Yanlış tanı konulan en yaygın hastalıklar

Yanlış tanı konulan en yaygın hastalıklar

Dünyanın her yerinde sağlıkla ilgili yapılan en büyük hatalardan biri de yanlış teşhis. Zira birçok hastalık aynı belirtiyi verebiliyor. İngiliz uzmanlar özellikle şu dört hastalık konusunda uyarıyor.

Sağlık sorunları aslında küçük belirtilerle başlıyor, ileride belki de büyük bir hastalığa dönüşebileceğinin sinyalini veriyor. Yorgunluk karaciğer sorunlarının işareti olabilirken, huzursuz bağırsak sendromu genellikle çölyak hastalığının habercisi. Buna karşın doktorlar tarafından başka hastalıklarla karıştırılıp yanlış tedavi uygulanabiliyor. İngiliz uzmanlar özellikle şu dört rahatsızlığın belirtileri konusunda uyarıda bulunuyor.

* Depresyon, hipotiroidin belirtisi: Vücut, çeşitli işlevlerinin normal hızını yakalamak için yeterli miktarda tiroksin üretmediğinde depresyonu, halsizliği ve üşüme hissini tetikleyebilir.      Thyroid UK’nin CEO’su Lyn Mynott, bazı kadınların depresyondan mustarip olduğu için yıllarca antidepresanla tedavi edilmeye çalışıldığını, aslında onların ihtiyacının tiroid ilacı olduğunu söylüyor. Demans belirtilerinin de depresyonla karıştırılabildiğini belirten uzmanlar, demansın geç teşhis edilmesinin nedenlerinden birinin de bu olduğunu söylüyor.

* Huzursuz bağırsak sendromu çölyak habercisi: Huzursuz bağırsak sendromu şişkinlik, kronik ishal veya karın ağrısı gibi sebebi bulunmayan şikayetleri kapsayan şemsiye bir terim. Çölyak hastalığının yani buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan glutene karşı bağışıklık reaksiyonun belirtileri benzer. Gluten bazı kişilerde, bağışıklık sistemine bir saldırı başlatır ve bağırsakta besin maddelerinin normal emilimini engelleyen iltihaplanmaya neden olur. Birçok kişi yıllarca çölyak hastalığından mustaripken onlara huzursuz bağırsak sendromu teşhisi konulabiliyor.

* Fazla çalışan tiroid menopozun işareti değil: Düzensiz regl, gece kabus görmek, şişkinlik, kilo almak, duygu durumunun sürekli değişmesi menopozun yaygın belirtileri. Şişkinlik ve reg düzensizlikleri yumurtalık kanserinin de habercisi olabilir ancak menopoz diye ilgilenilmeyebilir. Aşırı çalışan tiroid bezleri gece terlemeleri lenfomaya da (lenfatik sistemin damar ve bezlerinin kanseri) işaret ediyor olabilir.

* Yorgunluk, karaciğerde de başlayabilir: Uzun süren yorgunluk, aynı zamanda hepatit C’nin belirtisi. Bu hastalık, enfeksiyonlu kana temas edilince bulaşıyor ve virüs, daha fazla virüs yapmak için karaciğer hücrelerini kullanıyor. Semptomları yorgunluk, eklem ağrısı veya beyin sisi (virüs beyne girebilir ve iletişim kurarken sinir hücrelerini durdurabilir). Ancak bunlar çok belirsizdir, çoğu hastanın karaciğeri hasar görene kadar kendini hissettirmez.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN