Şüpheli tanık çark edince Safitürk davası başa döndü

Şüpheli tanık çark edince Safitürk davası başa döndü

Derik Kaymakamı Fatih Safitürk’ün şehit edilmesinin ardından 1 yıl geçmesine rağmen faillere ulaşılamaması üzerine HSK devreye girdi. Kurul’un talimatı ile Mardin Başsavcısı bizzat dosyayı incelemeye aldı. Soruşturmanın şüpheli tanığı D.A.’nın bombalı saldırı hazırlığını anlattığı ifadesinde çark ettiği ortaya çıktı.

KENAN BUTAKIN / İSTANBUL

Mardin Derik’te, makamında bombalı saldırıya uğradıktan sonra şehit olan Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk ile ilgili davada yaşananlar soru işaretlerine neden oldu. Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada son olarak 14 tutuklu sanıktan Zuhal Dalçin, Nursel Eser ve Zinet Erdaş’ın tahliyesine karar verildi. Tutuksuz sanık Abdülkadir Deniz hakkındaki adli kontrol kararı da kaldırıldı.

Davadaki en dikkat çeken detay ise iddianamedeki suçlamaları yönelten şüpheli ve tanık olan D.A.’nın ilk ifadesinde suçladığı bazı isimlerin tahliye edilmesi oldu. Şehit yakını kadrosundan hizmetli olarak çalışan D.A., bir yıl önceki ilk ifadede saldırı hazırlığını anlattı, şüphelilerin isimlerini verdi.

D.A ifadesinde “7 Kasım’da öğlene az bir süre kala Şerif M. beni odasının kapısının yanına çağırdı. Odasında Fikret B., Nursel, Zuhal ve Zinet isimli kadınlar vardı. Ben yanına geldiğimde odada konuşuyorlardı. Şerif M., bana bir plan yaptıklarını, kargo paketiyle bir bomba geleceğini ve 10 Kasım’da saat 12.05’te kaymakam beyin odasında patlatacaklarını söyledi. Diğerleri de yanımızdaydı. Bayanlar tamam dedi. Ben karşı çıktım. Bunun üzerine Şerif M. Bana, ‘Sen şehitlik kadrosuna mı güveniyorsun” dedi.

D.A.’nın daha sonra PKK korkusu nedeniyle bu ifadesinden döndüğü de iddianamede yer aldı. Ekim ayındaki son duruşmada ise D.A.’nın ilk verdiği ifadeyi tekrar reddederek, “Ben yaklaşık 5 yıldır psikolojik tedavi görmekteyim. Gözaltına alındığımda da bu rahatsızlığım nedeniyle kullanmam gereken ilaçları alamadım. Emniyette alınan ifademde bana baskı yapıldığı için yazılan ifade zaptını imzaladım. Savcılıkta vermiş olduğum ifademde de ilaçları alamadığım için ne söylediğimin farkında değildim” dedi. Davada, D.A.’nın ilk ifadesinde suçladığı üç ismin tahliye olması tartışma yaratırken, bir diğer çarpıcı iddia da şehit kaymamın kardeşi Ali Haydar Safitürk’ten geldi. Safitürk, davada diğer tanık M.A.Y.’nin de ruh sağlığının yerinde olmadığını ileri sürdüğünü hatırlattı. İddianamenin D.A. ve M.A.G.’nin iddialarına dayanarak hazırlandığını kaydeden Safitürk, HSK talimatıyla Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yeni bir inceleme başlattığını ve incelemenin bizzat başsavcı tarafından yapıldığını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN