Ahmet Muhip Dıranas kimdir? Ne zaman vefat etti? İşte şiire adadığı hayat hikayesi...

Ahmet Muhip Dıranas kimdir? Ne zaman vefat etti? İşte şiire adadığı hayat hikayesi...

Şiirde ahenge ve sese önem vermesiyle bilinen Ahmet Muhip Dıranas'ın en ünlü şiirlerinden biri 'Fahriye Abla'dır. Hece şiirinin son kuşağı denilebilecek şairler arasında edebiyatçı, çağdaş Batı şiirine en yakın, kendinden bir iki kuşak sonrası şairler üzerinde, az sayıda şiirle bile olsa, uzun süre etkili oldu. İşte, Ahmet Muhip Dıranas biyografisi...

Ahmet Muhip Dıranas, gerek Fransız şiiri, gerekse kendinden önceki nesilden ustaları Ahmet Haşim ve Ahmet Hamdi Tanpınar'dan aldığı etkileri sanatına yedirerek özgün bir şiire ulaştırdı.

Hece ölçüsü sınırlarında kalarak ama durak ve vurgu yerlerini değiştirerek gelenekte çağdaşlığı yakalayan, tedaî (çağrışım) gücü yüksek, yurdu, insanı ve doğası ile barışık, alışılmadık deyiş örgüsüyle unutulmaz şiirler yazmıştır.

Ahmet Muhip Dıranas şiirlerinde aşk, tabiat, ölüm, hatıralar, sığ olmayan bir anlatımla ve düşündürücü biçimde verilmiştir.

amd1936.jpg

AHMET MUHİP DIRANAS'IN HAYATI

1909 yılında Sinop'un Erfelek ilçesi Salı köyünde dünyaya geldi.

İlkokulu Sinop'ta, ortaokul ve liseyi Ankara Erkek Lisesi'nde tamamladı. Lisede Faruk Nafiz Çamlıbel ile Ahmet Hamdi Tanpınar'ın öğrencisi oldu.

Ankara Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra Hakimiyet-i Milliye gazetesinde çalıştı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne iki yıl devam ettikten sonra Güzel Sanatlar Akademisi kütüphane memurluğu göreviyle İstanbul'a gitti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi felsefe bölümünde okudu. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde, halkevlerinde, Çocuk Esirgeme Kurumu'nda çeşitli görevlerde bulundu. Anadolu Ajansı, Devlet Tiyatroları ve İş Bankası'nda üst düzey görevlere getirildi. 1939'da Ankara'ya döndü ve CHP Genel Merkezi'nde Halkevleri Kültür ve Sanat Yayınları'nı yönetti.

İkinci Dünya Savaşı yıllarında, 1942 ile 1945 arasında Ağrı'nın Sürbehan köyünde askerlik hizmetini tamamladı. Bu deneyim, bir dönüm noktası teşkil etti. Ünlü Ağrı şiiri, bu yılların ürünüdür.

ahmet-muhip-dc4b1ranas-4.jpg

Askerlik sonrası Ankara'da Çocuk Esirgeme Kurumu yayın müdürü, kurum başkanı (1957-1960), daha sonra İş Bankası yönetim kurulu üyesi oldu. Devlet Tiyatroları edebî kurul başkanlığı, Anadolu Ajansı yönetim kurulu üyeliği yaptı. Politikaya atılarak Zafer gazetesinde yazılar yazdı. Birkaç kez Demokrat Parti'den milletvekili adayı olduysa da seçilemedi. Yayımlanan ilk şiiri, Ankara Lisesi'nden Muhip Atalay imzasıyla Milli Mecmua'da çıkan Bir Kadına başlıklı şiirdir 15 Eylül 1926. Sonra kendi imzası ile çeşitli dergilerde şiirler yayımladı.

Çeşitli dergilerde yayımlanan şiirleri, 1974 yılında İş Bankası Kültür Yayınları tarafından Şiirler başlığıyla neşredildi. Ayrıca Tevfik Fikret'in Rübab-ı Şikeste adlı eserini Türkçeleştirerek Kırık Saz başlığı ile yine İş Bankası yayınları arasında çıktı.

21 Haziran 1980'de Ankara'da vefat etti. Vasiyeti üzerine Sinop'ta toprağa verildi.

ahmet-muhip-diranas-serenad-siiri-min-1.jpg

AHMET MUHİP DIRANAS'IN ESERLERİ

1941 - Halkevleri Amatör Resim ve Fotoğraf Sergileri
1947 - Gölgeler
1959 - Finten
1974 - Şiirler
1977 - Oyunlar
1977 - Kırık Saz
1994 - Yazılar

AHMET MUHİP DIRANAS'IN ÇEVİRİLERİ

1938 - Fransa'da Müstakil Resim (Adolphe Basler)
1940 - Abdal (F. Nezière - S. W. Bienstock)
1942 - Yaşadığımız Devir (Karel Çapek)
1945 - Anna Bolton (Louis Bromfield)
1958-1963 - Ecinniler (Dostoyevski)
1963 - Cehennem Kayası (E. Dimt)

2019-06-diranas-1120.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN