı, Başkan Trump’ın yemin töreninin sonra gözaltına alındı. ABD’de, Kuzey Kore lideri Kim’e karşı sert ve alaycı tutumuyla eleştirilen Trump, Kuzey Kore liderini Kim’in davetini kabul ettiği için de “cesur ve riskli” bir karar alarak “siyasi kumar” oynadığı yönünde eleştirilere maruz kalmıştı.

Kuzey Kore’nin Başkenti Pyongyang’da büyükelçiliği olmayan ABD’nin bu ülkede diplomatik misyonu olan İsveç’li diplomatlar aracılığıyla rehin tutulan vatandaşlarıyla kontak kurmaya çalışma çabaları olumlu sonuçlanmazken, 3 Amerikalı’nın nerede tutuldukları bilinmiyordu.

SERBEST BIRAKILAN 3 ABD VATANDAŞI KİM?

Kim Hak-song

Serbest bırakılan ABD vatandaşlarından Kim Hak-song, Pyongyang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde (PUST) tarımsal gelişim alanında çalışıyordu. 

Mart 2017'de Pyongyang'dan evinin bulunduğu Çin'in Dandong kentine trenle gitmek üzereyken 'hükümete karşı düşmanca eylemler' içinde olduğu suçlamasıyla tutuklandı.

50'li yaşlarının ortasında olduğu belirtilen Kim, Çin doğumlu ve ABD'nin Kaliforniya eyaletinde üniversite öğrenimi görmüş. Kim'in 10 yıl ABD'de yaşadıktan sonra Çin'e döndüğü belirtiliyor.

2010 yılında ülkedışında yaşayan Evanjelistler tarafından kurulan PUST'da ABD'li fakülte üyelerinin görev yaptığı biliniyor.

Kim Sang-duk (Tony Kim)

Serbest bırakılan bir diğer ABD'li Tony Kim ise Nisan 2017'de Pyongyang havalimanında tutuklandı.

PUST'da öğretmenlik yaptıktan sonra ülkesine döndüğü sırada tutuklanan Kim, Çin'deki Yanbian Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin de eski profesörlerinden. İş yönetimi alanında lisansüstü eğitimi almış.

Yonhap haber ajansına göre 50'li yaşlarının sonundaki Kim, Kuzey Kore'nin kırsalındaki çocuklar için yardım aktivitelerine iştirak etmiş. Ajansa konuşan bir kaynak Kim'i 'dinine bağlı bir kişi' olarak tanımlıyor.

Kim'in oğlu Facebook'tan yaptığı açıklamada babasının tutuklanmasından beri onunla iletişim kuramadıklarını aktarmıştı.

Kim Dong-chul

Kim Dong-chuk Güney Kore doğumlu ABD vatandaşı bir iş adamı ve rahip. 60'lı yaşlarındaki Kim, Nisan 2016'da 'casusluk ve hükümeti devirme planı' suçlarından 10 yıl ağır cezasına çarptırılmıştı.

Ekim 2015'te tutuklanan Kim'in eski bir Kuzey Kore askerinden içinde nükleer ve diğer askeri bilgilerin olduğu bir USB bellek aygıtı aldığı iddia edilmişti.

Kim mahkemeden bir ay önce Kuzey Kore'nin ayarladığı bir basın toplantısında Güney Kore ile gizli anlaşma yaparak askeri bilgileri çalmaya çalıştığı için özür dilemişti. 

Ancak Güney Kore gizli servisi suçlamayı reddetmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN