PDW düşüklüğü ve yüksekliği | PDW nedir?

PDW düşüklüğü ve yüksekliği | PDW nedir?

PDW kan tahlillerinde karşılaştığımız bir terimdir. PDW ile kandaki trombositlerin büyüklüklerinin dağılım aralığı ölçülür. Bu testin sonucu ortalamanın altında ya da üstündeyse çeşitli hastalıklara ya da durumlara işaret eder. İşte bilmeniz gerekenler…

 

PDW tam kan sayımı testinde gördüğümüz kan değerlerindendir. Vücudunda aşırı kanamalar ya da sebepsiz ortaya çıkan morluklar olan kişiler PDW testi yaptırır. Bu sonuç ortalamanın altında ya da üstündeyse farklı durumların habercisidir. Bu kan testiyle ilgili bilmeniz gereken her şeyi sıraladık. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

PDW tam kan sayımı içerisinde yapılan testlerden biridir. Trombosit, kanda pıhtılaşmayı sağlar. Trombositlerde meydana gelen anormalliklerde kişinin kanaları daha geç durur ve bu ciddi tehlike barındırır. PDW kan testiyle trombositlerin boyutunun ne kadar düzgün olduğu ortaya çıkarılır. Sağlıklı bir kişinin PDW normal değeri optik sisteme göre %44-%56, empedans açıklığına göre ise 9 fl-14 fl’dir.

NEDEN YAPILIR?

PDW testinin yapılması için kişide bazı durumların olması gerekmektedir. Bu durumlar şöyle:

İç kanama,
Küçük kesik ya da yaraların sürekli kanaması,
Kadınlarda adet kanamasının fazla olması,
Kanın pıhtılaşması,
Burun kanaması,
Ciltte sebepsiz ortaya çıkan morluklar.

PDW YÜKSEKLİĞİ

Trombositlerin boyut aralığı olması gerekenden daha fazla ise PDW yüksekliği söz konusudur. bu durumda kemik iliği veya trombositlerde bazı hastalıklar olabilir. Bu durumun sebepleri vardır.

Kansızlık,
Kanser,
Doğum kontrol hapları,
Bulaşıcı hastalıklar,
İltihaplı hastalıklar.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

PDW DÜŞÜKLÜĞÜ

Trombositlerin boyut aralığı olması gereken değerden daha düşükse PDW düşüklüğü yaşanır. Bu durum kemik iliğindeki üretim ya da trombosit üretimi ile ilgili bir sorundan kaynaklanıyor olabilir. Ancak bu durumun başka sebepleri de vardır.

Kanser,
Hepatit,
Kızamık,
Kullanılan bazı ilaçlar.

19-12/09/pdwjpgg.jpg

NASIL DÜZELİR?

PDW kan testi sonucunda kişide PDW düşüklüğü söz konusuysa buna sebep olan faktör bulunmalıdır. Bu faktörlerin düzeltilmesi için tedavi uygulanır ve böylece değerler normale döner. Test sonrası kişiye vitamin eksikliği için takviyeler verilebilir. Öte yandan bu kan testinin ardından doktor tanı doğrulamak için ilave testler de isteyebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN