TMSF 28 Şubat soygunundan sonra FETÖ’yü tasfiye edecek

TMSF 28 Şubat soygunundan sonra FETÖ’yü tasfiye edecek

Olağanüstü hal kapsamında yeni kararname Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni KHK ile birlikte, terör örgütleri operasyonuyla şirketlere atanan kayyumların görevleri de artık sona erdi. Yeni yürürlüğe giren kanunla birlikte kayyumların yerini de TMSF devralacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan 674’üncü Kanun Hükmünde Kararname’ye göre şirketlere kayyum atanmayacak, satış ve tasfiye işlemleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yapılacak. Olağanüstü hal kapsamında önceki gün yayımlanan kanun hükmünde kararnameye (KHK) göre “terör örgütlerine” aidiyet veya irtibat nedeniyle şirketlere atanan kayyumların yetkileri TMSF’ye devredilecek.

TERÖRE AF YOK

Halka açık şirketlerin kayyum atanmış başlıcaları arasında hükümetin “terör örgütü” olarak nitelediği Fethullah Gülen cemaati ile bağlantılı Koza Altın, Koza Madencilik ve İpek Doğal Enerji yer alıyor. 674 sayılı KHK’ya göre TMSF, “şirketlerin mali durumu, ortaklık yapısı, diğer sorunları veya piyasa koşulları nedeniyle mevcut halin sürdürülebilir olmadığının tespit edilmesi durumunda” şirketlerin veya şirket varlıklarının satılmasına veya feshine karar verebilecek. Kayyum yetkisinin TMSF’ye hakim kararıyla devredilmesinin ardından kayyumların görevi sona erecek.

  Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında 1/5/2014 tarihinden önceki uyuşturucu operasyonları nedeniyle anılan Kanuna göre ikramiye ödemesi yapılması gereken kişilerden, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya irtibatı olanlara, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra herhangi bir ödeme yapılmayacak.

TEDBİRLER KALKACAK

Artık olağanüstü hal süresince iflas ertelemesine karar verilemeyecek. 2004 sayılı Kanunun 179/a maddesi uyarınca verilmiş olan tedbir kararları, mahkemece ivedilikle ele alınarak, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu iddiasıyla 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 133 üncü maddesi uyarınca kayyum atanan veya hakim ortakları ya da yöneticileri hakkında adli soruşturma yürütülen sermaye şirketleri ile kooperatifler lehine verildiği anlaşılan tedbir kararları derhal kaldırılacak.

KAMUDA İSTİHDAMA SON

Devletin veya kamu tüzel kişilerinin doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak katıldığı teşebbüs, ortaklık ve iştirakler ile kamunun hissesi bulunan diğer tüzel kişiler bünyesinde çalışmakta iken, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilmek suretiyle iş sözleşmesi feshedilen işçiler, bir daha bu teşebbüs ve ortaklıklar ile kamunun hissesi bulunan diğer tüzel kişiler bünyesinde veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmeyecek, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilmeyecek.

İHALE İLE ALAN BORÇLARI ÜSTLENİYOR

Bankacılık Kanunu ile temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi TMSF tarafından devralınan şirketler ve bunların varlıkları ile ilgili olarak Fona verilen yetkiler, bu Kanun Hükmünde Kararname ile TMSF’ye verilen kayyumluk görevi ile satış veya tasfiye işlemlerinde, bu şirketlerin yahut bunların sahiplerinin fona borçlu olup olmadığına ve varlıkları üzerinde fon haczi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın kıyasen uygulanacak. Şirket varlıklarının ticari iktisadi bütünlük yoluyla satışına karar verilmesi halinde TMSF, geçmiş dönem borçlarını, bu borçların FETÖ/PDY terör örgütüne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olmayan kişilerle gerçek mal veya hizmet ilişkisine dayanması şartıyla ihale bedelinden ödemeye veya ihale alıcısına ödettirmeye yetkili olacak.  Bu madde hükümleri, kapatılan kurum, kuruluş, özel radyo ve televizyonlar, gazete, dergi, yayınevi ve dağıtım kanallarının veya bunların bağlı olduğu şirketlerin hazine tarafından devralınan varlıklarının satış ve tasfiyesini teminen Maliye Bakanlığınca TMSF’ye devredilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN