Belarus'tan Rusya'ya: İki ülkeyi birleşmeye zorlamayın, savaş çıkar

Belarus'tan Rusya'ya: İki ülkeyi birleşmeye zorlamayın, savaş çıkar

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya'yı, iki ülkeyi birleşmeye zorlamaması, aksi takdirde bu adımın savaşı tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Rus radyosu Ekho Moskvy'ye mülakat veren Lukaşenko, Moskova'nın bu girişiminin Batı tarafından tehdit olarak algılanacağını ve Rusya'ya karşı duracağını dile getirdi.

 "BATI ve NATO AFFETMEZ"

Lukashenko, yaptığı açıklamalarda, ülkesinin bağımsız kalacağını ve asla teslim olmayacağını dile getirdi.

Belarus lideri, Rus radyosuna verdiği mülakatı şu sözlerle sürdürdü:

"Rusya eğer egemenliğimizi ihlal etmeye kalkarsa, bazılarının da dediği gibi uluslararası kamuoyunun buna nasıl cevap vereceğini biliyorsunuz; Savaşın içine çekiliriz. Batı ve NATO da buna hoşgörülü bakmayacaktır. Çünkü bunu kendileri için bir tehdit olarak göreceklerdir ki bu anlamda haklılar da."

ZAMANLAMA DİKKAT ÇEKTİ

Euronews'ın aktardığı habere göre, Lukaşenko'nun konuşması, eski SSCB üyesi iki ülke arasındaki siyasi gerilimin arttığı bir döneme denk geldi.

Rusya ile Belarus, 1997'de Birlik Devleti Anlaşması imzaladı.

Söz konusu anlaşma, iki ülke arasında yakın siyasi, ekonomik ve askeri iş birliği öngörüyor ancak tam bir birleşmeyi kapsamıyor.

Kremlin ise iki 'müttefik' arasındaki ilişkilerin ve entegrasyonun daha da derinleştirilmesi için bastırıyor.

MOSKOVA'DAN ALDIĞI KREDİLERLE AYAKTA DURUYOR

Batı'ya mesafeli duran Lukaşenko ise 25 yıllık görev süresi boyunca Moskova'dan aldığı krediler ve ucuz enerji ile ülkesini ayakta tutmaya çalışıyor.

Ancak Kremlin, yakın geçmişte Minsk üzerindeki baskıyı artırdı, enerji fiyatlarını yükseltti ve sağladığı sübvansiyonları da azalttı.

Moskova, Belarus'un düşük fiyattan enerji almaya devam etmek istemesi halinde Rusya ile daha yakın ekonomik entegrasyonu kabul etmesi gerektiğini dolaylı yollardan Minsk'e iletti.

Bununla birlikte her iki ülke vatandaşları da 'tek devlet' fikrine şiddetle karşı çıkıyor.

UKRAYNA İLE AYNI KADERİ PAYLAŞMA ENDİŞESİ

Uzmanlara göre Moskova'nın, Minsk'i 'yakınlaşmaya zorlaması' adımı, Belarus'ta endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Özellikle Rusya'nın 2014'te Ukrayna'ya bağlı Kırım'ı ilhak etmesi korkuları daha da arttırdı.

Yine Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıları desteklemesi, 10 milyon nüfuslu ülkede 'aynı kaderi paylaşma' anlamında bir başka endişe kaynağı.

Belarus'ta kimi siyasi analistler, görev süresi 2024'te sona erecek olan Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iki ülkeyi birleştirerek kendi siyasi geleceğini de garanti altına alma hesapları yaptığı yorumunda bulunuyor.

Lukashenko ve Putin, aralık ayında iki turlu müzakere gerçekleştirdi ancak daha derin bir entegrasyon konusunda uzlaşamadı.

Başkent Minsk'te toplanan protestocular, Rusya ile olası entegrasyon (birleşme) planına karşı geniş katılımlı gösteriler düzenledi.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN