Aldığı ihaleler gündeme bomba gibi düştü! Ak Partili vekil adayına kıyak mı yapılıyor?

Aldığı ihaleler gündeme bomba gibi düştü! Ak Partili vekil adayına kıyak mı yapılıyor?

İBB eski bürokratı, Başbakanlık Müşavirliği yapan Ak Partili milletvekili adayı Mihmail Mangan’ın şirketi aldığı ihalelerle gündeme geldi. Mangan’ın şirketi, TOKİ'den 16 milyon 661TL, AK Partili Bahçelievler Belediyesi’nden ise 41 milyon 475 bin 114 TL'lik ihale aldı.

Sabah yazarı Mahmut Övür'ün bir yazısında “2 milyar dolarlık adam” dediği Mihmail Mangan şirketi aldığı büyük ihale ile yeniden gündemde. İBB'ye bağlı İSFALT A.Ş. Genel Müdürlüğü görevi yapan Manhan'ın şirketinin aldığı iki ihalenin bedeli 58 milyon TL’yi geçti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) eski bürokratı, 2002 seçimleri AK Parti Bayburt milletvekili adayı ve 2003 yılı Başbakanlık Müşaviri Mihmail Mangan’ın şirketi, aldığı büyük ihale ile yeniden sahnede.

Mangan’ın şirketi, TOKİ ve Ak Partili Bahçelievler Belediyesi’nden aldığı iki ihalenin bedeli 58 milyon TL’yi geçti. Ak Parti’den milletvekili adayı olan köşe yazarı Mahmut Övür, 2004 yılındaki bir yazısında Mihmail Mangan için, “2 milyar dolarlık adam” tanımlaması yapmıştı.

TOKİ’den 2020 yılı başında 16 milyon 661 bin TL’ye, Zeytinburnu Millet Bahçesi ihalesini alan Mim Doğal Kaynaklar İnşaat San. Ve Tic. Ltd. Şirketi, yılın son günlerinde de Ak Partili Bahçelievler Belediyesi’nden 41 milyon 475 bin 114 TL’ye park yapımı ihalesi aldı. Geçmiş yıllarda da, çeşitli belediyelerden 2-3 milyon TL’yi geçmeyen ihaleler alan Mim Doğal Kaynaklar firması geçen yıl büyük bir sıçrama yaptı. Geçen yıl aldığı iki büyük ihalenin toplam bedeli, 58 milyon 136 bin 114 TL’yi buldu.

“İKİ MİLYAR DOLARLIK ADAM”

AK Parti’den, İstanbul 3. Bölge 14. Sıradan milletvekili adayı gösterilen ancak seçilemeyen, köşe yazarı Mahmut Övür, 16 Eylül 2004 tarihinde, Mihmail Mangan ile ilgili olarak “2 milyar dolarlık adam” başlıklı bir yazı yazmıştı. O tarihte İBB Kaynak Geliştirme ve İştirakler Daire Başkanı olan Mihmail Mangan’a, İBB’nin 18 şirketi bağlı idi ve bu şirketlerin toplam bütçesi 2 milyar doları aştığı iddia edilmişti.

Kadir Topbaş tarafından Daire Başkanlığına getirilen Mihmail Mangan ile ilgili Övür’ün yazısında daha sonra şöyle denilmişti:

“İşte bizim sözünü ettiğimiz ‘2 milyarlık dolarlık adam’ da Mihmail Mangan'dan başkası değil. O da İBB'nin yabancısı değil. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde Mangan, İSFALT A.Ş Genel Müdürlüğü görevindeydi. Belediye kulislerinde o günler dedikodu ayyuka çıkmış, Mangan'ın özel şirketleri konuşulmaya başlamıştı. İşte tam da bu sıralarda, yani 1996 yılının sonlarında Tayyip Erdoğan, Mangan'ı görevden almıştı.

Aradan 8 yıl geçti. Şimdi yeniden görev başında... Sırrı nedir derseniz bir bilen yok.”

MANGAN’IN MANİDAR YANITI

Övür’ün yazısına Mangan’ın gönderdiği yanıt, aynı yerde 24 Eylül 2004 tarihinde yayınlanmıştı. Mangan yanıtında özetle şunları söylemişti:

“İSFALT A.Ş.’de bulunduğum yıllarda hiçbir özel şirketim olmamıştır. Genel Müdürlükten, Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınmadım; istifa ederek ayrıldım. İSFALT A.Ş.’den ayrıldıktan sonra da Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile aramda herhangi bir problem olmamıştır. 3 Kasım 2002 seçimlerinde AK Parti Bayburt milletvekili adayı idim. 7 Şubat 2003 tarihinde Başbakanlık Müşavirliği'ne getirildim. İBB’de huzur ve barış ortamı hâkimdir. Daha güzel ve daha mutlu bir İstanbul için büyük bir özveriyle projeler üretmekte ve çalışmaktayız.”

MANGAN VE ŞİRKETİ

Halen Mihmail Mangan ve Mehmet Selim Mangan ortaklığına ait olan Mim Doğal Kaynaklar şirketi 1996 yılında Mihmail Mangan ve Mustafa Mangan tarafından kuruldu. Mihmail Mangan 2002 yılında hisselerini oğlu Mehmet Selim Mangan’a devrederek şirket ortaklığından ayrıldı.

1948 Bayburt doğumlu ve ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü mezun olan Mihmail Mangan, 1994-1997 yılları arasında İsfalt A.Ş. Genel Müdürlüğü yaptı. 1996 yılı ortalarında kendi özel şirketini kuran Mangan, 2002 yılı sonunda şirketindeki hisselerini oğluna devrederek, 2003 yılında İBB İştirakler Daire Başkanlığı’na getirildi. 2007 yılına kadar bu görevde kalan Mangan, 2017 yılında eski şirketine yeniden ortak olarak geri döndü. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN