BAS nedir? BAS düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

BAS nedir? BAS düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

BAS kan tahlillerinde gördüğümüz bir değerdir. Bazofilin kısaltması olan BAS’ın asıl görevi vücudu enfeksiyonlara karşı korumaktır. Bu değerin normalden düşük ya da yüksek çıkması çeşitli durumlardan kaynaklanır. İşte bilmeniz gerekenler…

 

BAS terimi kan tahlillerinde gördüğümüz bir terimdir. Kandaki BAS düşüklüğü ve yüksekliği hastalıklardan ya da durumlardan kaynaklanır. Vatandaşlarımız kan tahlillerinde gördüğü bu değer ile ilgili bilgileri merak ediyor. Kişiyi hastalıklardan ve enfeksiyonlardan koruyan bu değer ile ilgili bilmeniz gerekenleri sıraladık. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

BAS, bazofilin kısaltmasıdır. Bazofil değeri ile kan tahlillerinde akyuvar hücreleri belirlenir. Beyaz kan hücreleri kişilerdeki enfeksiyon, mantar, virüs ve bakterileri öldürür. Bazofiller kemik iliğinde üretilir ancak bazı dokularımızda da yer alır. Böylece kişiyi hastalık ve enfeksiyondan koruyup bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynarlar. Sağlıklı bir yetişkinin bazofil normal aralığı 190-200 arasıdır. 2-10 yaş çocuklarda bu değer yetişkinlerden daha fazladır. 1 yaş altındaki bebeklerde ise çocuklara göre 2 kat daha fazla olabilir. Ancak hem çocuklarda hem de yetişkinlerde 2 bin üzerinde bazofil ciddi bir sorun demektir.

BAS YÜKSEKLİĞİ

Kan tahlilindeki BAS yüksekliği kişide iltihaplı bir hastalığa, enfeksiyona ya da kansere işaret edebilir. Bunun dışında bazı durumlarda da bu değer yüksektir.

Astım,
Sinüzit,
Östrojen hormonunun yükselmesi,
Demir eksikliği,
Şeker hastalığı,
Doğum kontrol hapı kullanımı,
Alerjiler,
Dalak alınması,
Bağışıklık sistemindeki problemler,
Suçiçeği,
Zatürre,
Tiroit bezlerinin yetersiz çalışması,
Soğuk algınlığı,
Barsak iltihabı.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

NASIL NORMALE DÖNER?

Bazofil yüksekliğinin normale dönmesi için öncelikle bu duruma neden olan durum ya da hastalık belirlenmelidir. Dahiliye doktorunun yapacağı tetkiklerin ardından ilaç kullanımı ya da uygun tedavi ile bu durum normal dönebilir.

19-12/10/bas-nedir-bas-dusuklugu-ve-yuksekligi-ne-anlama-gelirjpgg.jpg

BAS DÜŞÜKLÜĞÜ

Bazofil sayısının düşük olması vücutta hastalık belirtisi değildir. Hatta bazofil sayısının düşüklüğü sağlıklı insanlarda olması gereken bir durumdur. Bazofil düşüklüğünün nedenleri ise şöyledir:

Kadınların yumurtlama dönemi,
Hamilelik,
Stres,
Ateş,
Zatürre,
Alerji,
Kortizon kullanımı,
Tiroit bezlerinin aşırı çalışması,
Kişinin ciddi bir yara alması,
Bazofil sayısının genetik olarak düşüklüğü,
Enfeksiyon,
Kanser.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN