Son dakika! Rusya'nın Suriye tasarısına veto

Son dakika! Rusya'nın Suriye tasarısına veto

Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Rusya'nın acil talebiyle toplandı. Toplantı öncesi açıklama yapan ABD Temsilcisi Nikki Haley, operasyonla ilgili "Konuşma zamanı bitti" dedi. Haley, toplantıda ise ilginç bir benzetme yaparak Rusya'nın veto hakkı ile rejimin kimyasal silah kullanmasını eşitledi. Rusya'nın tasarısı, 8 "hayır", 3 "evet" ve 4 "çekimser" oyla başarısız oldu. Rusya'yla birlikte Çin ve Bolivya tasarıya "evet" oyu kullandı. BMGK'da bir çok defa Rusya ile birlikte hareket eden Peru, Kazakistan, Etiyopya ve Ekvator Ginesi çekimser kaldı.

SELÇUK ACAR / BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

M Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya'nın talebiyle ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'de rejimin kimyasal silah tesislerine yönelik hava saldırısı düzenlemesi üzerine acil toplandı.

Rusya, ''ABD ve müttefiklerinin uluslararası hukuku ihlal ettiği'' gerekçesiyle ABD, İngiltere ve Fransa'nın kınanmasını istediği karar tasarısını konseyde oylamaya sundu.

Rusya'nın tasarısı, 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nde gerekli olan 9 ülkenin desteğini alamadığı için kabul edilmedi.

SADECE 2 ÜLKE DESTEK VERDİ

Rusya'nın tasarısına sadece Çin ve Bolivya destek verdi. Tasarıya ABD, İngiltere, Fransa, İsveç, Polonya, Fildişi Sahili, Kuveyt ve Hollanda karşı çıktı.

Konseyin geçici üyelerinden Peru, Kazakistan, Etiyopya ve Ekvator Ginesiise çekimser kaldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) "acil toplantısı"nda konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Suriye'deki krize "Tüm üye devletleri BM Şartı ve kimyasal silahlara karşı normlar dahil olmak üzere uluslararası hukuk ile tutarlı hareket etmeye çağırıyorum" derken, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, "Rusya'nın BMGK vetosunu kullandığı gibi, 'rejim' de sarin kullandı" dedi.

Haley, "Rusya'nın BMGK vetosunu kullandığı gibi, Suriye rejimi de sarin kullanıyordu. Birleşik Krallık, Fransa, ABD, intikam olarak değil, sembolik bir güç gösterisi olarak değil, ceza olarak değil, kimyasal silahların gelecekteki kullanımını engellemek için harekete geçti" ifadelerini kullandı.

Haley toplantı öncesinde ise "Konuşma zamanı bitti, ihtiyaç olan eylem zamandı gelmişti" diye konuştu. 

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Karen Piece de "Bizim eylemimiz sınırlıydı" açıklamasında bulundu.

Toplantıda Rusya'nın hazırladığı operasyonu kınayan karar tasalağı görüşülüyor.

Taslakta, Suriye Arap Cumhuriyeti'ne yapılan ABD ve müttefikleri tarafından saldırının uluslararası hukuka ve BM Şartı'nı ihlal ettiği belirtiliyor.

Tasarı ayrıca, "ABD ve müttefiklerinin derhal ve gecikmeden Suriye Arap Cumhuriyeti'ne yönelik saldırganlığı durdurmasını ve uluslararası hukuk ve BM tüzüğünü ihlal eden herhangi bir güç kullanımından kaçınılmasını" talep ediyor.

Taslakta, Suriye Arap Cumhuriyeti'ne yapılan ABD ve müttefikleri tarafından saldırının uluslararası hukuka ve BM Anlaşması'nı ihlal ettiği belirtiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN