Avrupalı ‘like’ladı Türk sayfa çevirdi

Avrupalı ‘like’ladı Türk sayfa çevirdi

KONDA’nın yaptığı Türkiye Okuma Kültürü Araştırması sonucuna göre ülkemizdeki okuma oranı son on yılda yüzde 12 arttı. Genç nüfusun ağırlıkta olduğu okuyucuların yüzde 42’si ise roman, öykü ve şiir kitapları okumayı tercih ediyor.

8. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında Tu¨rkiye Yayıncılar Birligˆi ve Okuyay Platformu tarafından düzenlenen etkinlikte  KONDA’nın  yaptığı ‘Tu¨rkiye Okuma Ku¨ltu¨ru¨ Araştırması sonuçları ac¸ıklandı. KONDA Genel Mu¨du¨ru¨ Bekir Agˆırdır,  2 bin 900’den fazla kişiyle yüz yüze görüşme yaptıklarını söyleyerek, “Araştırmanın önemli bulgularından biri Türkiye’de kitap okuma oranının 2008’den 2019’a kadar yüzde 30’dan yüzde 42’ye yükselmesi” dedi. Araştırma sırasında okuma oranında genç nüfusun ağırlıkta olduğuna dikkati çeken Ağırdır, “Batı Avrupa’da sosyal medyanın etkisiyle görselliğin ağırlık kazanması nedeniyle gençlerde kitap okuma azalırken bizde tam tersi her ikisi birden artıyor” değerlendirmesini yaptı. Ağırdır, araştırmaya göre en çok okunan kitap türünün tarih kitapları olduğunu anımsatarak, toplumda farklı tarih anlayışlarının bulunduğunu, herkesin doğruyu öğrenme çabasıyla tarih kitaplarına yöneldiğini söyledi.

YÜZDE 40 HİÇ KİTAP ALMIYOR 

Araştırma için  kırsal, metropol ve kentsel bölgelerdeki 166 evde 9 bin kapı çalındı, 2 bin 900’den fazla kişiyle yüz yüze görüşüldü. Ankette sorulan ‘İnanç veya ders kitapları dışında basılı kitap okuyor musunuz?’ sorusuna yüzde 34’lük bölüm yalnızca dini kitaplar okuduğu, yüzde 40’ı ise hiçbir zaman kitap almadığı, yüzde 30 ise hiç kitap okumadığı cevaplarını verdi. ‘Kendinize ait kaç kitabınız var?’ sorusunu ise yüzde 22 hiç kitabı olmadığı, yüzde 32 ise 20’den fazla kitap sahibi olduğu şeklinde cevapladı. Araştırmaya katılanların yüzde 34’ünün dini kitaplar okuduğu belirlenirken, yüzde 42’sinin ise roman, öykü, şiir okumayı tercih ettiği görüldü. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN