Artos Dağı nerede? Artos Dağı hangi şehirde? Artos Dağı yüksekliği

Artos Dağı nerede? Artos Dağı hangi şehirde? Artos Dağı yüksekliği

Herhangi bir sebepten dolayı haberlerde çıkan Artos Dağı ile ilgili bilgiler merak ediliyor. Özellikle sosyal medya kullanıcılar, ‘’Artos Dağı nerede? Artos Dağı hangi ilde?’’ gibi sorulara cevap arıyor. Ayrıca bu dağ, Yılmaz Erdoğan’ın filmi ‘Vizontele’de de görüntülenmişti.

Artos Dağı’nın nerede olduğu ve nasıl gidileceğine dair detaylar belli oldu. Güneydoğu Torosların devamı niteliğindeki olan dağı, görüntüsünden ötürü ‘’Çadır Dağı’’ diye anılır. Bilmeyenler, ‘’Artos Dağı nerede? Artos Dağı hangi şehirde?’’ gibi detayları araştırıyor.

ARTOS DAĞI NEREDE?

Artos Dağı ya da Çadır Dağı, Van'ın Gevaş ilçesi sınırları içerisinde 3 bin 550 yüksekliğindeki sönmüş yanardağdır. Güneydoğu Torosların devamı niteliğindeki dağa görüntüsünden ötürü Çadır Dağı da denmektedir.

Fazla avlanmadan ötürü doğal hayvan varlığını büyük ölçüde kaybolmuştur, fakat tavşan, ayı, kurt ve keklik gibi hayvanlar halen yaşamını sürdürmektedir. Dağda kurşun cevheri yer alır. Aynı anda hızlı esen rüzgârdan ötürü rüzgâr türbinleri kurmak için müsait bir yerdir.

Kelebek çeşitleri açısından dünyanın en önemli yerlerinden biri olan Artos, dağcıların da gözdesi hâline gelmiştir.

Kükürt yataklarına sahip dağ, kelebek popülâsyonu sebebiyle de doğa meraklıları ve botanikçilerce çokça ziyaret edilir.

Ayırca dağın adı Ermenistan'da erkek adı olarak da kullanılır.

VİZONTELE’DE KONUSU OLMUŞTU

Şair, yazar ve sanatçı Yılmaz Erdoğan’ın hem yazıp hem yönettiği hem de oynadığı Vizontele filminde de konusu olan Artos Dağı’na verici konulmuş, sözde televizyon açılmayınca karakterlerimiz toplanarak Artos Dağı’nın en tepesine kadar çıkmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN