Sosyal medya fanatizmi körüklüyor

Sosyal medya fanatizmi körüklüyor

Sosyal mecranın devleri Facebook ve YouTube fanatizm makinesi olma yolunda ilerliyor. Almanya’da yapılan bir araştırma, kişilerin sosyal medya paylaşımlarına göre kendi siyasi görüşleri doğrultusunda yönlendirmeler aldığını gösterdi.

KARAR / FRANKFURT

Siyasi görüşleriyle ilgili YouTube ve Facebook gibi platformlarda paylaşım yapan kişiler, sadece kendi dünya görüşlerini destekleyen paylaşımlarla karşılaşıyor. Süddeutsche Zeitung’da yayınlanan habere göre, bu iki sosyal medya platformundaki algoritmalar kullanıcıların küçük evreninin onaylar paylaşımları seçerek kullanıcıya veriyor. Fanatik kullanıcılar böylece farklı fikirle karşılaşmıyor. Jonas Kaiser ve Adrian Rauchfleich isimli iki araştırmacı, kullanıcıların hangi kriterlere göre tavsiyeler aldığını araştırdı. Almanya’daki kullanıcılar için yapılan bu araştırmanın sonuçlarına göre, aşırı sağ düşünceye sahip kişilere, kendi dünya görüşlerinin dışında bir tavsiye yapılmıyor. Araştırmacılar Facebook’un bu konudaki kriterlerini bildiklerini fakat YouTube’un algoritmasını anlamaya çalıştıklarını belirttiler.

Youtube özellikle ABD’de gelişen yeni bir aşırı sağ hareketinin kullandığı platform. Bu kişiler ırkçı söylemlerini ve felaket teorilerini bu platform aracılığıyla yayıyor. ABD’de yaşayan Sosyolog Zeynep Tüfekçi Youtube’nin algoritmasını ‘ekstremizm makinası’ olarak tanımlıyor. Youtube, Facebook’a göre pasif kullanılıyor. Almanya’daki aşırı sağcı akımların YouTube kullanımlarını gözlemleyen araştırmacılar, grupların görüşlerine göre paylaşımlarda bulunduklarında otomatik olarak kendi görüşlerini destekleyen videolarla karşılaştıklarını gözlemledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN