Türkiye'den çıkan Fransız şirket İran'a dönmek istiyor

Türkiye'den çıkan Fransız şirket İran'a dönmek istiyor

Fransız enerji şirketi TOTAL, kısa süre önce Türkiye'den çıkma kararı aldı ve tesislerini sattı. TOTAL şimdilerde İran'a nasıl geri dönerim hesapları yapıyor.

[Karar]

Bu yaz Türkiye'den ayrılma kararı alan Fransız enerji şirketi TOTAL, şimdilerde İran için yeni planlar yapıyor. Akaryakıt dağıtım sektöründeki istasyonlarını 325 milyon euro karşılığında Demirören Grubuna satarak Türkiye'den çekilen TOTAL bölgede kalmaya devam ediyor. 

TOTAL Türkiye'den ayrıldı ama İran'a dönüyor

Fransız şirketin Türkiye'den çıkma kararı aldığı nisan ayında açıklanmıştı. İlk günlerde net şekilde karar belli olmamış ama haziran ayında çıkma kararının kesin olduğu ortaya çıkmıştı. 

TOTAL Türkiye'den çıkma kararı alırken akaryakıt sektörünün kar majlarının daralması gerekçe olarak kamuoyuna yansımıştı. Şirket bu yönde net bir açıklama yapmamasına karşılık istasyonlarını 325 milyon euro (bugünkü kur üzerinden 1 milyar 60 milyon lira) karşılığında Demirören Grubuna satmıştı.

İran'a geri dönmek istiyor

Bugün mehrnews haber sitesinde yer alan habere göre Fransız TOTAL şirketi İran petrolüne ilişkin planlarını açıkladı. Bir üst düzey TOTAl yetkilisine dayandırılan habere göre şirket İran petrol sanayine geri dönmeyi düşündüğünü bildirmiş. 

Haberin devamında;

"Tahran'da düzenlenen Petrol ve Enerji Konferansı'nda konuşan Stefan Michelle, Total'ın ilk olarak 1995 yılında İran'ın Güney Pars bölgesinde faaliyete başladığını belirterek "Yaptırımların ardından İran'daki faaliyetimiz durdu" dedi.

Total'in yaptırımların kalkmasının ardından İran'ın petrol sektöründe faaliyet göstermeye hazır olduğunu dile egtiren Michelle "Total, İran petrol ve doğalgaz sanayyine hizmet sunmaya hazırdır" diye vurguladı.

Yıllar sonra İran'a dönüş

Finans, güncel teknoloji ve tekniki Total'in yaptırımlar sonrası dönemde İran için düşündüğü 3 plan olduğunun altını çizen Michelle "Fransa'nın Total şirketi Ortadoğu, Afrikaü Brezilya ve Rusya'da uluslararasu geniş tecrübelere sahip bir dev şirkettir" açıklamasında bulundu.

Total'in İran ile yeniden işbirliği yapmaya gönüllü olduğunu kaydeden Michelle petrol fiyatının düşüşünün büyük bir dezavantaj olduğuna işaret ederek "Total'in önündeki en büyük planlarından biri petrol ve doğalgaz üretiminde tüketilen masrafların hacmini düşürmektir" diye konuştu.

Petrol ve doğalgaz üretim masrafının düşürülmesi için güncel teknolojinin kullanılması gerektiğini dile getiren Michelle "Total en son ve güncel teknolojilere sahip bir şirket olarak tasarrufu artırmayı da hedefleri arasında görmektedir" diye açıkladı.

Total'in hava kirliliğini azaltmaya dönük program ve planları hayata geçirmeyi amaçladığını da ifade eden Michelle "İran dünyanın en büyük doğalgaz rezervlerine sahip ülkeler arasında ve doğalgaz ve enerji piyasasında önemli roller üstlenebilir" diye ekledi."

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN