Valilikten İstanbul için kar uyarısı: Zorunda kalmadıkça dışarıya çıkmayın! | Son dakika haberleri

Valilikten İstanbul için kar uyarısı: Zorunda kalmadıkça dışarıya çıkmayın! | Son dakika haberleri

İstanbul Valiliği'nden kar uyarısı! Beklenen yoğun kar yağışı İstanbul'u etkisi altına almaya başladı. Yapılan açıklamada, bu akşam itibariyle kar yağışının kuvvetleneceği ve cumartesi günü etkisini daha da artıracağı belirtilerek; "Vatandaşlarımız zorunlu olmadıkları sürece özel araçlarıyla trafiğe çıkmasınlar. Yoğun kar yağışı ve buzlanmaya karşı tedbirli olsunlar." uyarısı yapıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul için yapılan yoğun kar yağışı ve soğuk hava uyarısının ardından, İstanbul Valiliği de vatandaşlara, zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamaları çağrısında bulundu. Valilik tarafından yapılan açıklamada, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğü'nden alınan hava tahmin raporunda; İstanbul'da 06.01.2017 Cuma günü beklenen kar yağışının akşam saatlerinden itibaren kuvvetlenerek 07.01.2017 Cumartesi günü öğle saatlerine kadar aralıklarla yoğun kar yağışı şeklinde devam edeceği belirtilmektedir.

İSTANBUL ANLIK HAVA DURUMU RAPORU

Cumartesi günü öğleden sonra azalması beklenen kar yağışının sonraki günlerde yerini soğuk hava nedeniyle don ve buzlanmaya bırakacağı öngörülmektedir" denildi.

SICAKLIK ÖNEMLİ DERECEDE DÜŞECEK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü de erken saatlerde İstanbul için kar yağışı ve soğuk hava uyarısında bulunarak "İstanbul’da halen güneybatı yönlerden (lodos) kuvvetli ve zaman zaman fırtına şeklinde esen rüzgarın öğleden sonra kuzeybatı (karayel) yönüne dönerek kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmeye devam edeceği ve 10 derece üzerinde bulunan hava sıcaklığının akşam saatlerine doğru hızla azalarak sıfır dereceye ineceği tahmin ediliyor" demişti.

17-01/06/48397.jpg

20 CM'NİN ÜZERİNDE KAR ÖRTÜSÜ

Kar yağışının başlayacağı saatin de verildiği açıklamada, "Kuvvetli yağmur ve sağanak şeklindeki yağışın, saat 16.00 civarında İstanbul’un batısında Çatalca Silivri hattında karla karışık yağmur ve kar şekline döneceği saat 20.00'ye kadar il geneline yayılarak yoğun kar olarak gece boyu ve Cumartesi günü devam edeceği ve 20 cm üzerinde kar örtüsü bırakacağı bekleniyor. Pazar gününden itibaren kar yağışının etkisini azaltarak aralıklarla önümüzdeki hafta ortasına kadar devam edeceği tahmin ediliyor" " bilgilerine yer verildi.

GÜNDÜZ BİLE SIFIR DERECE

Kentte gündüz bile sıfır derelerin görüleceği belirtilen açıklamada, "Hava sıcaklığının hissedilir derecede azalarak, mevsim normallerinin 10 derece altında seyredeceği ve gündüz sıcaklıklarının bile İstanbul’un büyük bölümünde hafta ortasına kadar sıfır derecenin altında olacağı tahmin ediliyor. Yer yer tipi şeklinde etkili olacak yoğun kar yağışıyla birlikte kuvvetli buzlanma ve don olayı beklendiğinden başta ulaşımda aksamalar olmak üzere meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.

VALİLİK VATANDAŞLARI UYARDI

Beklenen kar yağışı Çatalca-Silivri hattından İstanbul'a giriş yaptı. Akşam saatlerinde şiddetini artırarak devam etmesi beklenen kar yağışa karşı İstanbul Valiliği vatandaşları uyardı. İşte o açıklama; 

* Zorunlu olmadıkça özel araçları ile trafiğe çıkmamaları, araçları ile yola çıkan vatandaşlarımızın mutlaka kar lastiği, zincir, takoz ve çekme halatı vb. kullanmaları/bulundurmaları, araçların teknik yönden gerekli kontrollerini yaptırmaları;

* Trafik kuralları, işaret ve işaretçilerine uymaları;

17-01/06/fft99_mf2938615.Jpeg

* Acil yardım, kurtarma, yol bakım ve müdahale araçlarının, görev mahalline en seri şekilde ulaşmaları için, sürücülerimizin emniyet şeritlerini kullanmamaları ve bu hususta hassasiyet göstermeleri ayrıca trafiğin yoğun olduğu zamanlarda alternatif güzergâhları kullanmaları; arıza hallerinde sürücülerin araçlarını terk etmemeleri ve acil çağrı için 155 Polis İmdat, 156 Alo Jandarma, 159 Karayolları telefon numaralarını aramaları;

* Görevli ekiplerin çalışmalarını kolaylaştırıcı ve destekleyici anlayışla davranılması;

* Ani sıcaklık düşüşlerinin yaşandığı ve olumsuz hava şartlarının hüküm sürdüğü bu günlerde;

*Yaşlı, çocuk, hamile kadınlar ile kalp ve akciğer hastalığı olanların mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları,

*Hava şartlarına uygun giysilerin giyilmesi,

*Kapalı alanlarda mangal gibi zehirlenmeye yol açabilecek malzemelerin kullanılmaması, baca temizliğinin yapılması ve sobaların dikkatli yakılması, can ve mal güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir.

* Ayrıca vatandaşlarımızın ihtiyaç halinde; İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün (İstanbul AFAD) 0212 455 70 00 ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı Afet Koordinasyon Merkezi'nin (AKOM) 0212 444 25 66 numaralı telefonlarını aramaları; kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunulur.

17-01/06/konya-ya-kar-yagdi-6718330_x_o.jpg

BU YIL OCAK AYI ÇOK SOĞUK GEÇECEK

Beklenen kar yağışı ile ilgili açıklama yapan Bakan Veysel Eroğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğünde en ileri teknolojilerin kullanıldığını ve tahminde isabet oranının çok düşük seviyelerden yüzde 90'ın üzerine çıktığını söyledi. Geçmiş yıllara göre bu yıl ocak ayının daha soğuk geçeceğini ifade eden Eroğlu, "Ocak ayında hava sıcaklığının uzun yıllar ortalamasının altına düşerek yurdun iç kesimlerinde mevsim normallerinin 1 ila 2, diğer yerlerde ise 0,5 ila 1 derece altında seyredeceği bekleniyor." dedi.

SİBİRYA'DAN SOĞUK HAVA DALGASI GELİYOR

Türkiye'nin bugün akşamdan itibaren Sibirya'dan gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına gireceğine dikkati çeken Bakan Eroğlu, "Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere yurdun büyük bölümünde etkili kar yağışı bekliyoruz.Belediyeler ve ilgili kurumların hazırlıklı olmaları, ayrıca vatandaşlarımızın tedbirli davranmalarını özellikle istirham ediyorum." dedi.

ÇATI ÇÖKMELERİNE DİKKAT

Vatandaşların ve yetkililerin etkili kar yağışı sebebiyle çatılarda birikecek karlara karşı da dikkatli olması gerektiğine işaret eden Eroğlu, şöyle konuştu: "Özellikle son dönemlerde bazı evlerde ve pazar yerleri gibi mekanlarda çatı çökmeleri konusunda sıkıntılar yaşandı. Mühendislere özellikle tavsiyem, yapılarda zati yüklere ilave olarak mutlaka kar ve rüzgar yükünün dikkate alınmasıdır. Ayrıca mevcut binalarda kar yükünden dolayı çatı çökmesi ihtimaline karşı gerekli tedbirler alınmalı."  Bakan Eroğlu, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmelerine de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak "Ayrıca vatandaşlarımız lodos fırtınalarında oluşması muhtemel soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri hususlarında dikkatli olsunlar. Bu hususta ilgilileri ve yetkilileri bilgilendirdik ve uyardık." değerlendirmesinde bulundu.

İSTANBUL/DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN