Cenk Tosun ve Aboubakar

Beşiktaş önceki sezonda şampiyon olurken 75 gol atıp 35 gol yemişti. Bu sezonki şampiyonluğunda 73 gol attı, 30 gol yedi. Şenol Güneş’in oluşturduğu bir istikrar tablosu bu. Sezon başında Mario Gomez ve Sosa’nın gidişi çok tartışma konusu olmuştu. Orta üçlünün performansına geçen hafta değindim. Oyun anlayışındaki değişiklik sonrası, geçen sezona yakın bir ofansif üretkenlik yakalamıştı orta saha.

Gelelim santrforlara. Önceki sezon M. Gomez 26 gol, 4 asistle oynadı. Cenk Tosun sadece 3 maç ilk 11 çıktı, 26 kez sonradan oyuna girdi. 29 maçta 8 gol, 4 asist üretti. Geçen yıl 8 Haziran’da şöyle yazmışım: “C. Tosun profesyonel ciddiyetiyle Beşiktaş için büyük kazanım. Şenol Güneş’in Beşiktaş’a armağanı.”

İşte o Cenk Tosun bu sezon 20 gol, 5 asistle oynadı. İnişli çıkışlı bir performans sergileyen, kritik kırmızı kartlar gören, Afrika Kupası’na giden Aboubakar 12 gol 4 asistle eşlik etti Cenk’e yine de. Aboubakar’ın takıma uyumu ve genel sezon performansında da Şenol Güneş’in imzası var.

M. Gomez-C. Tosun ikilisi önceki sezon toplam 34 gol, 8 asist üretmişti. C. Tosun-Abubakar ikilisi bu sezon toplam 32 gol, 9 asist üretti. Bu ikilinin zaman zaman birlikte oynadığını, o vakit içlerinden birinin kanat forveti olarak görev yaptığını da unutmayalım. İki sezonda bu kadar benzeşik rakamlar yakalamak Şenol Güneş’in başarısıdır.

DEFANSIN OFANSA KATKISI

Önceki sezonun ofansif anlamda en eksikli bölgesi savunma dörtlüsüydü hiç kuşkusuz. Savunma sadece 4 gol ve 3 asist üretmişti. Geçen yıl 2 Haziran’da şöyle yazmışım: “Beşiktaş gibi hücum futbolu oynayan bir takımın savunması bundan çok daha fazlasını üretmek zorunda. Şenol Güneş’in ve yönetimin sezon planlamasında en büyük önceliği bu bölgede olacak kanımca. Doğru takviyeler Beşiktaş’ı iyice kanatlandıracak.”

Adriano, Caner ve G. Gönül’ün gelişi ve Marcelo’nun istikrarıyla beklentimin karşılandığını söyleyebilirim. Beşiktaş’ın bu sezon savunma dörtlüsü şöyle bir ofansif karne yakaladı: 9 gol, 10 asist. Önceki sezonla karşılaştırıldığında, önemsenmesi gereken bir gelişim bu.

Önceki sezon neredeyse hiç bek katkısı yoktu hücum üretkenliğine. Bu sezon bekler 9 asist üretti. Caner’in talihsiz sakatlığı olmasaydı bu sayı daha da yükselebilirdi. Şenol Güneş, doğru transferler eşliğinde, Beşiktaş’ı iyice kanatlandırdı özetle. İki yazıdır takımın bütün mevkilerine değindim. Kanat forvetleri hariç. Özellikle Quaresma’nın performansı ve Babel’in devre arası gelip hızla uyum sağlaması özel bir değerlendirme gerektiriyor. O da gelecek yazıya.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.