Halsizlik kanserin bile belirtisi olabilir

Yetersiz uyku, kötü beslenme, anemi, şeker hastalığı, pek çok kişinin şikayetçi olduğu halsizliğin sebebi olabilir. Ama bu durum iki haftayı geçtiyse dikkat! Çünkü kanser, böbrek ve karaciğer gibi birçok rahatsızlığın da ilk belirtisi halsizliktir.

Hepimizin zaman zaman yaşadığı halsizlik, çoğu zaman gerek kişi, gerekse hekim tarafından önemsenmez. Ama bu durum yaşam kalitesini önemli ölçüde bozabilir. Kronik halsizlik kişinin iş hayatını, sosyal ve cinsel yaşamını ve de psikolojik durumunu önemli ölçüde etkiler. Halsizliği hafife almayın. Şikayetiniz bir-iki haftayı geçiyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalı ve gerekli testler yaptırılmalısınız.

Kronik halsizlik nedenleri

Yetersiz veya kalitesiz uyku: Kronik halsizliğin en önemli nedenlerinden biri. Modern hayatın temposu nedeniyle daha az uyuyoruz, öte yandan çeşitli nedenlerden dolayı uyku kalitemiz de bozulmaya başladı. Günde ortalama yedi saatin altında uyumak sadece halsizlik nedeni değil aynı zamanda kalp hastalıkları için de önemli bir risk faktörü.

Horlamak ve uyku apnesi: Horlamak uyku kalitesini önemli ölçüde bozar. Horlayanlar uykuda yorulur, yorgunlukları ertesi güne yansır. Bu kişilerin birçoğunda uyku sırasında solunumun durması (uyku apnesi) görülür. Uyku kalitesini bozduğu gibi koroner kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür.

Anemi (Kansızlık): Kan hemoglobin düzeyinin düşük olması hücrelere giden oksijen miktarında azalmaya ve dolayısıyla halsizliğe neden olur. Kadınlarda halsizliğin en önemli nedeni adet kanamalarıyla aşırı kan kaybı sonucu oluşan anemidir. Birçok kan hastalığı da anemiye neden olarak halsizlik yapar.

Sigara: Sigara kullanımının bin bir zararının yanı sıra kanda oksijen taşıyan hücreleri karbonmonoksitle bağlaması nedeniyle kanın oksijen taşıma kapasitesi azalır.

Yetersiz ve kötü beslenme: Beslenme sadece karnını doyurmak ve kalori almak değildir. Özellikle sebze, salata ve meyvelerden yetersiz bir beslenme metabolizma için çok önemli vitamin ve minerallerden mahrum kalmaya neden olur.

Zayıflama diyetleri: Zayıflamak amacıyla, kalori kısıtlamasına dayanan diyet yapan kişilerde yetersiz ve dengesiz bir beslenme oluşur ama daha önemlisi sürekli (kronik) açlık hali metabolizmanın yavaşlamasına neden olarak halsizliğe yol açar.

Şeker hastalığı: Şeker hastalığında metabolizmamızın en önemli yakıtı olan glikoz yeterli hatta yüksek düzeyde olmasına karşın ‘insülin direnci’ veya insülin yetersizliği nedeniyle hücrelerimiz tarafından kullanılamaz. Metabolizmamızın yeteri kadar ‘yakıt’ alamaması enerji üretiminde azalmaya ve dolayısıyla halsizliğe yol açar. Şeker hastalığı uzun süre önemli bir belirti vermediğinden halsizlik bu gizli şeker hastalığının ilk belirtisi olabilir.

Tiroit yetersizliği (Hipotiroidi): Tiroit hormonları enerji metabolizmamızı kontrol eden hormonlardır. Çeşitli hastalıklar sonucu tiroit bezinin hastalanması ve tiroit hormonlarının düzeyinde azalma metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Tiroit hormonunun yetersizliği kendini ilk aşamada halsizlik ve üşümeyle gösterir.

Kronik stres ve depresyon: Kişide isteksizlik, uyku ve beslenme bozukluklarına neden olarak halsizlik yaratır.

Hareketsiz yaşam: Hareketsiz yaşam tarzı zamanla şişmanlamaya, kas erimesine ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Bir süre sonra hafif efor gerektiren hallerde dahi kişi zorlanır. Bu genel ‘formsuzluk’ hali zamanla müzminleşir.

Tuz yetersizliği: Her ne kadar haksız yere ‘öcü’ muamelesi görüyorsa da tuz bizim için hayati öneme sahip bir madde. Tuz zararlı diye gereğinden az tuz yemek özellikle terlemeyle fazla tuz kaybedilen yaz aylarında halsizliğe neden olabilir.

Bazı ilaçlar: Birçok tansiyon ilacı, kolesterol düşürücü statin ilaçlar, allerjiler için kullanılan antihistaminik ilaçlar, antidepresanlar ve idrar sökücü ilaçlar halsizlik yapabilir.

Kalp hastalıkları: Gerek koroner arter hastalığı, gerek se kalp kapak hastalıkları erken safhalarında kendilerini halsizlik ve hafif nefes darlığı şeklinde müphem belirtilerle gösterebilir.

Daha ciddi durumlar: Birçok kanser türü, karaciğer ve böbrek hastalıklarının ilk belirtisi halsizlik olabilir.

15 dakikalık şekerleme aküyü şarj eder

Eğer halsizlik şikayetleriniz somut hastalıklardan kaynaklanmıyorsa ve bir hastalığın göstergesi değil ise çaresi var...

* Günde mutlaka 7-8 saat uyuyun.

* Fazla kilolarınızdan kurtulun.

* Motive olun!

* Sabah sporuyla metabolizmanızı hızlandırın.

* Spor ile ‘fitness’ düzeyinizi artırın.

* Bol bol meyve-sebze yiyin.

* Gün içinde 15-20 dakikalık bir ‘kestirme’ akünüzü şarj etmeye yardımcı olur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.