Yerli Malı Haftası ne zaman?

Yerli Malı Haftası ne zaman?

Türk malı ürünlerin kullanılması ve kalkındırmayı hızlandırmak için 12-18 Aralık tarihleri arası Yerli Malı Haftası olarak kutlanır. Ülkemizdeki yeni girişimcilerin ürünleri halka tanıtılır, devlet yerli malı ürünlerin satılmasında yardımcı olur.

1946 yılından bu yana kutlanmaya devam eden Yerli Malı Haftası, her yılın üçüncü haftasında kutlanıyor. Yerli Malı Haftası'nda ülkemizdeki yeni girişimcilerin ürünleri halka tanıtılır. Şehrin önemli yerlerinde stantlar açılarak bilgilendirici yazılar dağıtılır.

YERLİ MALI HAFTASI NE ZAMAN 2020?

Her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen Yerli Malı Haftası, bu yıl 'Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası' kapsamında kutlanıyor. Hafta boyunca tutum, yatırım ve Türk malları hakkında bilgi verilecek.

Normal zamanda okullarda konuyla ilgili şiirler okunur, konuşmalar yapılır, skeçler ve oyunlar sergilenirdi. Bilindiği üzere, ölümcül koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı dolayısıyla okullar bir süredir kapalı. Bu nedenle Yerli Malı Haftası ile ilgili fiziki olarak etkinlikler düzenlenmeyecek.

YERLİ MALI HAFTASI'NIN TARİHİ

1. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Bu amaçla Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplandı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı.

Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlandı. 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi.

Haftanın amacı, yerli tüketimin bilinçli olarak artmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve 'yerli malı kullanmanın önemi' vurgulanır. İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir.

İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur. Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde durulur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN