Varna öncesi Suriye desteği

Varna öncesi Suriye desteği

Avrupa Birliği, mülteci anlaşması gereği Türkiye’ye taahhüt edilen yardımların ikinci 3 milyar euroluk kısmını onayladı. Ortak sorunlara karşı Ankara ile işbirliğinin önemine dikkati çeken Brüksel, ilişkilerdeki ilerlemenin iki tarafın da çıkarına olduğunu belirtti.

AB Komisyonu, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıları desteklemek üzere 3 milyar euroluk ek kaynak verilmesini teklif etti. AB Komisyonu’nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, AB’nin taahhüt ettiği 3 milyar avroluk desteğinin ilk kısmının 2017 sonu itibariyle sözleşmelerle bağlandığını belirterek “AB sözüne uygun davrandı. AB Komisyonu, bugün Türkiye’deki sığınmacılara yönelik fonun ikinci üç milyar euroluk dilimini harekete geçiriyor” diye konuştu. Suriyeli sığınmacılara yönelik 3 milyar euroluk ilave diliminin 1 milyar eurosu AB bütçesinden, 2 milyar eurosu ise üye ülkeler tarafından sağlanacak. Bu ödeneklerle şimdiye kadar 500 bin çocuğa eğitim ve 1,2 milyon sığınmacıya aylık mali destek sağlandığını ifade eden Avramopoulos “Çalışmaların devam etmesi gerekiyor. Ortak sorunlar karşısında AB’nin Türkiye’yle işbirliği önemli” dedi. Avramopoulos, sığınmacı mutabakatının “olumlu sonuçlar” doğurduğuna dikkati çekerek “Bu mutabakat devam etmeli. İlişkilerde bir ilerleme söz konusu ve bu durum karşılıklı çıkarımıza” ifadelerini kullandı. Brüksel ve Ankara arasındaki süreç 2015’te başlamıştı. AB, 29 Kasım 2015’te sığınmacılar için 2017 sonuna kadar 3 milyar euroluk fon sağlamayı taahhüt etmişti. 18 Mart’taki zirvede ise bu bütçenin bitmesi durumunda 2018 sonuna kadar 3 milyar euroluk ek fonun hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştı. Ankara bu süreçte Brüksel’in taahhüdünü yerini getirmediği savundu. Türkiye, sayıları 3.5 milyon aşan sığınmacılar için şu ana dek yaklaşık 30 milyar dolar harcadı. Uluslararası Göç Örgütü verilerine göre mülteci anlaşması sonrası Avrupa’ya denizden yasa dışı geçişler yüzde 97 azaldı.

‘Türkiye’ye imtiyazlı ortaklık sunulmayacak’

Avrupa Birliği’nden üst düzey bir yetkili, Varna’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AB liderlerinin katılacağı 26 Mart’taki Türkiye-AB Zirvesi öncesi kritik mesajlar verdi:  Türkiye’ye, AB’ye ‘tam üyelik’ modeli dışında ‘imtiyazlı ortaklık’ gibi herhangi bir başka model sunulması kesinlikle söz konusu değil.  Türkiye Astana’da AB’nin de çıkarlarını gözetiyor, bir bakıma AB’yi temsil ediyor.  Kıbrıs’taki doğal kaynaklar her iki tarafın da yararına olacak şekilde paylaşılmalı. Tek taraflı değil.

Schengen vizesinde bekleme süresi düşüyor 

AB, vize politikalarında başvuranlar için kolaylaştırıcı değişikliklere gitmeye hazırlanıyor. AB Komisyonu’nun kabul ettiği önergeye göre, Schengen bölgesine seyahat etmek isteyenlerin vize başvurularının sonuçlandırılmasının 15 günden 10 güne indirilmesi planlanıyor. Önergenin yasalaşması halinde vize başvuruları seyahatten 6 ay öncesine kadar elektronik ortamda yapılabilecek. Bu süre şu anda 3 ay. Schengen vizesi başvuru ücretinin de 60 eurodan 80 euroya çıkarılması öngörülüyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN