Yatağa gitmeden önce muz yiyin peynirden uzak durun

Yatağa gitmeden önce muz yiyin peynirden uzak durun

Günümüzde en çok şikayet edilen konuların arasında uykusuzluk da var. Bu sorunun beslenmeyle de ilgisinin bulunduğunu belirten İngiliz uyku uzmanı Sammy Margo, çözüm için yenilmesi gerekenleri sıraladı. Margo ayrıca uyumadan önce asla yenilip içilmemesi gerekenleri de açıkladı.

Insomnia’nın her üç kişiden birini etkilediği günümüzde pek çok kimse günde sekiz saat deliksiz uyumanın yolunu arıyor. Uykusuz gecelerin nedeni yatağa gitmeden hemen önce yiyip içtikleriniz olabilir. ‘The Good Sleep Guide’  (İyi Uyku Rehberi) kitabının yazarı uyku uzmanı Sammy Margo, iyi bir uyku için yenilecek ve yenilmeyecekleri sıraladı...

TEŞVİK EDENLER

Muz: Magnezyum zengini muz, kasları rahatlatır, uykuyu teşvik eden serotonin ve melatonin hormonlarının salgılanmasına yardımcı olur.

Bal: Bir çay kaşığı bal içerdiği glikoz beyininize uyanıklığı tetiklediği bilinen kimyasalları kapatmasını söyler.

Badem: Bir amino asit olan triptofan ve magnezyum içeren badem, kalp ritmini sabitlerken hem kasları rahatlatır hem de sinir fonksiyonlarını azaltmaya yardımcı olur.

Yulaf: Yulaf ezmesindeki taneler insülin üretimini tetikler ve kan şekerinizi doğal olarak yükseltir. Yulaf aynı zamanda melatonin zengini.

Hindi: Uyumayı teşvik eden bir amino asit olan triptofan içerir. Bu arada İngiltere’de yapılan bir ankette beslenmeyle uyku sağlığını iyileştirmeye çalışan kişilerin papatya çayı veya bir bardak sıcak süt içtikleri belirtildi.

DÜZENİNİZİ BOZANLAR

Alkol: Bir içki bile ertesi gün uykulu hissettirir. Daha fazlası ise uykunun daha derin aşamalarına girmenizi engeller ve ertesi gün sersem hissetmenize yol açar.

Baharatlı yiyecekler: Sindirimi zorladığı için önerilmiyor. Ayrıca acı biber içinde bulunan kapsaisin’in mide ekşimesine neden olduğu, vücut sıcaklığında da değişikliklere yol açarak uykuyu etkileyebileceği düşünülüyor.

Yağlı yiyecekler: Mide yağlı gıdaları sindirmek için bol asit üretir bu da yemek borusunun ve midenin yanmasına yol açarark uykuyu böler. Uykudan önce burger, fast food yiyecekleri tercih etmeyin.

Kahve: En yaygın kafein kaynaklarından biri olan kahve, uyarıcıdır, beş saatlik ömre sahiptir. Bu da içtiğiniz kahvenin 10 saat sonra bile sisteminiz üzerinde çalıştığı anlamına gelir. Bu da uykunuzu kaçırır, ertesi gün uykulu gezmenize yol açar.

Peynir: Peynir ve işlenmiş etler yüksek miktarda beyindeki kimyasalları serbest bırakan bir amino asit olan tiramin içerir. Aynı zamanda yavaş sindirildiği için uykunuzu etkileyebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN