Azerbaycan Fuzuli nerede? Fuzuli şehrinin önemi nedir?

Azerbaycan Fuzuli nerede? Fuzuli şehrinin önemi nedir?

Güney Kafkasya'da Dağlık Karabağ çatışması sürerken, Azerbaycan ordusu, Ermenistan'ın işgal ettiği kentlerden biri olan Fuzuli'yi geri aldı. 'Fuzuli şehrinin haritadaki yeri' merak ediliyor. İşte 'Azerbaycan'ın Fuzuli şehri ile ilgili bilgiler'...

Dağlık Karabağ'daki çatışmalarla ilgili bilgi veren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Fuzuli şehrinin Ermeni işgalinden kurtarıldığını açıkladı. Peki, 'Azerbaycan Fuzuli şehri nerede?', 'Fuzuli kentinin önemi nedir?' Fuzuli şehrini ele geçirilmesi, Dağlık Karabağ'ın alınmasında önemli bir cephe açıyor. Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan'ın Azerbaycan'da sivillere yönelik saldırıya ilişkin yaptığı konuşmada "Bu namert hareketler Azerbaycan halkının iradesini kıramayacak. Biz hiçbir zaman sivillere saldırmayacağız. Ermenistan'a savaş meydanında cevap vereceğiz" diye konuştu.

FUZULİ ŞEHRİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Azerbaycan'ın Fuzuli şehrini ele geçirmesi, Ermenistan işgalindeki Dağlık Karabağ'ın kapısını araladı. Fuzuli'nin kurtarılması, çatışmanın seyrini değiştirecek. Fuzuli'de savunma hatlarının en kritik bölgesidir. Fuzuli'nin alınması hem 'Ermenistan'ın teslimiyeti' olarak değerlendiriliyor, hem de Azerbaycan'ın manevi zaferi anlamına geliyor.

Fuzuli'nin kurtarılması ile ilgili NTV'ye konuşan Güvenlik Politikaları Uzmanı Abdullah Ağar, "Fuzuli'nin kurtarılması siyasi hedefe yönelinmesi açısından Karabağ'ın kalbi Hocalı, Ağdam ve Suşa için önemli bir mevzi açtı" yorumunu yaptı.

Ağar, "Kuzeydoğu'da Terter istikametinden harekatın da başlatıldığı ifade edilmişti. Dışarıdan bir müdahale olmazsa, Fuzuli'ye sırtını yaslayan Azerbaycan ordusu Ermenistan'a kıskaç harekatı başlatabilir. Bu anlamda Fuzuli'nin ele geçirilmesi hem askeri anlamda hem de manevi yönden büyük bir kazanım olarak nitelendiriliyor. Fuzuli'nin işgalden kurtarılması çatışmaların seyrini değiştirebilir.  Fuzuli'nin kurtarılması Ermenistan'ta büyük bir moral bozukluğuna sebebiyet verecek. Ermenistan önemli bir şehrini kaybetmiş oldu. Ermenistan için Fuzuli en büyük travmalardan biri olacak. Azerbaycan yapmış olduğu bu hamle ile birlikte Karabağ konusunda en büyük adımı atmış oluyor" diye konuştu.

FUZULİ ŞEHRİ NEREDE?

Kuzey batıda Şuşa, güney batıda Cebrayil, kuzeyde Ağdere, Terter ve doğuda Azerbaycan içlerine giden yolların kavşağında bulunuyor.

Fuzuli kenti, Azerbaycan'dadır. 1993'te Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmişti.

Ermenistan güçlerinin, 23 Ağustos 1993'te işgal ettiği bir diğer yerleşim yeri Fuzuli'de, 1100'den fazla Azerbaycanlı şehit edildi. Ancak işgal edildikten sonra Fuzuli'nin bir kısmı Azerbaycan ordusu tarafından işgalden kurtarıldı.

Zangezur Dağları ile Dağlık Karabağ arasında bulunan Gubadlı ise 31 Ağustos 1993'te Ermenistan tarafından işgal edildi. Şehrin savunması esnasında 283 kişi şehit oldu.

Zengilan 29 Ekim 1993'te Ermenistan güçleri tarafından işgal edilen son bölge oldu. Komşu bölgelerin işgalinden sonra bölgedeki siviller, yeni bir Hocalı katliamı ihtimalinden korkarak Araz nehri üzerinden İran'a geçmek zorunda kaldı.

2020-10-17-122419-1.jpg

GOOGLE HARİTALARDA'DA GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN

İLHAM ALİYEV'İN ULUSA SESLENİŞ KONUŞMASI 

 
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın alçak saldırılarından sonra ulusal sesleniş konuşması yaptı.
 
Aliyev'in açıklamaları şöyle:
 
"Roketle ateş açmak cinayettir. Ve onlar bu cinayette mesuliyet taşıyacaklardır. Biz hiçbir zaman sivillere saldırmayacağız. Ermenistan'a savaş meydanında cevap vereceğiz. Bizse onların meydanını dövüş meydanında vereceğiz.
 
Bizim öz amacımız var. Bu amaç çerçevesinde tüm Azerbaycan birleşmiştir. Azerbaycan ordusu düşmanları kovuyor. Çatışma meydanında tam üstünlüğü elde ettik.
 
Bu bir daha Ermenistan rehberliğinin faşist mahiyetini gösteriyor. Bizim şehirlerimiz ateşe maruz kaldı. Her gün diğer şehirlere Ermenistan ateş açıyor. Ve bu ateş neticesinde vatandaşlarımız ölüyor, yaralanıyor.
 
Ancak bu namert hareketler Azerbaycan halkının iradesini kıramaz. Biz dövüş meydanında tam üstünlüğü elde ettik. Bu kadar silah... Ermenistan'ın devlet bütçesi de belli. Hangi şekilde bu silahlar alınıyor? Yoksul Ermenistan bu kadar silahı nereden alıyor? Kim bunlara silah veriyor? Kaçak yollarla silahlar gönderiliyor.
 
Bu sorulara biz cevap istiyoruz, eminim ki bu cevapları alacağız. Fuzuli kentiyle birlikte 7 köyümüz işgalden kurtarılmıştır. Bazıları hesap ediyorlardı ki Fuzuli şehrini işgalden azad etmek mümkün değil. Aylar lazım olacak denilirdi. Ancak muzaffer Azerbaycan ordusu, bunun üstesinden gelebildi.
 
Bu insanlığa karşı cinayettir. Biz onların cezasını vereceğiz. Onlar en ağır cezaya layıktır. Gel Fuzuli'ye. Oturmuşsun Erivan'dan beyanatlar veriyorsun. Korkuyorsun, korkacaksın. Azerbaycan halkını tehdit eden de, Karabağ Ermenistan'dır diyen kime güveniyordu?
 
Bize kan dökmek değil, toprak lazımdır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN