2020 Van'a yaramadı.... Çığ, deprem, sel, tekne faciası, uçak kazası

2020 Van'a yaramadı.... Çığ, deprem, sel, tekne faciası, uçak kazası

Tüm dünyanın koronavirüsle (corona virüs) mücadele ettiği 2020 yılının ilk aylarında Van'da, neredeyse bütün doğal afetler yaşandı. İki hafta önce göçmen teknesinin battığı kentte son olarak Emniyet'in keşif uçağı düştü, 7 polis şehit oldu. Peş peşe felaketlerin yaşandığı kentte Vanlılar şimdi şu soruyu soruyor: Sırada hangi felaket var?

2018 yılında bir sokak röportajında Vanlı bir vatandaş "Gelecekten beklentiniz nedir?" sorusuna, "Çok şükür kötü günleri geride bıraktık, şimdi sırada daha kötü günler var" demiş ve sosyal medyada gündem olmuştu.

Vanlı vatandaşın iddiası ise 2020 yılında gerçeğe dönüştü. Van'da yaşanan deprem, çığ, kasırga, sel, tekne faciası ve son olarak polis keşif uçağının Artos Dağı'na çarpmasının ardından Vanlılar şu soruyu soruyor: Sırada hangi felaket var?

ÇIĞ

4-5 Şubat tarihleri arasında Van-Bahçesaray kara yolunun 33'üncü kilometresinde çığ düştü. Çığın altında kalan iş makinası ve minibüsteki yedi kişi kurtarılırken, beş kişi de hayatını kaybetti.

Daha sonra çığ altında kalan iki kişi için kurtarma çalışması başlatıldı. Aralarında çalışmalar için AFAD ve UMKE’ye bağlı ekiplerin de olduğu yaklaşık 350 görevli gönderildi.

Çalışmaların yapıldığı noktaya sabah saatlerinde bir kez daha çığ düştü. Aralarında güvenlik görevlilerinin de olduğu 33 kişi daha çığ altında kaldı, böyle toplam 42 kişi yaşamını yitirdi.

DEPREM

23 Şubat'ta İran’ın Türkiye sınırı yakınlarındaki Khoy kentinde 5.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi, sarsıntı Van'dan da hissedildi. İlk olarak Türkiye-İran sınırına yakın İran’ın Hoy kentinde saat 08.53’te AFAD verilerine göre 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelirken, Van’ın Başkale ilçesinde 4’ü çocuk 9 kişi hayatını kaybetti, 2’si yoğun bakımda 50 kişi de yaralandı.

KASIRGA

25 Mayıs'ta İran sınırında yer alan Van’ın Çaldıran ilçesi Sarıçimen Mahallesi’nde, gece başlayan ve saatteki hızı 50-80 kilometreyi bulan kuvvetli rüzgardan dolayı yeni yapılan ilkokul binası ile 35 ev zarar gördü. Bazı araçların camları patladı ve elektrik direkleri devrildi.

SEL

Haziran ayı içinde Erciş ve Çatak İlçelerinde meydana gelen sel felaketinin sonucunda 400 hayvan öldü, yüzlerce ev sular altında kaldı.

TEKNE FACİASI

27 Haziran'da Van Gölü'nde mülteci teknesi battı. 39 kişinin cesedine ulaşılırken, geriye kalanların cesetlerinin bulunması için çalışmalar sürüyor.

Gevaş ilçesi Altınsaç Mahallesi'nde 27 Haziran'da tekneleriyle Van Gölü'ne açılan Sedat ve Medeni Akbaş'tan uzun süre haber alınamaması üzerine mahalle muhtarı güvenlik güçlerine kayıp ihbarında bulunmuştu.

Bunun üzerine gece görüşlü termal kameralı helikopter, İHA ve botlarla göl ile çevresinde yürütülen arama çalışmalarında tekne Çarpanak Adası açıklarında 106,5 metre derinlikte bulunmuş ve 5 kişi tutuklanmıştı.

POLİS UÇAĞI DÜŞTÜ

Son olarak dün gece saatlerinde 7 polisin ölümüne yol açan kazada Emniyet’in keşif uçağı, Van'ın Gevaş ilçesinde bulunan Artos Dağı'na çarptı.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, insanlı keşif uçağının Van'da Artos Dağı'na çarpması sonucu şehit düşen emniyet mensupları için başsağlığı diledi.

Aktaş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı: "15 Temmuz 2020 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı envanterine kayıtlı insanlı keşif uçağımız Van'da Artos Dağı'na çarparak kırıma uğramış, kaza sonucu 7 kahraman arkadaşımız şehit olmuştur. Başımız sağ olsun."

Şehitlerin isimleri şöyle:

"Pilot komiser Gökhun Mete Altunbaş, pilot komiser yardımcısı Samet Üstüner, komiser yardımcısı İrfan Aydoğan, komiser yardımcısı Semih Güzelay, uçuş teknisyeni polis memuru Mustafa Keskin, polis memuru Onur Ramazan Bayram, polis memuru Burak Derya."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN