Azerbaycan tek taraflı ateşkes ilan etti

Azerbaycan tek taraflı ateşkes ilan etti

Azerbaycan’ın Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ bölgesinde, 1994'teki ateşkesten bu yana yaşanan en ciddi çatışmalar devam ederken, Bakü'den flaş bir karar geldi. Azerbaycan, cephe hattında Ermenistan'ın saldırı düzenlememesi şartıyla tek taraflı ateşkes ilan etti.

Azerbaycan’ın Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ bölgesinde iki gündür yaşanan çatışmaların ardından Bakü'den ateşkes kararı çıktı. Azerbaycan,  Azerbaycan, cephe hattında tek taraflı ateşkes ilan etti.

AZERBAYCAN'DAN 'ATEŞKES' KARARI

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, uluslararası kuruluşların başvuruları ve Azerbaycan devletinin barışçı siyaseti sonucu Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin karşı operasyon ve cevap önlemlerini tek taraflı olarak durdurduğu ve işgalden kurtarılan bölgelerin savunmasını güçlendirme kararı alındığını duyuruldu.

ŞARTLI ATEŞKES

Açıklamada, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin saldırılarını sürdürmesi halinde düşmana misliyle karşılık verileceği ve işgal altındaki toprakların kurtarılarak arazi bütünlüğünün sağlanması amacıyla operasyonlara devam edileceği de kaydedildi.

ADIM ADIM DÜNDEN BUGÜNE SINIR HATTINDA YAŞANAN GELİŞMELER

Azerbaycan Ermenistan sınır hattında çıkan çatışmalarda dün 12 Azeri askeri şehit oldu. Azerbaycan, Ermeni işgali altındaki bazı stratejik bölgeleri geri aldığını ve yaşanan çatışmalarda 100'den fazla Ermeni askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Öte yandan Ermeni yetkililer, bir Azeri helikopterin vurulduğunu iddia ederken, başta Türkiye olmak üzere birçok ülkeden sınır hattında devam eden çatışmalarla ilgili art ardına açıklamalar geldi. Peki, Azerbaycan-Ermenistan sınır hattında son durum ne? İşte adım adım Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan gelişmeler...

ÇATIŞMADAN İLK GÖRÜNTÜLER

SINIR HATTINDA ÇATIŞMA: 12 AZERİ ASKERİ ŞEHİT OLDU

Azerbaycan ordusu, Ermeni işgali altındaki bazı stratejik bölgeleri geri aldı. Çatışmalarda 12 Azerbaycan askeri şehit oldu.  Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, dün gece ve bugün Ermeni güçleri Azerbaycan mevzilerini aralıksız ateşe tuttu. Ateş sırasında siviller arasında can kayıpları ve yaralanmalar yaşandı.

16-04/03/1-1459606418.jpg

Bunun üzerine sivillerin can güvenliğinin temin edilmesi için Azerbaycan ordusu Ağdere, Terter, Ağdam, Hocavend ve Fuzuli bölgelerinde operasyonlara başladı. Azerbaycan ordusunun saldırısında kısa sürede Ermeni mevzileri yarılarak stratejik öneme sahip bazı tepeler ve yerleşim birimleri geri alındı. Goranboy ve Naftalan kentleri için tehlike oluşturan Talış köyü etrafındaki tepe ve Seysulan yerleşim birimi Ermeni güçlerinden temizlendi.

STRATEJİK NOKTALAR ELE GEÇİRİLDİ

Fuzuli bölgesinde, Horadiz kentinin güvenliği için önemli olan Lele Tepesi de Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti. Geri alınan bölgelerde savunma hattının oluşturulduğu ve mevzilerin güçlendirildiği belirtildi. Bakanlık, çatışmalarda Ermeni ordusuna ait 6 tank ve 15 topun imha edildiğini, öldürülen Ermeni askeri sayısının 100'den fazla olduğunu duyurdu.

100 ERMENİ ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Açıklamada, Azerbaycan ordusunun da 12 şehit verdiği, 1 Mi-24 helikopterinin Ermeni güçlerince düşürüldüğü, 1 tankın ise patlayan mayın nedeniyle kullanılamaz hale geldiği bildirildi. Açıklamada, "Ateşkesin tekrar ihlali durumunda Ermenistan'a daha ağır darbelerin vurulacağı" ifade edildi.

AZERİ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ

Öte yandan Ermenistan Savunma Bakanlığı ise, her iki taraftan da kayıplar olduğunu bildirdi. Ermeni yetkililer, bir Azeri helikopterin vurulduğunu iddia etti.

16-04/03/5700cbd018c7733448636148.jpg

PUTİN'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ermenistan ve Azerbaycan’a itidal çağrısında bulunup, her iki taraftan da ‘bir an önce’ ateşkese gitmelerinin istedi. Putin’in mesajını ileten Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus liderin şiddet olaylarının yenilenmesi nedeniyle ‘derin bir kaygı’ duyduğunu da aktardı. Öte yandan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ve Ermenistan Savunma Bakanı Seyran Ohanyan'ı telefonla arayarak cephe hattındaki durumu görüştü.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU'DAN TAZİYE TELEFONU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında çıkan çatışmada şehit düşen askerler için Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e taziye dileklerini iletti.

16-04/03/ddssdd-1.jpg

AZERBAYCAN'A DESTEK MESAJI

Azerbaycan'ın işgal altındaki Dağlık Karabağ'daki bazı bölgeleri geri alması üzerine tüm dünyadan destek yağdı. Twitter kullanıcıları #TürkiyeSeninleAzerbaycan hashtag'iyle desteklerini ilettiler. Hashtag Twitter'da kısa sürede dünya listesinde en tepeye yerleşti. 

DIŞİŞLERİ'NDEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan'a yönelik saldırıları kınayarak, Ermenistan’ı ateşkese uymaya ve çatışmalara bir an önce son vermeye çağırdı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Ermenistan tarafından dün gece temas hattında Azerbaycan'a yönelik olarak başlatılan topçu ateşleri ve sivil halkı da etkileyen saldırıların "kınandığı" belirtildi.

AZERBAYCAN'DAN AÇIKLAMA

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hikmet Hacıyev, Türkiye, Rusya ve Avrupa başkentlerinde alarm verilmesine neden olan çatışmayla ilgili Karar.com'a konuştu.

16-04/03/0203-8.jpg

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hikmet Hacıyev, Ermenistan'la çıkan çatışmayı Karar.com'a değerlendirdirdi. Hacıyev Ermenistan'ın gerilim siyasetiyle işgali haklı çıkarmaya çalıştığını belirtirken "İki köy ve stratejik tepeyi ele geçirdik. Askerlerimiz bir hattı da yardı. Bundan sonraki süreci biz belirleriz" dedi.

FRANSA'DAN 'ATEŞKES' ÇAĞRISI

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Dağlık Karabağ'daki çatışmaları ''derin bir üzüntüyle'' karşıladığını bildirdi.

16-04/03/hollande-1459678028.jpg

Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ''Cumhurbaşkanı, YukarıKarabağ'da sivillerin de içinde olduğu birçok kişinin ölümüne yol açan vahim  olayları üzüntüyle karşılamaktadır'' ifadelerine yer verildi. Hollande'ın taraflara ölçülü davranarak en kısa zamanda ateşkes yapma  çağrısında bulunduğu açıklamada Ekim 2014'te Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının Elysee'de bir araya geldiği toplantıda barışçıl çözümden yana  taahhütlerini ortaya koydukları hatırlatıldı.

İRAN'DAN DA BİR AÇIKLAMA GELDİ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari, " Her iki kuzey komşumuzu soğukkanlı olamaya davet ediyor, durumu daha da zorlaştıracak eylemlerden kaçınmalarını istiyoruz " açıklamasını yaptı. 

16-04/03/husyen-1.jpg

İranlı sözcünün yazılı açıklamasında, " Radikal grupların yıkıcı eylemleriyle karşı karşıya olan bölgede, Karabağ bölgesinden de kaygı verici haberlerin gelmesi İran İslam Cumhuriyeti'nde derin kaygıya neden olmuştur " ifadesine yer verildi.

'ASKERE VUR EMRİ' VERİLDİ

Başta Türkiye olmak üzere birçok ülkeden sınır hattında devam eden çatışmalarla ilgili art ardına açıklamalar gelirken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dün gece Güvenlik Konseyi'ni topladı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan tarafının sivil halkı hedef almaya devam etmesiyle, askeri birliklere vur emri verildiğini açıkladı.

16-04/03/5700be2a18c773344863605c.jpg

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Rusya Federasyonu'nun girişimleri ve aracılığı ile 2 Nisan saat 15.00’te cephe hattında ateşkes rejiminin sağlanmış olmasına rağmen Ermenistan tarafı yine de gerilimi tutmakta ve sivil halkın yaşadığı bölgelere ateş etmektedir. Azerbaycan tarafının ateşkese uymasını fırsat bilen Ermenistan ise sınır hattı bölgesine askeri birliklerini yığmaktadır.” denildi.

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU NEDİR?

Dağlık Karabağ, hukuken Azerbaycan sınırları içinde bulunan, ancak fiilen Ermenistan tarafından işgal edilmiş olan bir bölge. Burada yaşayan Azerbaycanlıların tamamı ya öldürülerek, ya da göçe zorlandı. Bu insanlık trajedisine 20 yıldır çare bulunamıyor. Sovyetler Birliği'nin dağılma süreci devam ederken Ermenistan ile Azerbaycan arasında patlak veren Dağlık Karabağ sorunu, 28 yıldır bir çözüme kavuşamamış bulunuyor.

16-04/03/daglik-karabag-harita-1459607284.jpg

AZERBAYCAN'DAN ATEŞKES ÇAĞRISI

Azerbaycan’ın Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ bölgesinde iki gündür yaşanan çatışmaların ardından Bakü'den ateşkes kararı çıktı. Azerbaycan,  Azerbaycan, cephe hattında tek taraflı ateşkes ilan etti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN