Başaranoğlu: 'Kahvenin karaciğer kanserine karşı koruyucu etkileri defalarca ispatlanmıştır'

Başaranoğlu: 'Kahvenin karaciğer kanserine karşı koruyucu etkileri defalarca ispatlanmıştır'

Kahve tüketimi, siroz ve karaciğer kanserini önlerken; yağlı karaciğer hastalığı üzerinde de iyileştirici etkide bulunuyor. Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, 'Kahvenin karaciğer kanserine karşı koruyucu etkileri defalarca ispatlanmıştır' dedi.

Prof. Dr. Başaranoğlu şöyle devam etti: ABD’de yapılan 162,022 hasta arasında kahve içenler ve içmeyenlerdeki karaciğer kanseri geliştirme riskleri karşılaştırılmış. Günde 2-3 fincan kahve içenlerin içmeyenlere oranla karaciğer kanseri geliştirme risklerinin %38 daha düşük, günde 4 fincan ölçüsünde veya daha fazla kahve içenlerin %41 daha düşük olduğu görülmüştür. Ayrıca, kahve içmeyenlerle karşılaştırıldığında günde 2-3 fincan kahve içenlerin kronik karaciğer hastalığından ölüm riski %46 daha düşük, günde 4 kap veya daha fazla içenlerin ise %71 daha düşük bulunmuştur” dedi.

KARACİĞER İLTİHABINI AZALTIYOR

Kahvenin karaciğer koruyucu etkilerinin sadece kafeine bağlı olmadığını dile getiren Prof. Dr. Başaranoğlu, “Koruyuculuk polifenolik fraksiyonuna da bağlı olabilir. Buna örnek olarak, temel bir kahve polifenolu olan klorojenik asidi gösterebiliriz.. Hayvan deneylerinde kahvenin hepatik yağ akümülasyonuna ek olarak sistemik ve karaciğer oksidatif stresini, karaciğer iiltihabını, inflamasyona bağlı protein ve sitokinlerin konsantrasyonlarını ve ekspresyonlarını da azalttığı görülmüştür” şeklinde konuştu.

ŞURUPLU KAHVE İÇMEYİN

Şurup ve krema katılan yeni nesil kahveler içerisinde obezite ve obezite nedenli metabolik kronik hastalıkların riskini taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Başaranoğlu, “Şurup denilen şey bol miktarda konsantre şeker içerir. Bu şekerin başlıca bileşeni nişasta bazlı şekerdir. Diğer taraftan krema ile hazırlanmış bir kahve içerisinde doymuş yağ katılmış demektir. Yani, bir şurup ve krema ile hazırlanmış bir adet kahve içerek bir öğünde alabileceğiniz kalorinin tamamına ulaşmış olabilirsiniz. Granül kahveler daha ziyade kalitesi düşük ve ucuz Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen pahalı ve kalitesi daha yüksek olanlar Arabika cinsi oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir. Bu nedenle hem sağlık hemde lezzet açısından taze çekim, hafif ve orta kavrulmuş kahveler katkısız hazırlanmalı ve içilmelidir” diye görüş verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN