Teröristin 25 günlük Konya bağlantıları mercek altında

Teröristin 25 günlük Konya bağlantıları mercek altında

Reina’da 39 kişiyi katleden teröristin 20 Kasım’da Kırgızistan’dan Türkiye’ye geldikten sonra ailesiyle Konya’da kaldığı belirlendi. Emniyet güçleri, kentte bir süreliğine kendine rehber tutan saldırganın bağlantılarını didik didik araştırıyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri İstanbul Ortaköy’deki dünyaca ünlü gece kulubü Reina’da 39 kişiyi katleden terör örgütü IŞİD mensubu katili yakalamak için çalışmalarını sürdürüyor. Teröristin bağlantıda olduğu tüm kişiler mercek altına alındı.

Emniyet güçleri teröristin 20 Kasım’da eşi ve 2 çocuğuyla Kırgızistan’dan İstanbul’a geldiğini belirledi. Saldırgan dikkat çekmemek için ailesiyle 22 Kasım’da Konya’ya gittiği ve ev tuttuğu tespit edildi. 15 Aralık’ta katliam için tekrar İstanbul’a döndüğü belirlenen teröristin Konya’daki bağlantıları da mercek altına alındı. Konya’da bir aya yakın kaldıkları daire için iki emlakçının bilgilerine başvuruldu. Teröristin bir süre Konya’da rehber tuttuğu da öğrenildi. Polis teröristin 25 gün boyunca Konya’daki faaliyetlerini ve bağlantılarını ortaya çıkarmak için ayrı bir çalışma başlattı. Soruşturmanın Konya ayağında yapılan çalışmada, saldırganın ailesiyle İstanbul’a geldikten sonra Ankara’ya ve oradan da Konya’ya gittikleri ifade edildi. Konya’da da emlakçı aracılığıyla aylık bin 100 TL kira ödeyerek günlük olarak da kiralanan stüdyo daireyi kiraladıkları ev 3 aylık kira parasını da peşin ödedikleri iddia edildi. Teröristin Konya’ya da iş bulmak amacıyla geldiğini söylediği de öğrenildi. Soruşturma kapsamında İstanbul’da gözaltına alınan teröristin eşinin de saldırıyı televizyondan öğrendiğini ve eşinin IŞİD’e sempati duyduğunu bile bilmediğini öne sürdüğü belirtildi. Diğer yandan, saldırganın İstanbul’a dönmek için otobüs firmasından bilet alırken de ‘Ebu Muhammed’ adını kullandığı belirlendi. Ayrıca yetkililere göre teröristin taksi görüntüleri olaydan 8-9 gün öncesine ait. Karar, katliamdan bir gün sonra manşetine taşıdığı haberinde Reina saldırganının katliamdan önce bölgede keşif ve prova yaptığını duyurmuştu.

HAVALİMANINDA YENİ GÖZALTILAR

Teröristin yakalanması için İstanbul’da sınır kapıları başta olmak üzere her noktada büyük bir çalışma başlatıldı. İstanbul Terörle Mücadele ekipleri Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali giriş katında yer alan arama noktasında şüphe üzerine yabancı uyruklu iki kişiyi durdurdu. Telefon ve valizleri aranan şüpheliler gözaltına alındı. Olayda gözaltı sayısı 14’e çıktı. Öte yandan  Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla, sosyal medyada saldırıyı öven ve saldırı nedeniyle devleti aşağılayan hesapların belirlenmesi amacıyla 10 kişilik ekip oluşturuldu.

MASHRAPOV’A PASAPORT ÖZRÜ

Sosyal medyada Reina katliamını gerçekleştiren teröriste ait olduğu iddiasıyla paylaşılan Kırgız pasaportunun sahibi Bişkek’te ortaya çıktı. Dün sabah İstanbul’dan Bişkek’e gelen Kırgız vatandaşı Akhe Mashrapov pasaportun kendisine ait olduğunu açıkladı. Mashrapov “1 Ocak’ta İstanbul’a gittim. Ziyaret amacım ticari ilişkilerle ilgiliydi. Dönüşte Türk güvenlik güçleri beni uçaktan indirdi ve ifademi aldı. Uçak da bu yüzden bir saat bekletildi. Fotoğraftaki suçlaya dış görünüşümün biraz benzediğini söylediler. Onlar sonra özür dileyerek beni uçağa bindirdiler. 31 Aralık günü Kırgızistan’daydım, dolayısıyla bu saldırıyla hiçbir ilgimin olması mümkün değil. İnternette benim pasaportumun resim ve bilgilerinin nasıl düştüğünü de bilmiyorum. Ben Türkiye’de hiçbir şekilde terör eylemi yapmadım” dedi. -DHA

SAVAŞTAN KAÇTI, DOĞUM GÜNÜNDE ÖLDÜ

Suriye’deki iç savaş nedeniyle annesi Ahed Hout’un “Ne öl, ne öldür, git Türkiye’ye kendini kurtar” dediği 23 yaşındaki Halepli rehber Mohammed el-Hout, Reina saldırısında doğum gününde hayatını kaybetti. Terör saldırısında yaşamını yitiren Suriyeli rehber, son yolculuğuna uğurlandı. İngilizce, Türkçe, Almanca ve Fransızca bilen Mohammed’in amcası Adnan El-Hout, “Ülkesini terk etti kimseye eziyet, kimseye zarar vermesin diye. Hayatını koruyabilmeleri için buraya gönderdiler, üniversite okuyordu. Buraya gelmek için üniversiteyi terk etti. Sırf kötü şeylere bulaşmasın diye” diye konuştu.

TERÖRİSTİN SELFİE GÖRÜNTÜLERİ

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN