ASO nedir? ASO düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

ASO nedir? ASO düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

ASO kan tahlillerinde gördüğümüz bir değerdir. ASO vücudumuzun savunma mekanizmasındaki önemli antikorlarındandır. İltihaplanmaya neden olan bakteriye karşı üretilir. Bu değerin düşüklüğü ve yüksekliği birçok durum ya da hastalıktan kaynaklanabilir. İşte bilmeniz gerekenler…

ASO, antistreptolizin O için kullanılan bir kısaltmadır. ASO testi yetişkinlerin yanı sıra çocuklara daha çok yapılmaktadır. Yapılan bu test ile vücutta enfeksiyon olup olmadığı anlaşılır. Testi yaptıran vatandaşlarımız değerlerinin düşük ya da yüksek çıkmasına neden olan durumları merak ediyor. İşte bu kan tahlili işe ilgili tüm bilgiler…

NEDİR?

ASO vücutta bulunan enfeksiyonlara karşı üretilen antikordur. Bu test ile vücutta enfeksiyon olup olmadığı anlaşılır. Sağlıklı bir kişinin ASO değeri 200 Iu/mL’nin altında olması gerekmektedir. Genellikle koyu renkli idrar, solunum almada zorlanma, geçmeyen boğaz ağrısı şikayetleri olan kişilerden bu test istenir. Bu testin istenmesine neden olan durumlar şöyledir:

Yüksek ateş,
Kalp çarpıntısı,
Deri altında kabarma,
Deride kızarıklık,
Eklemlerde ağrı ya da hassasiyet,
Göğüs ağrısı,
Kanlı idrar,
İdrar çıkışsında azalma.

ASO YÜKSEKLİĞİ

ASO değerinin olması gerekenden yüksek çıkması durumudur. Bu sonuçla karşılaşan kişide streptokok bakterisi vardır. Bu bakteri vücuda girdikten 3 hafta sonra yükselir ve en yüksek değerine 5 hafta sonra ulaşır. Kişinin iyileşme süreci yaklaşık 1 yılı bulabilir. ASO yüksekliği yaşayan kişi tedavi sürecinde enfeksiyonlu hastalarla bir araya gelmemelidir. Burada dikkat edilmesi gereken ASO teşhisinin ardından tedavi süresinin bir an önce başlamasıdır. Bu tedavinin geciktirilmesi ciddi sonuçlara neden olabilir. ASO yüksekliğinin yanı sıra ASO düşüklüğü de söz konusu olabilir. Ancak bu durum herhangi bir hastalığa neden olmaz.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

ASO YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ

Bulantı ve kusma,
İştahsızlık,
Halsizlik,
Boyun bölgesinde şişlik,
Damakta lekelenme,
Yutmada güçlük çekme,
İştahsızlık.

19-12/10/aso-nedir-aso-dusuklugu-ve-yuksekligi-ne-anlama-gelirjpgg.jpg

ÇOCUKLARDA ASO YÜKSEKLİĞİ

Çocuk doktorları genellikle romatizmal ateş, kızıl hastalığı ve bazı deri hastalıklarına yakalanan çocuklar için bu testi isteyebilir. Çocuklarda ASO yüksekliğinin belirtileri şunlardır:

Yüz ve gözde şişkinlik,
Karın ağrısı,
Yorgunluk,
Eklemlerde ağrı,
Hipertansiyon,
Zayıflık,
Koyu idrar,
Ateş,
Deride dökülmeler,
Göğüste ağrı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN