Anadolu rock nedir?

Anadolu rock nedir?

Türk halk müziği (türkü) ile rock müziğin birleşimi olan müzik türüne 'Anadolu rock' adını verildi. 1967-1968 yıllarında ortaya çıkan müziğin ilk öncüleri Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray, Fikret Kızılok kabul edilir. Anadolu rock müziğinin günümüzdeki temsilcileri ise Haluk Levent, Hayko Cepkin, Kıraç, Murat Kekilli olarak gösterilebilir. İşte detaylar...

1950'lerde özellikle batı ülkelerinde ortaya çıkan 'rock' müzik türünün Türkçe örnekleri, 1960'lı yıllarda görülmeye başlandı. Bu dönemin Türk sanatçıları batılı muadillerine görünüşleri açısından benzemekle birlikte, yaşam tarzları ve politik duruşları açısından farklılık göstermekteydiler.

Batıdaki sanatçılar şarkı sözlerinde ve davranışlarında yerleşik statükoya karşı bir tutum izlerken, çağdaşları olan Türk sanatçılar daha konformist tutumlara sahip olmuştur. Bu yüzden bu devirdeki rock müzik 'türkülerin Batı tarzında yorumlanması' olarak tanımlandı.

ANADOLU ROCK NE DEMEK?

2. Dünya Savaşı yıllarında dünyaya gelmiş 68 kuşağı müzisyenleri, 1960'lı ve 1970'li yıllarda en ünlüleri İngiltere ve ABD'den çıkmak üzere müzik piyasasını kasıp kavurdu. Yurt dışında ilk dönemlerde Beatles, daha sonraları Rolling Stones, Led Zeppelin, Yes, King Crimson, Pink Floyd gibi rock müziğin ilk temsilcileri oldu.

Bu grupların patlamasından sonra 1967-1968 yıllarında Türkiye'de başta Barış Manço olmak üzere, Cem Karaca, Erkin Koray, Fikret Kızılok, ve Moğollar gibi birçok grup ve müzisyen kendilerini üne kavuşturacak ilk 45'liklerini çıkardı. Moğollar'ın ilk dönem klavyecisi Murat Ses'in öncülük ettiği bir akım olan Anadolu rock müziğinin temelleri de yine aynı yıllarda atıldı.

5c8cbd0745d2a04bdc31202c.jpg

ANADOLU ROCK NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Bu müzisyenler yurt dışındaki akımları oldukça yakından takip ediyorlardı ve farkında oldukları bir şey vardı ki bu da kendi ülkelerinin müziğinin aslında çok köklü bir geçmişe sahip olduğu ve de en önemlisi 60'lı yılların ikinci yarısında temelleri ABD'de atılmış olan 'psychedelic rock' akımının aslında kendi ülkelerinin müziğinin özünde bulunduğuydu.

Batının 68 kuşağı hippileri de doğu mistisizmine bol miktarda meraklıydı ve bu konuda bolca araştırma yapıyorlardı. Türkiye'de yaşayan müzisyenler ise zaten bu olayın içinde doğup büyüdükleri için çok büyük bir avantajdı ve bunu çok iyi değerlendirmesini bilip hem batıdaki dünyayı sallamış grupların çalışmalarından, hem de kendi ülkelerinin yerel müziğinden yararlanarak çok sağlam doğu-batı sentezleri ortaya çıkardılar. Bu da Anadolu rock müziğini ortaya çıkardı.

ANADOLU ROCK ŞARKICILARI

* Apaşlar
* Barış Akarsu
* Barış Manço
* Cem Karaca
* Kardaşlar
* Dervişan
* Duman
* Edip Akbayram
* Edirdahan
* Erkin Koray
* Ersen Dinleten
* Fikret Kızılok
* Gültekin Kaan
* Mavi Işıklar
* Modern Folk Üçlüsü
* Haluk Levent
* Haramiler
* Hayko Cepkin
* İpucu Beşlisi
* Kıraç
* Kurtalan Ekspres
* Moğollar
* Murat Kekilli
* Murat Göğebakan
* Umut Kuzey
* Üç Hürel
* Yırtık Uçurtma

baskentte-19-mayis-etkinlikleri-2-12065577-o.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN