Yüksekdağ'ın 'Camiyi devlet bombaladı' iddiasına görüntülü yanıt

Yüksekdağ'ın 'Camiyi devlet bombaladı' iddiasına görüntülü yanıt

HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, Sur'da yanan camiyi devletin havadan bombaladığını söyledi. O bunları söylerken emniyet güçleri PKK'lıların camiyi nasıl ateşe verip kaçtığını gösteren videoyu paylaştı.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, bugün partisinin grup toplantısında konuştu. Yüksekdağ'ın gündeminde Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yakılan 500 yıllık Osmanlı camisi Kurşunlu Camii vardı. HDP Lideri, yakılan caminin devlet tarafından bombalandığını iddia etti. İçerden başlayan yangını havadan bombalama olarak anlatan Yüksedağ, PKK'lıları "Diyarbakır Sur'daki Kurşunlu Camisi havadan bombalandı. Sur'daki gençlerin uçağı, helikopteri mi var?" sözleri ile savundu.

Güvenlik güçlerinden jet yanıt

Figen Yüksekdağ'ın konuştuğu dakikalarda haber merkezlerine emniyet güçlerine ait drone'lar tarafından kaydedilmiş görüntüler düştü. Görüntülerde Kurşunlu Camii'nin dün sabah saatlerinde teröristlerce atılan el yapımı patlayıcı nedeniyle çıktığı tahmin edilen ve kısa sürede büyüyen yangın, polis helikopteri kamerasınca kaydedildi.

Teröristlerin saldırılarını sürdürmesi nedeniyle itfaiye ve polis ekiplerinin müdahalede bulunamadığı yangına ilişkin kayıtlarda tarihi caminin pencere ve kapısından dumanların yükseldiği görülüyor.

İşte o görüntüler:

Silahlı 2 terörist caminin arkasında

Kayıtların devamında caminin arka tarafındaki mezarlıkların bulunduğu yerde ellerinde uzun namlulu silahlar bulunan iki terörist yer alıyor.
Yeni ateşlendikleri için silahların namlularının termal kameraya açık ve parlak renkli yansıdığı öğrenildi.​
Caminin arka kısmında bulunan ve labirenti andıran dar sokak ve caddeleri güvenlik güçlerine yönelik pusu hazırlığı ve havadan görüntü alınmasını engellemek için brandalarla kapatan teröristler, bu brandaların arasından geçiş yapıyor.

Terör saldırısı ilk değil

Teröristler, 1516-1521 yıllarında dönemin Diyarbakır Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle "Kurşunlu" diye de anılan, Diyarbakır'daki ilk Osmanlı eseri camiye bir süre önce de uzun namlulu silahlarla ateş açmış, saldırıda caminin kapı, duvar ve camları zarar görmüştü.

Valilikten, terör olayları nedeniyle özellikle kuzey giriş cephesi, orijinal kapı ve doğramaları ile çevre duvarları daha önce büyük oranda hasar gören tarihi miras Fatih Paşa Camii'nin, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce onarılması için analitik projeler hazırlanmaya başlandığı, bu kapsamda onarılmasının planlandığı ancak çıkarılan yangında orijinal kapı ve kepenklerinin yandığı, duvarların hasar gördüğü bilgisine ulaşıldığı açıklanmıştı.

Teröristlerce 3 gün önce Fatihpaşa Camii'nin içinden açılan ateş sonucu Özel Harekat Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru Mustafa Katırlı yaralanmış, hastanedeki müdahaleye rağmen şehit düşmüştü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN