Türk kargo uçağı Kırgızistan'da düştü: 37 kişi hayatını kaybetti | Son dakika haberleri

Türk kargo uçağı Kırgızistan'da düştü: 37 kişi hayatını kaybetti | Son dakika haberleri

Son dakika haberi... ACT Havayolları'na ait Boeing 747-400F tipi Türk kargo uçağı, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek yakınlarında yerleşim yerine düştü. İlk belirlemelere göre; uçakta bulunan 4 mürettebat ile 33 sivil hayatını kaybetti. Kırgız yetkililer, uçağın pilot hatası nedeniyle düşmüş olabileceğini duyurdu. Uçağın düşerken en az 15 eve zarar verdiği bildiriliyor. Kırgızistan 3 günlük ulusal yas ilan etti. Düşen uçak Türkiye'nin ilk jumbo jetiydi.

Hong Kong- Bişkek seferini yapan Boeng 747 tipi ACT Havayolları’na ait Türk kargo uçağı, Bişkek yakınlarında düştü. Feci kaza sonrasında ilk belirlemelere göre 4 mürattabat dahil 37 kişi öldü, altı kişi yaralandı. Hayatını kaybedenlerin 4'ü çocuk. 

ENKAZ PİSTİN YAKINLARINDA BULUNDU

Kırgızistan Başbakanı Yardımcısı Muhambetkalıy Abulkaziyev, uçağın yerel saatle 7.30 sularında Bişkek yakınlarındaki bir köye düştüğünü bildirdi. Kırgızistan Ulaştırma Bakanlığı da, uçağın Manas Havaalanı'na iniş yaptığı sırada düştüğünü açıkladı.

17-01/16/587c846318c77309b4475f08-1484562383.jpg

Manas Havaalanı'na yaklaşırken radarla irtibatı kesilen uçağın enkazı, pist yakınlarındaki yerleşim alanında bulundu.

Reuters haber ajansı, uçağın en az 15 eve zarar verdiğini duyurdu. Geniş bir bölgeye yayılan uçağın enkazında arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Kırgızistan Acil Kurtarma Birimi'nin Sözcüsü Muhammed Svarov, ölü sayısının çok daha yüksek olabileceğini söyledi. Svarov'un verdiği bilgiye göre, sağ kurtulanları bulmak için yoğun çaba sarfediliyor.

UÇAK NEDEN DÜŞTÜ?

Uçağın neden düştüğüyle ilgili çeşitli açıklamalar mevcut. Kırgız yetkililer, uçağın pilot hatası nedeniyle düşmüş olabileceğini belirtiyor. Pilotlar düşüş sırasında herhangi bir acil durum bilgisi vermedi.

Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığı ise, uçağın ağır hava koşulları ve yoğun sis nedeniyle düşmüş olabileceğini belirtiyor. Uçağın inişi sırasında havalimanı çevresinde görüş mesafesi düşüktü ve bölge yoğun sisle kaplıydı. Hava durumu raporlarına göre bulut tavana 100 feet'e (yaklaşık 33 metre) kadar inmişti. Görüş ise 150 metreydi.

17-01/16/5674253.jpg

Bişkek Manas Havalimanı yetkilileri, havalimanının en erken bugün akşam saatlerine kadar, iniş ve kalkışlara kapatıldığını duyurdu.

İlk gelen bilgiler, bir teknik arıza olmadığı yönünde. Doğan Haber Ajansı, "Düşük görüş şartlarında inişe ısrar mı edildi?" sorusunun ortaya atıldığını aktarıyor.

Anlık gelişen bir arıza da meydana gelmiş olabilir. Bu sorunun yanıtını araştırmalar belirleyecek.
Kargo uçaklarında yaşanan bir başka sorun ise yük kayması. Gövde içine ve altına konteynerler ile sabitlenen kargo yükü, bazen yerinden çıkarak uçağın dengesini bozabiliyor. Benzer bir kaza Amerikan kargo şirketi National'ın başına gelmiş, uçak kalkış sırasında dengesinin bozulmasıyla düşmüştü.

17-01/16/1.jpg

Bagram Hava Üssü'ne kargo taşıyan uçak, 1 Mart 2010'da sol ana iniş takımının katlanması nedeniyle gövde üzerine indi. Kazada kullanılamaz hale gelen ACT Havayolları'na ait A300B4 tipi uçağın ikinci pilotu İbrahim Gürcan Dirancı'ydı. Dört yıl sonra açıklanan kaza raporunda sol ana iniş takımında korozyon oluştuğunun tespit edildiği ancak yetersiz bakım uygulaması yapıldığı belirlendi.

17-01/16/2.jpg

Dirancı'nın görev yaptığı bir başka ACT uçağı ise Afganistan'da uçarken havada motor patlama sesi ile durdu. Uçak acil iniş yaparak düşmekten kurtuldu. Uçağın ikinci pilot koltuğunda ise Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Kazım Öndül oturuyordu. Öndül, albay rütbesindeyken Afganistan'da Kabil'de görev yapmıştı.

ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Afganistan ziyaretinde Öndül kendisini karşılamıştı. Clinton düzenlediği basın toplantısında Kazım Öndül'e teşekkür etmişti. İddialara göre Öndül'ün de aralarında bulunduğu 7 kişilik pilot ekibi hiç havayolu tecrübesi olmamasına rağmen alınıp 747 Jumbo Jet'te ikinci pilot olarak uçmaya başlamıştı.

KIRGIZİSTAN ULUSAL YAS İLAN ETTİ

DHA'nın haberine göre, Kırgızistan, kazanın ardından ülkede "bir günlük ulusal yas" ilan etti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambaev'in 17 Ocak Salı günü bir günlük yas ilan ettiği duyuruldu. 

ACT HAVAYOLLARI'NDAN AÇIKLAMA

Reuters'ın haberine göre, ACT Havayolları tarafından yazılı açıklamada, "TC-MCL tescil işaretli uçağımız, bilinmeyen bir nedenle pist başına düşmüştür. Dört kişilik ekibimizin son durumu hakkında net bilgilere ulaştığımızda tekrar bilgi verilecektir" denildi.

17-01/16/3.jpg

MÜRETTEBATIN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Kazada Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül ile Yükleme Uzmanları Melih Aslan ile İhsan Koca öldü.

Emekli Hava Pilot Tuğgeneral olan Kazım Öndül, Afganistan’da görev yapmış, 2009’da dönemin ABD Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton tarafından övgüyle bahsedilmişti.

ACT Havayolları, kaza sonrası yaptığı açıklamada "Dört kişilik ekibimizin son durumu hakkında net bilgilere ulaştığımızda tekrar bilgi verilecektir" ifadesini kullandı.

Doğan Haber Ajansı, uçağın önce Kazakistan Astana'ya, oradan da Hong Kong'a uçtuğunu ve mürettebatın uçağı burada teslim aldığını bildiriyor.

ÇAVUŞOĞLU, KIRGIZİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdildaev'i arayarak bugün Kırgızistan'da meydana gelen uçak kazası nedeniyle taziyelerini iletmiş ve konuyla ilgili olarak Türkiye'nin her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

17-01/16/5674798.jpg

AFGANİSTAN'DA İKİ BÜYÜK TEHLİKE ATLATTI, CLINTON TEŞEKKÜR ETTİ

Uçağın kaptan pilotu, Emekli Hava Pilot Kurmay Yarbay İbrahim Gürcan Dirancı, Hava Kuvvetleri'nden ayrıldıktan sonra MNG Havayolları'nda uçmaya başladı. Daha sonra buradan iddiaya göre kaptan pilot yapılmadığı için istifa etti. Dirancı, daha sonra ACT'ye geçti. İkinci pilotluğu döneminde Dirancı Afganistan'da iki büyük tehlike atlattı.

2003 MODEL

Düşen uçak, 2003 yılında Boeing tarafından imal edilmişti. 124 ton kargo kapasiteli uçak, 5 bin 230 kilometre menzilli. Saatte en fazla 922 kilometre hıza çıkabilen Boeing 747-400F’te iki pilot görev yapıyor. Uçak Türkiye'nin ilk özel jumbo jetiydi. 

Öte yandan uluslararası basındaki 'THY uçağı' diye veren başta Reuters ve BBC olmak üzere uluslararası yayın kuruluşlarının hatalarını uzun süre düzeltmemeleri tepkilere neden oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN