Son dakika! NATO, Rus diplomatların akreditasyonunu iptal etti

Son dakika! NATO, Rus diplomatların akreditasyonunu iptal etti

NATO, ajan krizinde Rusya'ya karşı ilk kez hamlede bulunarak bünyesindeki 7 Rus diplomatın akreditasyonunu iptal etti. Ayrıca NATO bünyesindeki, Rus diplomat sayısını 20 ile sınırladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızı Yuliya'nın İngiltere'de zehirlenmesiyle bağlantılı olarak Rusya'nın NATO Daimi Temsilciliği'ndeki diplomatların sayısını 30'dan 20'ye düşürme kararı aldıklarını açıkladı.

7 DİPLOMATIN AKREDİTASYONU İPTAL EDİLDİ

Stoltenberg, "Bugün 7 Rus temsilcinin akreditasyonunu iptal ettim. Ayrıca Rusya'nın 3 diplomat için yaptığı akreditasyon başvurusunu onaylamadım" dedi.

TÜRKİYE YEŞİL IŞIK YAKTI

Öte yandan NATO’da bir karar alınması için üye ülkeler arasında konsensüs gerekiyor. Bu da Rusya için devreye sokulan önlemlere bir NATO üyesi olan Türkiye’nin de yeşil ışık yaktığı anlamına geliyor.

Ayrıca Ankara dün, aralarında ABD ve çok sayıda AB üyesinin de bulunduğu ülkelerce devreye sokulan koordineli sınır dışı kararına uymayacağını duyurmuştu.

25 ÜLKEDEN 104 DİPLOMAT SINIR DIŞI EDİLDİ

İngiliz istihbaratına bilgi sızdıran eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının zehirlenmesine ilişkin Moskova’ya yöneltilen suçlamalar doğrultusunda yaşanan ajan krizinde dün 25 ülke, toplam 104 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı almıştı.

Diplomatları sınır dışı eden ülkeler ise şöyle:

İngiltere, Ukrayna, Kanada, Fransa, Almanya, Polonya, Çekya, Litvanya, Avustralya, Danimarka, İtalya, Hollanda, İspanya, Arnavutluk, Hırvatistan, Romanya, Estonya, Finlandiya, Macaristan, Letonya, İsveç, Makedonya, Norveç, ABD, İrlanda ve Belçika. 

18-03/27/20180327_2_29480450_32114171.jpg

BELÇİKA'DAN SINIR DIŞI KARARI

Öte yandan sınır dışı kararına Belçika da katıldı. Belçika Başbakanı Charles Michel, Salisbury saldırısına tepki olarak bir Rus diplomatın 14 gün içinde ülkeyi terk etmesi kararını aldıklarını bildirdi.

Michel, İngiltere'de eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızının kimyasal gazla zehirlenmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "AB ve NATO'daki ortaklarla eş güdüm halinde Belçika, ülkedeki Rus misyonunun akredite edilmiş diplomatik personelin bir üyesini görevden alma kararı aldı." ifadesi kullanıldı.

Kararın yaşanan olaylar karşısında adil olduğu belirtilen açıklamada, Rusya Büyükelçisine 48 saat içinde resmi bildirim yapılacağı, ilgili kişinin Belçika'yı 14 gün içerisinde terk etmesi gerektiği kaydedildi.

Belçika ile birlikte Rus diplomatlara sınırdışı kararı alan ülke sayısı 26'ya yükseldi. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN