Zeki Müren’in robot 216 ile imtihanı

Zeki Müren’in robot 216 ile imtihanı

Cem Yılmaz’ın beklenen filmi ‘Arif v 216’ Yeşilçam’ın kült yapımlarından bolca besleniyor. Sadri Alışık’tan Filiz Akın’a Zeki Müren’den Ayhan Işık’a kadar 60’lı ve 70’li yıllara damgasını vuran birçok ünlü kişiye saygı duruşunda bulunuyor.

ERKUT TEZERDİ / İSTANBUL

İyilik nedir, nerelerde bulunur? Peki iyi insanlar sadece filmlerde mi olur? Cem Yılmaz’ın senaryosunu yazdığı ve oynadığı ‘Arif v 216’ bu soruları ve cevaplarını komediyle harmanlıyor. Birçok Yeşilçam yapımına gönderme yaparken 60’lara ve 70’lere damgasını vurmuş ünlü isimleri de yâd ediyor. Artıları arasında akıcılık, ünlü oyuncular, unutulmayan müzikler ve nostalji ruhu yer alıyor. Filmde Cem Yılmaz ile Ozan Güven’in uyumu, Zeki Müren’i canlandıran Çağlar Çorumlu’nun performansı ve sosyal medyanın dilinden düşmeyen “Kaç yaşındasın sen?” söylemi ‘dal’landırılıp budaklandırılmadan sunulması görülmeye değer. Özellikle Yeşilçam’la büyüyen 30 yaş ve sonrası kitleye hitap eden ‘Arif v 216’nın, Cem Yılmaz’ın 2004 yapımı G.O.R.A.’sından sonra izleyiciyle buluşturduğu en iyi yapım olduğunu söylemek mümkün. Filmde, ilk kez G.O.R.A.’yla birlikte beyazperdeye yansıyan robot 216, seneler sonra insan olma hayali kuruyor. Bu nedenle yaşadığı gezegenden dünyaya, arkadaşı Arif’in yanına geliyor. Ama CIA ajanları, Swat timi 216 ile Arif’in peşine düşüyor. Kaçış esnasında kazara 1969 yılına gidiyorlar. Ancak sorunlar burada başlıyor: İş adamı Besim 216’yı çoğaltma hayali kuruyor, lakin ‘teoriyle pratik aynı değildir’ misali işler kontrolden çıkıyor. Arif ve 69 yılında karşılaştığı Pembe Şeker başta olmak üzere herkes buna karşı çıkınca Besim’le aralarında mücadele yaşanıyor. İnsanlaşmak isteyen 216, gördüğü ilgi nedeniyle durumu hemen kabulleniyor, Arif de sinirlenip 69 yılını terk ediyor, günümüze geri dönüyor ama tıpkı ‘Geleceğe Dönüş’ serisinde olduğu gibi zamanı değişmiş olarak buluyor. Etki ve tepki, işte hepsi bu. Peki geleceğe ne oluyor? Geçmişte yaşananlar günümüzü nasıl değiştiriyor? Medeniyet neden çöküyor? Arif’le Pembe Şeker zamanı eski haline getirmek için 69’a geri dönüyor. Akabinde asıl savaşın fitili ateşleniyor. Ayhan Işık, Ajda Pekkan, Zeki Müren, Sadri Alışık / Turist Ömer’le tanışıyorlar. Enfes müzikler aksiyonla, dönemin nostaljik ruhu absürt sahnelerle bir araya geliyor. Yeşilçam’ın klasik senaryolarına ve stabil hale gelmiş tiplerine karşı hiciv dolu ‘Arif v 216’ öte yandan da bir hayli hareketli. Diyaloglar, anlatım ve olay dizisi akışıyla; Türk yapımlar arasında ‘Arabesk’, ‘Leyla ile Mecnun’ dizisi, ‘Ömerçip’, yabancı filmlerde ise ‘Austin Powers’, ‘Scary Movie’ ile ‘The Naked Gun’ serileri başta olmak üzere ‘Hot Shots’, ‘Frequently Asked Questions About Time Travel’, ‘Tropic Thunder’ ve ‘This Is the End’ gibi absürt komedileri fazlaca andırıyor. Ailece izlenebilir.

NE SENTİMENTAL KOMEDİ NE DE ÇOK SAKİN

‘Arif v 216’ ‘Hokkabaz’ gibi sakin, ‘Pek Yakında’ gibi sentimental komedi ve ‘Ali Baba ve 7 Cüceler’ gibi de argo/küfür dolu değil! Ölçüleri yerli yerinde. Lakin Yeşilçam filmlerini sevmeyen veya o yılların oyuncularını, tiplerini ya da karakterlerini, konu seçimlerini, senaryo hatlarını bilmeyenler için yalnızca aksiyon silsilesi veya ünlü oyuncu yağmuru olabilir. Kıvanç Baruönü’nün yönettiği filmin oyuncu kadrosunda Cem Yılmaz, Ozan Güven, Özge Özberk, Özkan Uğur, Farah Zeynep Abdullah, Zafer Algöz, Seda Bakan, Kerem Alışık, Mustafa Sandal, Çağlar Çorumlu, Mert Fırat, Sercan Badur, Şükrü Özyıldız, Ediz Hun gibi birçok ünlü oyuncu yer alıyor.

KARAR'IN PUANI: 10 / 7

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN