Yurtdışına giden öğrenciye ailecek burs

Yurtdışına giden öğrenciye ailecek burs

MEB’in yurtdışı burs programının kapsamıyla ilgili radikal değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemeyle yurtdışına gönderilen öğrencilerin yaş sınırı 30’a yükseldi. Evli öğrencilerin ise eş ve çocuklarının sağlık masrafları artık adına gittikleri kurumlar tarafından karşılanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yurt dışıburs programının kapsamıyla ilgili radikal kararlar alındı. Konuyla ilgili MEB Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Bülent Çiftci açıklamalarda bulundu.      Yeni düzenlemeyle yurtdışına gönderilen öğrencilerin yaş sınırının 30’a yükseltildiğini belirten Çiftci “Yaş sınırının 30’a çıkmasıyla öğrencilerimizin evli olarak yurt dışına gitmesi gibi bir fiili bir durum oluştu. Ancak mevcut uygulamamızda sağlık sigortaları sadece öğrencilerimizin sağlık giderlerini karşılıyordu. Yeni çıkan kanunla birlikte onların bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocuklarının sağlık giderlerini de artık adına gittikleri kurumlar tarafından karşılayacak” dedi.    

Çiftci, öğrenim sırasında ruh veya beden sağlığı problemi yaşayan öğrencilerle de ilgili düzenleme yapıldığını belirterek şunları kaydetti: “Bu durumda, alınacak sağlık kurulu raporu ve istenen diğer destekleyici belgeleri ibraz eden öğrencilerin öğrencilikle ilişiği kesilebilecek ve öğrencilerden tahsil masrafı istenmeyecek ve mecburi hizmete de yükümlü tutulmayacaklar” ifadelerini kullandı.

Yeni yönetmelikte; öğrencilerin yurtdışında eğitim müşavirleri ve bakanlık yetkilileriyle bir araya gelmelerini sağlayacak hızlı bir mekanizma oluşturma çalışacaklarını ifade eden Çiftci “Aynı alanda eğitimini sürdüren öğrencilerimizi birbirleriyle irtibatlandırarak zaman zaman bir araya getirerek birbirlerini tanımalarını, birbirlerine yardımcı olmalarını ve çalıştıkları alanda fikir alışverişlerinde bulunmalarını sağlayacağız. Öğrenciler arasında network ağı oluşturarak öğrenimlerine destek olmak istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yıllar içinde geliştirilen burslu öğrencilerin iş ve işlemlerinin yürütüldüğü REBUS’taki altyapı bu amaçla kullanılacak” diye konuştu.

Çiftci, öğrenim süreleri boyunca kurumlarınca aylıksız izin verilecek öğrencilerin, kadrolarına döndükten sonra, en geç altı ay içerisinde naklen atanmalarının sağlanacağını belirtti. Çiftci ‘Yurtdışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY)’ sınavı sonuçlarına göre, yurt dışına bu yıl 900 öğrencinin gönderileceğini açıkladı. Ocakta mülakatlara başlayacaklarını ifade eden Çiftci “İlk defa toplam 13 bin başvuru aldık. Öğrencilerimizin ALES skorları çok yüksek  ve Türkiye’nin seçkin özel üniversitelerinden de fazla başvuru oldu” değerlendirmesinde bulundu.

MEB, TÜRK EDEBİYATINA TEŞVİK EDECEK

Sakarya Üniversitesince başlatılan ve ardından Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) üstlenilen ‘Anadolu Mektebi Yazar Okumaları’ projesiyle 23 ilde lise öğrencileri Türk edebiyatı eserlerini okumaya teşvik edilecek. MEB Bakan Yardımcısı Orhan Erdem “Lise 10’uncu ve 11’nci sınıfları, proje için uygun sınıflar olduğundan seçtik. Öğrencileri okumaya teşvik edeceğiz. Okumayı sevmeyen öğrenciyi de okumaya özendireceğiz” dedi. Erdem, proje kapsamında bugün ve yarın Ankara’da düzenlenecek Mehmet Akif Ersoy konulu programa Bakan İsmet Yılmaz’ın 180 öğrenciyle birlikte katılacağını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN