Faiz lobisine çalışıyoruz

Faiz lobisine çalışıyoruz

Kuru dizginlemek için 130 milyar dolar rezervi eriten, enflasyona rağmen faizi artırmamakta direten Merkez Bankası şimdi de ‘tabuları’ yıktı, ‘yabancı yatırımcı istiyor diye’ faizi iki ayda 675 puan artırdı. Türkiye’nin girdiği sarmal yalnızca faiz lobisini memnun etti. Sorun muhalefetin de gündeminde. Kılıçdaroğlu “10 milyon dolar getiren 1 milyon 300 bin dolar kazanıyor” dedi.

Faiz ‘hassasiyeti’ Merkez Bankası başkanlarını koltuğundan etti. Yüzde 8’e kadar inen faiz ‘yeni dönem’de yüzde 17’yi gördü. Türkiye, faizlerin en yüksek olduğu ilk 10 ülke arasına girdi. Bu durum yabancının iştahını kabarttı.

Birçok yatırımcı ülkesinden yüzde 2-3’le aldığı parayı Türkiye’de en az yüzde 17 ile TL faizine yatırıyor. Böylece yaklaşık yüzde 15’lik daha fazla kâr ediyor. Faizlerin düşme ihtimaline karşın dövizini alıp Türkiye’den ayrılma planını saklı tutuyor. 

KILIÇDAROĞLU: KAYBEDEN HER ZAMAN 83 MİLYON 

CHP lideri de Türkiye’nin önündeki kritik soruna işaret etti. “1 milyon doları yüzde 4 faizle kendi ülkesindeki bankadan çeksin, getirsin, bir yıl sonra 130 bin dolar keş para kalıyor. Kim ödüyor 130 bin doları? Bu ülkenin fakir fukarası. 10 milyon dolar getiren, 1 milyon 300 bin dolar para kazanıyor” dedi.

“Soygun düzenini kim oluşturuyor?” diye soran Kılıçdaroğlu “Döviz fırlayınca yine döviz lobisi kazanıyor. Kaybeden kim? 83 milyon. Bu gerçeği anlatmak zorundayız” ifadelerini kullandı.  

karar-manset-13-ocak.jpg

Merkez Bankası yüksek faizle mücadele ederken, yıllarca faizi düşürmek ve doları dengelemek için milyarlarca dolar kül oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüksek faiz konusundaki hassasiyetini her defasında dile getirirken, Merkez Bankası başkanı da defalarca faiz yüzünden değişti.  

Murat Çetinkaya döneminde ‘Laf dinlemiyordu görevden aldık’ sözleri dikkat çekerken, eski başkan Murat Uysal başkanlık koltuğuna oturduğundan beri sürekli faiz indirimine gitti. Yüzde 24 ile başlayan faiz indirimi serüveni yüzde 8’lere kadar gerilese de daha fazla düşüş gerçekleşmedi.  

Yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ise piyasalara göre hareket etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz hassasiyetine rağmen sert artışlar gerçekleştiren Ağbal, toplamda 675 baz puanlık hamle yaparak faizi yüzde 17’ye yükseltti. Bu bir de ekonomi yönetimindeki değişiklik eklenince, piyasalar olumlu karşılık verdi. Yerli mevduatlar hala döviz hesaplarından vazgeçmiyor.  

Yurtdışında ise Türkiye’nin faiz hamlesine yabancılar oldukça sıcak bakıyor. İddialara göre, birçok yabancı yatırımcı ülkesinde düşük faizlerle kredi çekerek Türkiye’de TL faizine yatırıyor. Bu süreçte yüzde 2-3 civarıyla alınan para Türkiye’de en az yüzde 17 ile TL faizine yatırılıyor. Böylece yabancı TL’ye geldiğinde yaklaşık yüzde 15’lik daha fazla kar ediyor.  

Eğer faizler düşerse yabancı da geldiği gibi dövizini alarak geri gideceğe benziyor. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Faiz yükseliyor. Faiz yükselirse, dışarıdakiler geliyorlar. Kendi ülkelerindeki bankalardan kredi çekiyorlar, çok düşük faiz.  

Getiriyorlar Türkiye’ye mevduata yatırıyorlar, faiz çok yüksek diye, zamanı gelince alıyorlar, tekrar kendi ülkelerine götürüyorlar. 1 milyon dolar parayı yüzde 4 faizle kendi ülkesindeki bankadan çeksin, getirsin, bir yıl sonra net kemiksiz 130 bin dolar keş para kalıyor. 10 milyon dolar getiren, 1 milyon 300 bin dolar para kazanıyor. Soygun düzenini kim oluşturuyor? Döviz fırlayınca yine döviz lobisi kazanıyor.  

Kaybeden kim? 83 milyon. Bu gerçeği herkese anlatmak zorundayız. Vatandaşlar bunu görecekler. Senin verdiğin vergi dışarıya gidiyor. Beyler keyiflerini sürdürüyorlar. Bir tarafta güllük gülistanlık çalgılar çengiler diğer tarafta açlık. Devleti yöneten siyasi iktidar pozisyonunu hiç bozmuyor” dedi.  

KILIÇDAROĞLU: ‘ÜLKENİN GERÇEĞİNDE AÇLIK VAR’ 

“Onlar esnafa gidemiyorlar, biz gidiyoruz. Onlar çöp toplayanı görmüyorlar, biz görüyoruz ve aynı zamanda konuşuyoruz” diye konuşan Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “65 yaş üstünde otobüse binen kadın, ‘hayatımı tehlikeye atıyorum, evime ekmek götürmek için’ diyor. Devleti çürütmeye başladılar. Devlet nasıl çürür? Liyakat sistemini yok ettiğinizde devlet çürümeye başlar.  

Türkiye İstatistik Kurumu açıklama yapmış. 2021 yılında işsizlik azaldı diye. Siz gerçekleri görmüyor musunuz? Her yaştan her eğitim düzeyinden on binlerce işsiz var. Üniversiteyi bitirmiş bir çiftçiyi düşünün. Özellikle MHP’ye oy veren vatandaşlarıma söylüyorum.  

Çocuğu okusun diye ısrar ediyor, muhtaç olmasın diye. Bitiriyor üniversiteyi, işsiz… O annenin babanın dramını bilen var mı? Türkiye gerçekleri ayrı, iktidar sahipleri ayrı. Türkiye gerçeğinde açlık var.” 

83 MİLYONU BİR AVUÇ TEFECİYE MAHKÛM ETTİLER 

Kemal Kılıçdaroğlu “Bu coğrafyada açlık yaşanıyor. Peki, hepimiz vergi ödüyoruz. Konteynırdan yiyecek toplayan kadın da vergi ödüyor. Nereye gidiyor bu paralar? Asıl sorulması gereken soru bu: Devleti tek başına yönetiyorsun, istediğin her şeyi yapıyorsun, istediğine teşvik istediğinin malına el koyabiliyorsun. Vergi verdik, bu paralar nereye gitti? ‘Otoyol, havaalanı yaptık’ hayır. Başkaları yaptı.  

Bana çık de ki ‘şu fabrikayı kurdum, şu kadar işçi çalışıyor.’ Tek bir fabrika kurmadın. AK Parti’ye MHP’ye oy veren kardeşlerim duysun. 83 milyonu bir avuç tefeciye mahkum ettiler. Nerelere gitti paralar? Faizcilere gitti. 18 yıldır ülkeyi, faiz ve döviz ile yönetiyorlar.  

‘Yerliyiz, milliyiz’ diyorlar, niye yabancılara el avuç açıp dileniyorsun, senin sanayicin yok mu? Beşli çeteye niye 83 milyonu mahkum ettin sen? Sizin yatacak yeriniz var mı? Sizde liyakat var mı, adalet anlayışı var mı? Görsünler, işitsinler diye söylüyorum” dedi. 

‘YOLSUZLUK DİZ BOYU’ 

Yolsuzluğun diz boyu olduğunu ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu “İşsizliğe kafa yorsana. ‘Ey Kılıçdaroğlu’ diyor, buyur ne diyorsun? Sen benimle uğraşacağına, çöpten yiyecek toplayan kadınların sorunlarıyla uğraşsana. ‘Bay Kemal’, çok teşekkür ederim, peki sen bu memlekette açlık var, yoksulluk var. Kafa yorsana. Hayır o konulara hiç girmiyor. Bakıyor çocuklarının hepsinin işi iyi, cepleri dolu.  

Saraya bakıyor, beş yerden maaş alıyorlar, keyifleri yerinde. Yolsuzluk desen diz boyu. Peki memleketin sorununu kim çözecek? Millet İttifakı olarak biz çözeceğiz. Haram yemeyeceğiz, yedirmeyeceğiz” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN