Akademi Twitter'a taşındı, George Orwell'a 'like' yağdı

Akademi Twitter'a taşındı, George Orwell'a 'like' yağdı

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü, akademik bilgileri Twitter'a taşıyarak sosyal medyada 'sosyoloji rüzgarları' estiriyor. Sosyal bilimlere dair dikkat çeken paylaşımlarda bulunan bölüm, aynı zamanda akademi alanına da 'yeni' bir soluk getirdi.

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü, Twitter'dan yaptığı paylaşımlarla büyük dikkat çekiyor. Resmi hesaptan yapılan paylaşımlarla akademik bilgiler adeta sosyal medyada harmanlanıyor.

Üniversitelerin, fakültelerin ve bölümlerin klasik duyuruları ya da açıklamaları dışında paylaşımlar yapan İÜ Sosyoloji Bölümü'nün hesabı aynı zamanda bazı eleştirilerin de konusu oldu.

01-001.jpg

"NEDİR AKADEMİNİN İŞİ?"

"Sizin işiniz bu değil" çıkışı için Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun, "Nedir akademinin işi?" diye soruyor:

"Biz kendimizde halk katmanlarını aydınlatma misyonu görmüyoruz. Böyle bir perspektife de itirazımız var. Halkın basiretine, ferasetine itibar etmek lazım. Çok daha fazla okuma, erişme düzeyinde olup da belli bir sosyoloji dili, başka bir bakış ile topluma bakmak çok aydınca da değil, entelektüelce de değil, münevverce de değil. Hangi dilde söylerseniz söyleyin. Tam tersine. Halkın bilinç götürülmeye ihtiyacı yok. Halkın sorunlarının çözülmesine ihtiyacı var.

"BÖLÜM HESABIMIZ SÖZLÜK GİBİ KULLANILIYOR"

Bölüm, halkı aydınlatıcı bir misyon yüklenmeden; bilgilendirici, içine alıcı, 'Bakın bu önemli' diyen bir mecra olmaya gayret ediyor. Şu anda bizim bölüm hesabımız, sözlük gibi kullanılıyor."

basliksiz-1.jpgİstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun

T24'ten Aylin Kaplan'a konuşan Coşkun, 'fenomenlik' gibi bir dertlerinin olmadığını özellikle vurguluyor: 

Gençleri anlama çabası içinde olduklarını belirten Coşkun "Bunu lütfen yazın. Bizim sosyal medyada fenomenlik gibi bir derdimiz yok. Namımız yürüsün gibi bir iddiamız da yok. Kamuyuz biz, kamu görevimiz var. Biz üniversiteyiz. Üniversitenin üç tane görevi vardır; eğitim öğretim, bilgi üretimi ve insan üretimi. Aydınlanmış bilincin ulaştığı yüksek hakikatleri halk katmanına taşıma, halk konferansları, halka açık dersler anlamında bir kamu görevi yapmıyoruz. Halkı aydınlatma anlamında kullanmıyoruz.

"BU BİLGİLERİ ERİŞİLEBİLİR KILIYORUZ"

Peki, hangi anlamda kullanıyoruz? İnsanların sosyolojiye dair üretilmiş bilgilere en temel düzeyde -ama kesinlikle Wikipedia düzeyinde değil, o ölçeği aşan- erişimini sağlamak. Bu bir sosyolog olur, göç alanında oluşmuş literatür olur, göç sahasında çalışmakta olan merkezlerin tanıtımı olur... Bunları nesnel bir dille kamuyla paylaşmak. Farklı alanlarda eğitim almış, uzmanlaşmış pek çok arkadaşımız var. Biz de bu bilgileri erişilebilir kılıyoruz. Yaptığımız paylaşımların içinde girdiğinizde o paylaşım sizi konunun içine alıyor, davet ediyor. 'Böyle bir yol var, böyle bir vadi var, bak buradan gidebilirsin' demiş oluyoruz."

"ÇOK BEĞENİLEN PAYLAŞIMLAR ORWELL, TOLSTOY..."

Coşkun, Twitter paylaşımlarında kıymetli bir ekibin rol aldığını da ifade ederek şunları kaydediyor:

"Bir bölüm mutfağı var. Burada asistan arkadaşlarımız var. Parlak, gönüllü doktora öğrencilerimiz var. Ama çok geniş bir takımla çalışmıyoruz. İlk başta birkaç arkadaşımızın ismini anmak isterim. Mehmet Ali Akyurt, Muhammed Fatih Karakaya, Mehmet Emin Balcı, Muhammet Fazıl Baş. Bunlar ilk kuşakta bölümün paylaşım sürecini başlatmada, yol açmada çok emek harcadılar.

Sonra ikinci dalga ekibimiz... İlker Aslan arkadaşımız var. Lisansı bizden, şimdi de bölümümüzün araştırma görevlilerinden. Sosyal medyada İlker'in büyük emeği var. İşlerin düzenlenmesi, eski paylaşımların yeniden tedavüle sokulması, takip süreci vs. her şeyle ilgileniyor. O çok beğenilen George Orwell, Tolstoy paylaşımlarını İlker hazırladı.

Onların dışında üç genç arkadaşımı daha anma istiyorum; Sevde Tunçbilek, Hamdusena Eşrefoğlu, Begüm Uzun."

"SÖZLÜK OLARAK BAŞVURU KAYNAĞI OLACAK"

"Genç kuşak asistan arkadaşlarımız çok dinamik. Birkaç deneme yapıldı başta ve bunun karşılığı olduğunu görünce bölüm Twitter hesabını tam bir paylaşım mecrası haline getirdik. Bölüm hesabını bir tür dergi gibi kullanıyoruz. Haftada en az bir iki yeni içerik paylaşıyoruz. Eski paylaşımları da uygun zamanında yeniden paylaşmayı sürdürüyoruz" diyen Coşkun, bir de önemli bir çalışma içinde olduklarını anlatıyor: 

"Stanford Üniversitesi'nin güzel bir felsefe sözlüğü olduğunu hatırlatan Coşkun "Benzer şekilde yapacağız. Bu, beraberinde erişilebilirliği artıracak, sözlük olarak başvuru kaynağı olacak. Dolayısıyla daha çok insana ulaştırmış olacağız."

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nün bazı paylaşımları şöyle: 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN