Suriye sınırında ihlal yapan Rus uçağı düşürüldü

Suriye sınırında ihlal yapan Rus uçağı düşürüldü

Türkiye'nin Suriye sınırını ihlal eden Rus savaş uçağı, Türk jetleri tarafından düşürüldü. Kızıldağ'a düştüğü bildirilen SU-24 tipi uçaktaki pilotlar düşmeden önce uçaktan atladı. Uçağın sınır ihlali yapan uçağı vurduklarını açıkladı.

Haber ajanslarına Türkiye ile Suriye'nin sınır noktasında savaş uçağı düşürüldü bilgisini saat 09.45'te geldi. Saat 09.20 sıralarında Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 uçağı, sınır ihlali yapan Rus savaş uçağını vurdu.

15-11/24/screenshot_8-1448352367.jpg

Uçak alev topuna dönerek uzun süredir Türkmenler ve muhaliflerle Rus destekli Esad güçlerinin çatıştığı bölgedeki Kızıldağı'na düştü. 

İşte uçağın düşme anı:

Düşen uçağın pilotları paraşütle atladı! İşte o anlar:

Cephedeki Türkmen kaynakları, sınırımıza çok yakın olan Suriye’nin Yamadi köyünde kurulu çadırların üzerine uçak düştüğünü, pilotların paraşütle süzüldüğünü gördüklerini söyledi. Hatta düşen uçaktan kopan parçalar Dutlubahçe köyünde iki kişiyi de yaraladı.

15-11/24/screenshot_8.png

Askeri kaynaklardan açıklama

Uçağın düşme haberinin ardından Türk askeri kaynaklarından açıklama geldi. Kaynaklardan alınan bilgiye göre sınır ihlali yapılan uçak vuruldu. Reuters'ın bir başka askeri kaynağa dayandırdığı habere göre de savaş uçağının sınır ihlali yaptığı konusunda defalarca uyarıldığı ancak pilotların bunu dikkate almaması sonucu uçağın vurulduğu belirtildi.

İşte uçağın düştüğü bölge

15-11/24/screenshot_9-1448352559.jpg

Ankara'da hareketlilik

Uçağın vurulduğu haberinin gelmesinin ardından Ankara'da da hareketlilik başladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'dan düşürülen uçakla ilgili bilgi aldı. Org. Akar'ın daha sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı da arayarak düşürülen uçakla ilgili bilgilendirdiği öğrenildi. Bu arada Başbakan'ın talimatıyla NATO-BM nezdinde sınır ihlali hakkında girişimde bulunulacağı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı: Rus uçağını vurduk

Cumhurbaşkanlığı'ndan Suriye sınırında düşürülen uçakla ilgili açıklama geldi. Cumhurbaşkanlığı, "Uyarılara uymayan SU-24 tipi Rus uçağı angajman kuralları gereği düşürüldü." açıklamasını yaptı.

Genelkurmay: 10 kere uyardık

Genelkurmay Başkanlığından, Türk hava sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçağın beş dakika içerisinde 10 kez ikaz edilmesine rağmen ihlale devam ettiği, söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait iki F-16 uçağı tarafından müdahalede bulunulduğu bildirildi.

Rusya: Sınırı ihlal etmedik

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türk hava sahasını ihlal ettiği için Suriye sınırı yakınlarında düşürülen uçağın Rus Hava Kuvvetleri'ne ait olduğu bildirildi. Bakanlık, SU-24 tipi uçağın yerden vurulduğunu ve Türk hava sahasını ihlal etmediğini öne sürdü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN