Türk iş adamına Rusya vizesi kalkıyor

Türk iş adamına Rusya vizesi kalkıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in görüşmesinden Türk sanayicisine uygulanan vizenin yakın zamanda kaldırılması kararı çıktı. İki ülke arasında 1 milyar dolar sermayeli yatırım fonu kurulmasına yönelik imzalar da atıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Kremlin Sarayı’nda Türkiye ve Rusya ilişkilerini görüşmek üzere bir araya geldi. Görüşmeler sonrasında konuşan Putin, iki ülke ticaretine büyük darbe vuran vize uygulamasında sevindirici haberi verdi. Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının ardından yaptığı konuşmada, özellikle Türkiye müteahhit şirketlerine ilişkin konuların görüşmede gündeme geldiğini belirten Rusya Devlet Başkanı Putin, “İş vizesi konusundaki yasaklama kısa sürede kaldırılacaktır, mutabık kaldık” dedi. Rusya’dan gidecek turistlerin Türkiye ekonomisi için önemli olduğuna işaret eden Putin, “Ben de şahsım olarak Moskova’da çalışmadığım zamanlar tatil yaptım. En sıcak duygularım devam ediyor. Turizm akışının kısıtlamasına neden olan hususlara geri dönmek istemiyoruz. Türk makamları turistlerin güvenliğinin sağlanması konusunda tedbir alıyor. Türk arkadaşlarımız aynı şekilde aynı tedbirleri almaya devam edecek” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 1 sene içerisinde 4. görüşmeyi yaptıklarını ifade eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Türkiye geleneksel olarak Rusya’nın ticari olarak önde gelen partnerlerinden birisi. Karşılıklı ticaretin ve hizmetlerin artırılmasına yönelik orta vadeli program imzalamış olduk. Yeni ortak yatırım fonu kuruyoruz. 1 milyar dolarlık sermayesi olacak” dedi.

“Normalleşme sürecini sona erdirdiğimize inanıyor, artık bu kelimeyi telaffuz etmek istemiyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ticaret hacminin geçen yıl 17 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Bunun daha önce 38 milyar dolara kadar çıktığı bir süreç yaşandığının altını çizen Erdoğan, “Dengeli bir yaklaşımla 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize yönelmeliyiz. Bugün imzalayacağımız anlaşmalarla ekonomik ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendireceğiz. Ancak bundan sonra ekonomik anlamda da atmamız gereken adımları süratle atmamız gerekiyor. Bunun için mevcut yaptırımların bütünüyle ve ivedilikle kaldırılmasını doğrusu önemsiyorum” ifadelerini kullandı. Erdoğan, bu yıl turizmde bir rekor beklediklerinin altını çizerek, “Sizlerin bu konuda Rus halkını cesaretlendireceğinize inanıyorum ve burada da özellikle Mir kart olayına geçmek suretiyle, artık ödemelerin bu şekilde yapılması da süreci ciddi manada hızlandıracaktır” şeklinde konuştu.      

Milli paralarla ticaretin artırılmasının önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan böylece Rus vatandaşların Türkiye’deki ticaretlerinde ruble, Türk vatandaşlarının Rusya’da Türk Lirası kullanabileceğini belirtti. Erdoğan, “Bunun ticaretimizin üzerindeki kur baskısını da hafifleteceğimizi düşünüyorum. Akkuyu ve Türk Akımı’ndaki işbirliğimizin diğer konularda emsal olacağına inanıyorum. Bugün imzaladığımız anlaşmalarla güçlü bir irade ortaya koyduk. Türk-Rus ortak yatırım fonunun kurulmuş olması ciddi bir adımın, güçlü bir adımın atılmış olmasıdır. Bu anlaşmalar ve bugün aldığımız kararlar kaybedilen zamanı telafi edecek, iki ülke ilişkilerinde sıçrama yaratacaktır” ifadelerini kullandı.

TOPLANTININ SÜRPRİZİ MC-21

Toplantı öncesi yaptığı konuşmada, Rusya’da iş yapan şirketlere ve vatandaşlara yönelik kısıtlamaların kaldırılmasının kendileri açısından aciliyet arz ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticari konular anlamında dile getirmek istediği iki hususun daha bulunduğunu vurguladı. Erdoğan, birincisinin tarifeli seferlerde frekansların sınırsız hale getirilmesi ve karşılıklı sefer noktalarının çeşitlendirilmesi olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “İkinci olarak Rusya’nın ürettiği MC-21 uçaklarının tedarik zincirinde Türk sanayicilerinin de yer almasıdır. İlgili bakanlarımızın ve diğer yetkililerimizin ilave edeceği hususları bu aşamada ele alabiliriz. Enerji alanında ilgili yetkililerimizce yürütülen yakın bir iş birliğimiz mevcut. Bu bağlamda Türk Akımı anlaşmasının yürürlüğe girmiş olması memnuniyet vericidir. Çalışmaların daha da hızlanmasını ve boru hattının hedeflenen zamanda bitirilmesini bekliyoruz. Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin zamanında hayata geçmesi bizim için kilit önemdedir. Bu konuda üzerimize düşen çaba ve hizmetleri titizlikle yürütüyoruz.”  MC-21, Rusça 21. Yüzyılın Yolcu Uçağı anlamına geliyor. United Aircraft Corporation’a (UAC) bağlı Irkut ve Yakovlev tarafından geliştirilen uçaklar üç ayrı seride; 132, 156 ve 174 koltuk kapasitesine sahip. Orta-kısa menzilli uçuş kapasitesine sahip olan MC-21, iki adet Pratt & Whitney jet motoruna sahip.

LİDERLER BİRARAYA GELDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Moskova’da başkanlığını yapatığı Rus-Türk Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı, Kasım 2015’teki uçak düşürme hadisesinden bu yana ilk kez düzenlendi.  Yapılan görüşmeler sonunda ticaretten iletişime kadar pek çok alanda mutabakata varıldı.

İKİ ÜLKE ARASINDA 8 ANLAŞMA İMZALANDI

Moskova’da düzenlenen 6. Türk-Rus Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının ardından iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı. İki ülke bakanları ve yetkililerinin imzaladığı anlaşmalar şöyle:  2017-2020 Orta vadeli ticari-ekonomik, bilimsel-teknik ve kültürel işbirliğine dair hükümetlerarası anlaşma.  Dışişleri bakanları arasında diplomatik personel yetiştirilmesi ve enformasyon belgelerinin değişimine dair anlaşma.  Kültür ve turizm bakanlıkları arasında 2019 yılında Türk-Rus karşılıklı kültür ve turizm düzenlenmesine dair anlaşma.  Rusya Başsavcılığı ile Türkiye Adalet Bakanlığı arasında işbirliği protokolü.  Rusya Fikri Mülkiyet Servisi ile Türk Patent ve Marka Kurumu arasında mutabakat zaptı.  Anadolu Ajansı ile TASS Haber Ajansı arasında işbirliği.  Rusya Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği (OPORA) ile KOSGEB arasında işbirliği anlaşması.  Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu (RFPİ) ve Türkiye Varlık ve Yatırım Fonu arasında Türk-Rus ortak yatırım fonu kurulmasına dair anlaşma.

YASAĞIN SADECE 4 ÜRÜNDE KALKMASI ÜRETİCİYİ ÜZDÜ

Geçtiğimiz gün Başbakan Binali Yıldırım ve Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev arasındaki telefon görüşmesi sonrasında ihracat yasağı kaldırılan tarım ürünlerinin soğan, karnabahar, brokoli ve karanfil olduğu açıklandı. Rusya’nın geçen yıldan itibaren başlattığı ihracat yasakları kapsamındaki en önemli ürünleri ise domates, üzüm, çilek, kabak ve narı kapsıyor. Bazı tarım ürünlerinde yasağın kaldırılmış olduğu haberlerinin sektörde umutları yeşerttiğini belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, edinilen bilgilere göre yasağın kaldırıldığı ürünlerin soğan, karnabahar, brokoli ve karanfil olduğunu kaydetti. ATB Başkanı Çandır, “Aldığımız haberlerde sadece 4 ürüne yasağın kaldırılmış olması bizleri hayal kırıklığına uğrattı. Antalya için karanfile yasağın kaldırılması sevindirici. Umuyoruz ki Cumhurbaşkanımız ve Putin arasındaki görüşmesi sonrasında, domates ve üzüme yönelik devam eden yasağın da kaldırılmasına yönelik sinyalleri alırız” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN