DEVA Partili İdris Şahin: Anayasa hukukçuları Erdoğan'ın aday olamayacağını söyledi

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin KARAR TV'de sorulara yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığı tartışmaları üzerine konuşan İdris Şahin, "Anayasa hukukçularının tamamına yakını mevcut anayasaya göre Sayın Erdoğan'ın bir daha aday olamayacağını dillendirdi ve Altılı Masa'nın mutabakat metnine bu şekilde geçti" ifadelerine yer verdi. Altılı Masa'nın adayı için ise 'henüz geç kalınmadı şubat ayında adayımız açıklanacak' dedi.

MERVE ŞİŞMAN

CHP, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi genel başkanları, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ev sahipliğinde 26 Ocak tarihinde (dün) toplandı. Altılı Masa'nın 11'inci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı sonrası yayımlanan ortak açıklamada "Sayın Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir" denildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, saat 12.00'de İYİ Parti genel merkezinde bir araya geldi. 8 saat süren toplantı ise basına kapalı şekilde gerçekleştirildi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından, genel başkanların imzasıyla ortak bildiri yayımlandı. Bildiride şöyle denildi:

Seçim ne zaman yapılırsa yapılsın üstünlerin hukuku anlayışıyla hareket eden Cumhur İttifakı değil, hukukun üstünlüğüne inanan Millet İttifakı kazanacaktır. İktidar kaybettiği halk desteğini her tür hukuksuzlukla kapatmaya çalışsa da biz bu oyunu milletimizden aldığımız destekle bozacağız ve Türkiye'yi özgürlükçü demokratik bir hukuk devleti yapacağız. Bu tek adam düzenini sandıkta milletimizin iradesi ile değiştirmek için hodri meydan diyoruz!

"BU AÇIKÇA BİR ANAYASA İHLALİDİR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde aday olamayacağı tartışmalarına değinen DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin anayasayı işaret etti. DEVA Partili Şahin, "Kimse mağduriyet edebiyatı yapamaz. Anayasa hukukçularının tamamına yakını mevcut anayasaya göre Sayın Erdoğan'ın bir daha aday olamayacağını dillendirdi ve Altılı Masa'nın mutabakat metnine bu şekilde geçti. Bir hukukçu olarak geçmiş dönem baro başkanlığı yapmış anayasa komisyon başkanvekilliği yapmış bir isim olarak büyük bir memnuniyet duyuyorum. Çünkü biz öncelikle hukukun üstünlüğüne inanmalıyız. Bir hukuk devletinde mutlaka bu hususları kayda geçirmeliyiz. Sayın Erdoğan kendi iradesiyle meclisi seçime götürmeye kalkarsa, bu açıkça bir anayasa ihlalidir. Bu anayasa ihlalini de biz Yüksek Seçim Kurulu'na yapacağımız ortaklaşa itirazla bir şekilde tarihe not düşüreceğiz. Yüksek Seçim Kurulu'nun bir hukuksuzluğa imza atıp atmayacağını hep beraber göreceğiz" şeklinde konuştu.

"ALTILI MASA'NIN ADAYI ŞUBAT AYINDA AÇIKLANACAK"

Altılı Masa'nın 26 Ocak tarihindeki buluşmasından sonra yayımlanan ortak açıklama metni dikkat çekti. 'Millet İttifakı'nın seçeceği Cumhurbaşkanı adayını nasıl belirleyeceğimizi de konuştuk' şeklindeki açıklama ise kamuoyuna bir isim vermedi. Altılı Masa'nın adayının açıklanacağı tarih ise şubat ayı olarak tahmin ediliyor. Adayın açıklanmasının geç kalındığı tartışmalarına değinen Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin önceki seçimlerden örnek verdi. Şahin, "O günkü şartlarda İmamoğlu'nu İstanbul'un bir bölgesi tanıyordu, 45 gün içinde bütün İstanbul tanıdı. Sayın Erdoğan'ın seçimlere müdahalesiyle de 85 milyona İmamoğlu'nu tanıtma fırsatı verdi. Seçimlerin iptali kararıyla. Cumhurbaşkanı adayını Altılı Masa'nın henüz açıklamaması geç kalmış bir durum değil asla. Seçim tarihi belli olmadan aday isimlerini çok ciddi anlamda yıpratıyorlar. Sadece yıpranma değil, dün itibariyle 'Millet İttifakı' olarak tanımlanan Altılı Masa, kendi gündemine bağlı olarak işler adım adım yürüyor. Kendi takviminin dışında bir gecikme söz konusu değil" yorumunda bulundu.

Sözlerine adayın açıklanacağı tarihi işaret ederek devam eden Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, "Dünkü Altılı Masa toplantısından sonra herhangi bir alınmış kararlarının olup olmadığı bilmiyorum ama artık şubat ayının ortasında aday isminin açıklanmasına imkan veriyoruz. 13 şubat tarihinde olmasa bile ay içerisinde karar alınacak. Ortak mutabakat ve istişare ile Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı adayını göreceğiz" şeklinde konuştu.

"ERSAN ŞEN CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞINDAN MEMNUNİYET DUYAR"

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, İYİ Parti'nin ev sahipliğinde yapılan toplantıdan sonra sosyal medyadaki cumhurbaşkanlığı aday tartışmalarına değindi. Prof. Dr. Ersan Şen'e yönelik konuşan DEVA Partili İdris Şahin, "'Ben de yeterince medyatik oldum. Bana da bir cumhurbaşkanı adaylığı teklifi gelir mi?' şeklinde düşünüyor. Kendisine bir kaç kez özellikle sordular, 'Sayın Şen aday olmak ister misiniz?' denildiğinde 'Büyük memnuniyet duyarım' dedi. Ersan Şen 'Cumhurbaşkanı adayı olmaktan büyük memnuniyet duyarım' dedi. Siyaset çok farklı bir güç halen daha ülkemizde. Kim istemez? Normalde kurallar tam işlese demokrasi tam manasında oturmuş olsa siyaset yükten başka bir şey değildir gelişmiş medeni ülkelerde" ifadelerine yer verdi.

"'ERDOĞAN GİTSİN YERİNE BAŞKA ERDOĞAN' GELSİN DEMEK YERİNE..."

Altılı Masa'nın arzusunu dile getiren DEVA Partili Şahin, "Altılı Masa, 85 milyonu kucaklayacak ve Türkiye'yi güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçirecek bir cumhurbaşkanı arzu ediyor. Altı lider o masa içerisinde Türkiye'nin geleceğini belirleyecek. Altılı Masa şu an itibariyle bu gemiyi sağlıklı bir şekilde limana getirecek bir isim istiyor. DEVA Partisi olarak 'Erdoğan gitsin yerine başka bir Erdoğan gelsin' demek yerine bunun bir takım oyunu olduğunu görüyoruz. Bu takım oyununda istişareyi önceleyen bir takım kaptanı gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Karar Tv Haberleri