Trump planı devrede

Trump planı devrede

Rakka operasyonuna katılımla ilgili tartışmalar sürerken sahada ise ‘Tump Planı’ işliyor. 20 şubat’ta Pentagon’un verdiği rapor dahilinde, Suriye’ye zırhlı kuvvetler, ağır topçu birlikleri ve askerler sevk ediliyor.

KARAR- İSTANBUL

ABD’nin Rakka planı yavaş yavaş şekilleniyor. Seçilmesinin ardından Pentagon’dan 1 ay içinde IŞİD ile mücadele için rapor isteyen Trump’a sunulan planın hayata geçirildiği görülüyor. Geçtiğimiz hafta ABD’nin diplomatik anlamda en derin kaynaklarına sahip olan Washington Post’un (WP) yazdığı ve resmi makamlarca yalanlanmayan belgeyegöre Rakka Planı 4 aşamadan oluşuyordu: 1-Sahaya ağır topçu birliklerini sevki. 2-Sahaya taktik ve ağır zırhlı birliklerin sevki. 3-Sahaya deniz piyadelerinin gönderilmesi ve 4-:SDF’ye daha fazla silah desteği.

Dün önce WP’nin yayınladığı ardından ABD resmi makamlarının açıkladığı bilgilere göre bu planın üç adımı işlemde. ABD askeri kaynakları son iki gün içinde Suriye’ye ek olarak 300 deniz piyadesinin gönderildiği bu sayının yakın zamanda 1000’i geçeceğini duyurdu. WP ise bölgeye gönderilen piyadelerin ağır topçu tugayına bağlı birlikler olduğunu ayrıca bölgeye yine ağır zırhlı birlik takviyesinin yapıldığını da duyurdu. Gazetinin geçtiğimiz hafta yayınladığı Rakka Planı’nda ilk üç maddenin hayata geçtiği ortaya çıkmış oldu. SDF’ye silah sevkıyatının ne boyutta olduğuna dair ise resmi bir açıklama veya bilgi yok.

ABD İLLA DA YPG DİYOR

Türkiye’nin bütün itirazlarına karşın ABD Suriye’de SDF ile işbirliğini artırarak sürdürüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner, ABD’nin YPG’yi desteklemeyi sürdüreceğini ve PKK ile YPG arasında bağlantı olduğu görüşüne saygıyla karşı olduklarını söyledi. Toner, Türkiye, Rusya ve ABD genelkurmay başkanlarının Antalya’da yaptıkları görüşmede, daha etkin bir operasyon için yeni olanak ve olasılıkları değerlendirdiklerini belirterek, “Görüşmede IŞİD’e karşı daha geniş bir savaş kapsamında Menbiç’teki durum da görüşüldü. Ayrıca PKK, El Kaide El Nusra Cephesi de dahil olmak üzere bölgedeki terör örgütleri ele alındı” dedi. Toner, bir başka soru üzerine de ABD’nin terör örgütü PKK’nın Sincar’daki varlığına karşı olduklarını ve orada olmamaları gerektiğini düşündüklerini söyledi.

MENBİÇ’TE SDF ARMALI RUS BİRLİKLERİ

Suriye’de, daha önce bazı Amerika askerlerinin kollarına YPG arması takmasından sonra bu kez Menbiç’te bulunan Rus özel birlikleri aynı pozu verdi. Menbiç’in güneyindeki köyleri SDF’den devralmaya başlayan Rus birliklerindeki askerlerin kollarına SDF’nin bileşeni olan Menbiç Askeri Konseyi’ne ait peçleri taktığı görüydü. Daha önce de Suriye’de bulunan ABD özel birliklerindeki bazı askerler kollarına YPG arması takmış ve bu Türkiye ile Amerika arasında gerileme yol açmıştı.

Menbiç’te bulunan Rus özel birlikleri  YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ne bağlı Menbiç Askeri Konseyi’nin peçlerini takarak poz verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN