Alinazik nasıl yapılır? İşte evde kolay tarifi, malzemeleri ve püf noktası

Alinazik nasıl yapılır? İşte evde kolay tarifi, malzemeleri ve püf noktası

Türk mutfağının en eski yemeklerinden biri olan alinazik, her ne kadar kolay olsa da teknik bir yemektir. Alinazik ancak malzemeleri püf noktası ve tarifine dikkat edildiğinde muhteşem bir yemeğe dönüşür.

Türk yemekleri arasında hatırı sayılır bir yere sahip olan ve damakları şenlendiren alinazik evde de kolaylıkla yapılabilir. Malzemeleri arasında ise, patlıcan, kuşbaşı et ve sarımsaklı yoğurt bulunan bu muhteşem lezzetin tarifi de oldukça basittir. 

ALİNAZİK NASIL YAPILIR?

Her evde bulunan malzemelerin ustalıkla birleşimiyle ortaya çıkan alinazik kebabı, etin hazırlanması ve patlıcanlı karışımın hazırlanması olarak iki bölümde yapılır. Tarifine uygun miktardaki malzemelerin belirli aşamalardan geçerek bir araya gelmesiyle de bir lezzet şöleni ortaya çıkar. 

ALİNAZİK MALZEMELERİ

  • 250 gram küçük doğranmış kuşbaşı et 
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 50 gram tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

PATLICANLI KARIŞIMIN MALZEMELERİ

  • 3 tane közlenmiş patlıcan
  • 1 su bardağı sarımsaklı yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz

ALİNAZİK PÜF NOKTASI

Patlıcanları daha kolay közlemek için üzerinde bıçak yardımı ile küçük delikler açın. Patlıcanları isterseniz fırında isterseniz ocakta veya mangalda közleyebilirsiniz. Kabuklarını kolay soymak içinse közlenmiş patlıcanı ocaktan alır almaz bir kabın içine alıp kapağını kapatabilir, dilerseniz temiz bir poşetin içine koyarak ağzını sıkıca bağlayabilirsiniz. Bu şekilde yaptığınızda patlıcanın sıcaklığından dolayı içinde bulunduğu kap ya da poşette terleme olacak böylece patlıcanlarınız daha kolay soyulacaktır. 

Diğer bir püf noktası ise yoğurdun üzerine koyduğunuz etin sıcaklığı. Eğer et çok sıcakken yoğurdun üzerine koyarsanız, yoğurt kesilebilir ya da sulanabilir bu da yemeğinizin lezzetinin eksilmesine yol açabilir. Bu nedenle etlerin ilk sıcaklığı geçtikten sonra ancak etler soğumadan önce eklemelisiniz.

alinazik-nasil-yapilir-1.jpg

EVDE KOLAY ALİNAZİK TARİFİ

  1. Derin bir kabın içine aldığınız tereyağını eritin ve üzerine sarımsağı ekleyerek kavurun.
  2. Sarımsak tereyağın içinde hafif sotelenince küçük doğranmış kuşbaşı etleri sarımsağın üzerine ilave edin. Tencerenin kapağını kapatarak 6-7 dakika kısık ateşte pişirin. Bu süre içinde etler suyunu salacaktır.
  3. Etler de piştikten sonra, tuz ve toz kırmızı biberi ekleyin ve ocağın altını kapatın.
  4. Közlediğini patlıcanları, kesme tahtasının üzerine alın ve iyi kesen bir bıçak yardımıyla iyice dövün.
  5. Patlıcanları dövme işlemi devam ederken, küçük bir miktar tuz ekleyin.
  6. Patlıcanları dövme işlemi bittikten sonra bir kabın içine alın, sarımsaklı yoğurdu üzerine ekleyerek karıştırın.
  7. Servis aşamasında tabağa önce sarımsaklı yoğurtla birleşen patlıcanları koyun. Ortasında hafif bir çukur açarak, etleri buraya yerleştirin. 

Alinazik kebabınız hazır oldu. Afiyet olsun.

ALİNAZİK İÇİN SERVİS ÖNERİSİ

Patlıcanlı yoğurt ile buluşturduğunuz alinazik kebabını daha da lezzetlendirmek isterseniz, tereyağında toz biber ile hazırladığınız bir sos kullanabilirsiniz. 

Ayrıca yemeğinizin daha lezzetli olması için sarımsaklı yoğurdu hazırlarken süzme yoğurt tercih edebilirsiniz. 

Alinazik kebabının lezzeti kadar görüntüsünün de etkileyici olmasını istiyorsanız üzerine kıyılmış maydanoz ekleyebilirsiniz. 

Üzerine ince kıyılmış maydanoz da ilave ettiniz mi şahane bir görüntü elde edeceksiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN